Scena
12.10.2021. 18:57
Tanjug

Profesor na FDU

Preminuo dramaturg Boško Milin

Sveca
Izvor: Shutterstock

Istaknuti dramaturg, profesor na FDU i bivši selektor Sterijinog Pozorja Boško Milin (55), je preminuo je u Beogradu nakon kratke i teške bolesti.

Milin je bio redovni profesor na katedri za Dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, dramski pisac, magistar teatrologije, dobitnik Sterijine nagrade Miodrag Kujundžić” za pozorišnu kritiku 2008. i 2010. godine.

Dramski umetnik i teoretičar bio je dugogodišnji saradnik i prijatelj Sterijinog pozorja, posebno je važna njegova uloga selektora 2001, 2002. i 2018. godine.

Tokom karijere je pisao je dramatizacije za pozorište i radio, scenarija za filmove i TV emisije, radio-drame i adaptacije, a bavio se i fenomenom radija i televizije.

Kao dramaturg je radio u Beču i Narodnom pozorištu u Beogradu, a šest godina je proveo kao član uredništva pozorišnog časopisa “Scena”.

Od 1988. godine napisao je više od 30 dramatizacija romana i priča za radio, kao i originalne radio-drame, gde spadaju: “Leteći Holanđanin”, “Sinatrina doktrina”, “Dr Svetislav Stefanović”, “Velimir Živojinović Masuka i dramska obrada scene Josipa Kulundžića”, “Pacijenti mladog Kirilova”.

Osim kreativnog angažmana, Milin je bio i pozorišni kritičar III programa Radio Beograda.

Napisao je po narudžbini libreto za čuveni balet “Kraljica Margo” na muziku Gorana Bregovića prema istoimenom filmu, za beogradsko Narodno pozorište.

Napisao je knjigu “Lavirinti ekspresionizma” (izdanje Sterijinog pozorja 2008, Novi Sad), a u inostranstvu mr Milin je objavljivao priloge u mnogim stručnim teatrološkim zbornicima.

Njegov esej “Robert Benton: konvencija kao nadahnuće” publikovan je u knjizi o filmu “Svetlo u tami: Novi Holivud” (1991).

Prevodio je drame i druga književna dela sa nemačkog i engleskog jezika, posebno komade austrijsko-mađarskog pisca Edena fon Horvata - “Italijanska noć” (Jugoslovensko dramsko pozorište 2004), “Priče iz bečke šume” (SNP, 2012) i “Kazimir i Karolina” (Atelje 212, 2014).

Dramaturg i profesor na FDU Boško Milin je tokom pedagoške karijere ostvario veoma blizak odnos sa svojim studentima, uvek ih je pratio dalje u njihovim karijerama i bodrio u svemu, a kad je bio u prilici, i preporučivao njihove drame - ispitne radove da se objave ili igraju na scenama pozorišta Beograda i cele Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zoran Stanković: Obišao je gotovo sva ratišta u ex-Jugoslaviji, svedočio u Hagu
Zoran Stanković

Odlazak patologa

07.10.2021. 08:05

Zoran Stanković: Obišao je gotovo sva ratišta u ex-Jugoslaviji, svedočio u Hagu

Kada je upisivao Medicinski fakultet u Nišu, a potom i specijalizaciju sudske medicine i patologije na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, Zoran Stanković verovatno nije zamišljao da će dobar deo svog radnog veka provesti po ratištima na prostorima bivše Jugoslavije, niti da će se suočavati sa zločinima koje ljudski um teško može da razume.
Zbogom selektore

Dušan Duda Ivković

Dušan Duda Ivković
16.09.2021. 10:34

Zbogom selektore

Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve