Scena
25.11.2022. 12:01
Beta

Ministarstvo kulture

"Praški student": U Pragu otvorena izložba o Nikoli Tesli (FOTO)

1
Izvor: Beta / Ministrastvo kulture Srbije / Dario Konstantinovic

U Pragu je otvorena izložba o Nikoli Tesli (1856-1943) pod nazivom "Praški student", saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Na izložbi su hronološki predstavljeni Teslin život i delo, i istorijski trenutak i duh vremena u kojem je stvarao, navodi se u saopštenju.

Postavku čini deo eksponata iz njegove bogate zaostavštine, među kojima su patenti, crteži i fotografije, zatim makete laboratorija u kojima je izvodio eksperimente, kao i modeli velikih pronalazaka.

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković je kazala na otvaranju da se tom izložbom daje doprinos očuvanju sećanja na, kako je istakla, po mnogima najvećeg srpskog i svetskog pronalazača prošlog milenijuma.

Dodala je da je poseban deo izložbe posvećen Teslinim odnosima sa Pragom i Češkom, gde je bio radi školovanja 1880, a skoro šest decenija kasnije, kao počasni gost Univerziteta.

Istakla je veliko poštovanje koje Tesla uživao u Češkoj, "kao nosilac Ordena Belog lava" i gde ulica i park nose njegovo ime, i gde ima i spomenik.

Gojković je najavila da ta izložba koja je već bila u Trstu i Beču, kao i druge izložbe iz Srbije sa temom Nikole Tesle, treba da gostuju i u drugim evropskim i svetskim centrima kulture i umetnosti.

Na otvaranju izložbe je o Tesli govorio i pomoćnik ministra kulture Češke, Ondrej Hrast.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pogledajte nove kovanice evra sa likom Nikole Tesle (FOTO)
Evro kovanice

Hrvatska

04.02.2022. 19:05

Pogledajte nove kovanice evra sa likom Nikole Tesle (FOTO)

Na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, održanoj u petak, predstavljeno je kako će izgledati kovanice evra sa likom Nikole Tesle.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve