Scena
27.01.2022. 23:40
Tanjug

"Hod sa vodom"

Vladimir Nikolić predstavlja Srbiju na Venecijanskom bijenalu

Venecija
Izvor: Shutterstock

Samostalna izložba multimedijalnog umetnika Vladimira Nikolića "Hod sa vodom", predstavljaće Srbiju na 59. "Venecijanskom bijenalu", koji će biti održan od 23. aprila do 27. novembra, a vernisaž je predviđen od 20. do 22. aprila, najavila je kustoskinja Biljana Ćirić.

''Hod sa vodom'' je izraz naše prepletenosti i međuzavisnosti, jer pravljenje izložbi je jako kompleksan proces. Čitav koncept podcrtava odnos tehnologije i prirode, u ovom slučaju vode - osnovnog dela našeg tela. Ali, razumemo vodu kao prostor koji nas povezuje, ali ne i razdvaja. Još jedan bitan aspekt ove izložbe je da je to prva multimedijska prezentacija u Paviljonu Srbije", istakla je Ćirić.

Tema ovogodišnjeg Bijenala u Veneciji nosi naziv "Mleko od snova", ali Ćirić ističe da su dva rada Nikolićeva rada - "800 metara" i "Dokument" - koja će biti predstavljena na njegovoj izložbi u srpskom praviljonu, nastala u poslednje tri godine i nisu direktan odziv na temu koja je objavljena pre dve godine.

"To je nešto na čemu on radi već duže vreme. Postoji puno zajedničkih aspekata teme ''Bijenala'' i njegovog rada, jer tema ''Bijenala'' se bavi odnosom tehnologije i našeg tela. I to je jedan od glavnih aspekata kojima se on bavi kroz ta dva nova rada. To su neke naše civilizacijske zajedničke tranformacije kroz koje prolazimo kroz pandermiju i mislim da će ''Bijenale'' da to reflektuje, kao i naše prezentacije", ocenila je Ćirić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grazia Cantoni (@kantgrace17)

Kako je navedeno u opisu Nikolićeve izložbe "Hod sa vodom", rad "800 metara" snimljen dronom preuzima "ptičju perspektivu, kolonijalno gledište koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu naših telefonskih ekrana putem gugl mapa i drugih uređaja koji određuju našu percepciju vremena i prostora".

''Dokument'' u horizontalnom formatu predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom. Slika je napravljena upotrebom moderne tehnologije u retrogradne svrhe da bi se telesni pogled projektovao kao dvodimenzionalna modernistička slika", navodi se u opisu.

Kustoskinja je sa Nikolićem počela saradnju 2014. godine kada je sa Majom Ćirić u Kini realizovala rezidencijalni program koji je povezivao savremeno stvaralaštvo i geografije koje nisu ekonomski povezane - Kina, Srbija, Kina, Singapur i Kolumbija, u okviru kog se Nikolić kao srpski umetnik predstavio u Guang Džou tajms muzeju.

Saradnja je nastavljena prvom kustoskom izložbom Biljane Chirić u Srbiji 2017. na poziv Kulturnog centra Beograda, kojoj je Nikolić dao naziv "Kad se drugi sreće sa drugim".

"Pošto radim na edukativnom programu za mlade umetnike i kustose svake godine u Beogradu jedan od prvih umetničkih ateljea za koje insistiram da se poseti je atelje Nikolića, jer mislim da je njegova praksa jako bitna za lokalni i međunarodni kontekst. Rad ''800 metara'', koji ćemo predstaviti na ''Bijenalu'', sam prvi put videla kad sam išla u atelje sa polaznicima programa jer je tada bio u produkciji", rekla je Ćirić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gimmi Devastato (@gimmigi)

Prema njenim rečima, za predstavljanje Srbije jako je bitna knjiga, koja će se kao sastavni deo izložbe pojaviti pred otvaranje "Venecijanskog bijenala", a radi se sa inostranim izdavačem Muse pablišingom, dok tekstove za nju pišu pored Chirić i umetnici Dejan Sretenović, Filipa Ramos, Alenka Gregorić i Marko Skotini.

"To je jako bitan međunarodni izdavač i knjiga će imati život i posle izložbe kroz svetske knjižare savremene umetnosti. To je jako bitno za umetnika. Drugi bitan aspekt je da knjiga nije katalog i arhivska prezentacija izložbe, već eksperiment u izdavčkom, kustoskom i umetničkom smislu", istakla je Chirić.

Paviljon Srbije u Veneciji je podržalo i organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu kao realizatorom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dragana Ognjenović: Moda, umetnost i lepota su nam uvek potrebni, posebno u izazovnim vremenima
Dragana Ognjenović

Intervju

19.11.2021. 16:18

Dragana Ognjenović: Moda, umetnost i lepota su nam uvek potrebni, posebno u izazovnim vremenima

Dovoljno je da pogledate u svoj orman i da shvatite da je čuveni modni dizajner Ralf Loren apsolutno u pravu kada je rekao "Ne dizajniram garderobu, ja dizajniram snove“. Dokaz su i sve te prodavnice garderobe oko nas, tržni centri, odlazak u kupovinu koji nam vraća osmeh na lice.
U čemu je magija mode?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
01.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve