Scena
22.01.2022. 09:05
R.E.

Sećanje na umetnika

Sava Šumanović - modernista kojeg mnogi nisu razumeli

boje, slikarstvo, umetnost, četkice
Izvor: Shutterstock

Jedan od najznačajnijih srpskih slikara Sava Šumanović, rođen je pre 126 godina - 22. januara 1896. u Vinkovcima, gde je živeo do svoje četvrte godine. Zahvaljujući svojoj sposobnosti da prihvati i prodre u srž promena u umetnosti, postao je osnivač modernih trendova u srpskom slikarstvu.

Kada je završio srednju školu u Zemunu i vratio se u porodičnu kuću u Šidu, već je bio zaljubljen u slikarstvo. Međutim, njegov otac je želeo da mu sin postane advokat, ali je Savina majka je uspela da ga ubedi da pusti Savu da u Višoj školu za umjetnost i obrt u Zagrebu započne, zvanično, svoj slikarski život.

Prekretnica u Šumanovićevoj karijeri bilo je putovanje u Pariz krajem 1920. godine. Tamo je proveo pola godine radeći u ateljeu poznatog profesora umetnosti i post-kubiste Andrea Lota, koji je Savu veoma cenio. Njihova saradnja je potpuno promenila život mladog umetnika u usponu. Sava je, po ugledu na svog mentora koristio tehnike iz kasnog konstruktivizma, oslanjajući se na kubizam.

Međutim, kada se vratio iz Pariza 1921. doživeo je ogromno razočaranje na svojoj izložbi u Zagrebu, gde publika nije prihvatila modernu umetnost, a Sava je naišao na prilično oštre i negativne kritike.

Vrativši se u Srbiju, počeo je da slika ženske aktove i pejzaže iz okoline Šida, a ovi motivi su dominiraju na platnima do kraja njegovog života.

Odlučuje da ponovo ode u Pariz 1925, ali ovog puta mu boravak u francuskoj prestonici nije bio potpuno zadovoljavajući. Iako je u to vreme naslikao neke od svojih najboljih dela, uključujući slike “Doručak na travi” i “Pijani brod” i dalje je nailazio na negativne kritike publike i slikarskih kritičara.

Psihički iscrpljen, vraća se u Šid posle tri godine provedene u Parizu. U gradu u kojem je odrastao, organizovao je niz izložbi koje su ga napokon proslavile. Uprkos slavi, nije zapostavio ni svoj privatni život – učio je engleski jezik, pohađao časove plesa i zajedno sa svojim prijateljima posećivao izložbe drugih umetnika tog perioda.

Kada je Šid tokom Drugog svetskog rata postao deo Nezavisne države Hrvatske, ćirilično pismo je u tom gradu postalo zabranjeno. U znak protesta zbog zabrane zvaničnog srpskog pisma, Sava Šumanović je od tada odbijao da potpisuje svoje slike, a umesto toga ih je označavao samo godinom nastanka.

Za vreme jedne ustaške akcije, 28. avgusta 1942. godine, Sava Šumanović je uhapšen, odveden u Sremsku Mitrovicu i tamo streljan zajedno sa 120 Šiđana i Mitrovčana. Na taj tragičan način završio se život jednog od najvećih srpskih slikara. Sahranjen je u zajedničkoj grobnici sa ostalim streljanim žrtvama.

Galeriju Save Šumanovića je 1952. godine u Šidu osnovala njegova majka. Tamo je izložena većina Savinih slika, sadrži više od 300 radova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ove srpkinje su naš ponos
Srbija, zastava

Da li znate ko su?

19.01.2022. 21:05

Ove srpkinje su naš ponos

Izložba "Velikanke srpske kulture" Branke Conić, dr Gordane Bekčić i Ružice Opačić, biće otvorena 20. januara u Domu Jevrema Grujića u Beogradu i trajaće do 27. marta, saopštili su organizatori.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve