Prošlo je 40 godina od ubistva Džona Lenona

Prošlo je 40 godina od ubistva Džona Lenona

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK


Danas se navršava 40 godina od ubistva člana legendarnih “Bitlsa” Džona Lenona kojeg je u Njujorku ubio poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen.

Slavni Lenon ubijen je 8. decembra uveče 1980. godine ispred zgrade Dakota u Njujorku, nedugo pošto je dovršio jedan svoj album, pišu Vijesti.

Čepmen je pucao nekoliko puta Lenonu u leđa dok se sa suprugom Joko Ono vraćao kući. Ubica izdržava doživotnu kaznu.

Povezane vesti – POSLEDNJI DEMO: Ringo Star otkrio tajnu poruku koju je Lenon ostavio uoči ubistva

Vest o smrti Lenona potresla je svet. Tadašnji američki predsednik Ronald Regan izjavio je da je to “velika tragedija”, dok su hiljade obožavalaca odmah izašle na ulice Njujorka i ispred zgrade gde je Lenon ubijen, prenela je agencija Frans pres.

EPA/JUSTIN LANE

EPA/JUSTIN LANE

Mediji su tada Lenonovu smrt uporedili sa ubistvom Džona Kenedija i Martina Lutera Kinga.

Lenon, rođen 9. oktobra 1940. u Liverpulu, bio je pevač, kompozitor i gitarista grupe “Bitls”. Njegova veoma kreativna karijera imala je i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva.

Lenon i drugi član “Bitlsa” Pol Makartni su duboko uticali na razvoj pop i rok muzike i njihove pesme su rangirane među najboljim i najslušanijim pesmama svih vremena.

Povezane vesti – DŽON LENON NIJE ŽELEO RAZORITI BEND? Snimak koji menja sve što znamo o Bitlsima

Lenonove najpoznatije solo pesme su “Imagine”, “Jealous Guy” i “Give Peace A Chance”.

Lenon je ostao inspiracija za mnoge muzičare i bendove, a predmeti koje je on posedovao i dalje dostižu velike cene na aukcijskim prodajama. Klavir na kojem je Lenon komponovao pesmu “Imagine” prodat je 2000. godine u Londonu za 2,45 miliona evra, a jedna od njegovih gitara za više od dva miliona dolara 2015. u SAD.

Autor knjige o “Bitlsima” Sten Kuesta naglasio je vanvremensku lepotu nekih Lenonovih pesmama ističući komad “Jealous Boy”.

“Lenon je bio prirodni genije za muziku i bio je najintuitivniji član Bitlsa, jedini koji je mogao da komponuje ‘Strawberry fields forever’, a to nije urađeno ni pre ni posle njega”, rekao je Kuesta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar