Scena
20.03.2023. 23:00
R.E.

Od 20. marta do 20. juna

Prolećna filmska turneja u preko 50 mesta u Srbiji

1
Izvor: Shutterstock

Prolećna filmska Turneja, koja će besplatno predstaviti sedam najzapaženijih ostvarenja sa prošlogodišnjeg festivala Slobodna zona, uključujući i veliki svetski hit "Trougao tuge", biće održana od 20. marta do 20 juna u preko 50 mesta u Srbiji, najavili su organizatori.

Turneja počinje u Centru za kulturu Brus, a obići će i Užice, Rumu, Kanjižu, Golubac, Kraljevo, Aleksinac, Bačku Palanku, Bečej, Boljevac, Bor, Futog, Irig, Ivanjicu, Mokrin, Kosjerić...

Prvi put ove godine u kalendaru turneje naći će se i mesta Opovo, Guča i Rudnik. Turneja Slobodne zone predstavlja jedan od najvećih projekata decentralizacije filmskog sadržaja u zemlji, čiji je cilj razvoj i negovanje filmske publike i van velikih kulturnih centara.

U skladu s tim, skoro od početka postojanja festivala - koji se krajem godine održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu - deo festivalskih filmova dolazi i pred gledaoce u manjim sredinama, čime bivaju oplemenjeni za vrhunski filmski sadržaj i užitak gledanja pokretnih slika na velikom platnu.

Na repertoaru je sedam filmova, među kojima i pobednik Kanskog festivala i osvajač  četiri evropska Oskara, "Trougao tuge" švedskog autora Rubena Estlunda, britka satira o krahu zapadne civilizacije.

Na turneji će biti prikazani i neki od pobednika 18. festivala Slobodna zona održanog prošlog novembra: najbolji angažovani film međunarodne selekcije Utama i najbollji film selekcije Prva dva koraka Ljubav, nemačke marke i smrt.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo glumac Tanasije Uzunović
Tanasije Uzunović, ATA, 10.3.2023.

U 81. godini života

10.03.2023. 13:14

Preminuo glumac Tanasije Uzunović

Glumac Tanasije Uzunović preminuo je na Klinici za urgentu medicinu VMA, u 81. godini života.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve