Scena
24.10.2021. 17:45
Tanjug

"Duško Radović"

Teatar za decu proslavio 72. rođendan

pozorište
Izvor: Shutterstcok

Premijera predstave "Čarobnjak iz Oza" u režiji Jagoša Markovića izvedena je u subotu uveče u Malom pozorištu "Duško Radović", čime je proslavljen 72. rođendan ovog teatra za decu i dodeljene su godišnje nagrade.

Predstava je nastala po motivima istoimene knjige američkog pisca za decu Lajmana Frenka Bauma, u dramatizaciji Aleksandre Glovacki.

Antologijski roman za decu postao je popularan širom sveta nakon što je Viktor Fleming režirao istoimeni film 1939. godine, u kome ulogu devojčice Doroti iz Kanzasa igra Džudi Garland.

U predstavi glavnu ulogu tumači Sanja Marković, dok ostatak glumačke ekipe čine Vladislava Ðorđević, Miloš Samolov, Bojan Lazarov, Lana Adžić, Nikola Kerkez i Goran Balančević.

Scenografiju potpisuje reditelj Jagoš Marković, kostim Maria Marković Milojev a muziku je komponovao Ljubomir Ninković.

Isto delo se već godinama igra i u dečjem pozorištu "Boško Buha" u rediteljskoj postavci Staše Koprivice.

Na proslavi Dana pozorišta "Duška Radovića", pesmu "Zdravica" čiji je tekst napisao upravo Duško Radović, otpevali su Zona Marinković iz Hora Dečjeg kulturnog centra i bariton Nebojša Babić.

Žiri za dodelu godišnjih nagrada pozorišta radio je u sastavu - Ljubica Beljanski-Ristić (predsednica), Bojan Ðorđev (član) i Damjan Kecojević (član).

Oni su doneli odluku da se u znak sećanja na pionira lutkarstva, osnivača i prvog upravnika Malog pozorišta, nagrada „Božidar Valtrović“ dodeli ansamblu predstave „Ukradeni princ i izgubljena princeza“ za kolektivnu umetničku igru i izuzetan doprinos u Umetničkom sektoru ovog teatra-

U znak sećanja na rediteljku i doajena lutkarske scene Mariju Kulundžić, nagrada sa njenim imenom, za izuzetnu rediteljsku autorsku kreaciju, dodeljena je Ani Konstantinović za režiju predstave „Priča o majci“.

Nagrada „Marija Kulundžić“ dodeljuje se i glumici Jovani Cvetković za istu predstavu, zbog izuzetne autorske kreacije lika Majke.

Ista nagrada je otišla u ruke i Sandri Nikač za dizajn scene, kostima i lutaka u tom komadu, za izuzetan vizuelni autorski doprinos, kao i Mariji Marković Milivojev za kostim u predstavi „Ukradeni princ i izgubljena princeza“, za izuzetnu autorsku kreaciju kostima.

"Marija Kulundžić" nagradu su osvojile Tijana Grumić i Anđelka Nikolić za dramatizaciju teksta „Kradljivci kokosovih oraha“, za autorsku kreaciju drame po motivima bajke.

U znak sećanja na glumicu-prvakinju Malog pozorišta - Milenu Načić, nagradu sa njenim imenom primila je glumica Marijana Vićentijević Badovinac, član ansambla, za uloge u spomenutim predstavama "Kradljivci kokosovih oraha" i "Ukradeni princ i izgubljena princeza".

Ista nagrada uručena je i Nikoli Kerkezu za ulogu u predstavi „Ukradeni princ i izgubljena princeza“, za izuzetnu kreaciju glumcu saradniku.

Specijalna nagrada za podsticanje i unapređenje pozorišnog stvaralaštva za mlade dodeljena je predstavi „Utopija“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svetislav Goncić: Trudiću se da Narodno pozorište bolje funkcioniše
Svetislav Bule Goncić 14.10.2021.

Novi v.d. direktora

14.10.2021. 17:57

Svetislav Goncić: Trudiću se da Narodno pozorište bolje funkcioniše

Vlada Srbije na današnjoj sednici imenovala je Svetislava Buleta Goncića na mesto vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta u Beogradu, a razrešila dosadašnju upravnicu nacionalnog teatra rediteljku Ivanu Vujić.
Sahrana epohe

Marko Živić

marko Živić
23.10.2021. 17:20

Sahrana epohe

Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve