Scena
28.08.2021. 10:01
Tanjug

KROKODIL

Scenarista Netflix serije čitao odlomke svojih novih dela publicu u Beogradu

BEOGRAD KROKODIL FESTIVAL, 27. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Druge večeri međunarodnog festivala KROKODIL svoja nova dela su predstavili domaći i regionalni književnici kao što su Aleksandar Hemon, Igor Štiks i Damir Karakaš, na sceni Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Aleksandar Hemon je istaknut autor u svetskim okvirima, već tri decenije živi u SAD, radi na Univerzitetu Prinston kao profesor kreativnog pisanja. Razgovor sa njim je vodila Mima Simić onlajn, preko video bima.

Pisac rođen u Sarajevu, krenuo je u svet književnosti još na Filozofskom fakultetu u glavnom gradu BiH, ali ga je onda početak rata iznenadio na boravku u SAD, gde je odlučio da ostane. Dok je živeo u Čikagu, uspevao je pisati na engleskom jeziku, kao što je njegov debi - zbirka priča “Pitanje Bruna”, o čemu je bilo reči ove večeri. Kasnije je nizao uspehe sa romanima “Čovek bez prošlosti” (Nowhere Man) i, posebno, najpoznatiji - “Projekat Lazar” (2008).

Trenutno iščekuje premijeru najnovijeg 4. filma iz čuvenog SF serijala “Matriks” sa Kijanu Rivsom, pod nazivom “Matriks: Uskrsnuće”, na kome je radio kao jedan od troje scenarista. Scenario je pisala i rediteljka Lana Varčovski kao i Dejvid Mičel, a premijera je zakazana za 22. decembar u SAD, tako da je jedini pisac sa područja bivše SFRJ koji je na velika vrata ušao u A kategoriju Holivuda.

Takođe, Hemon je bio je i jedan od scenarista za TV seriju “Šesto čulo” (2018) za popularnu platformu - striming servis “Netfliks”.

Hemon je istakao da je imao i veoma prijatnu saradnju kao scenarista na svom prvom filmu “Ljubavno ostrvo” (2014) proslavljene rediteljke Jasmile Žbanić (“Quo Vadis, Aida?”, “Grbavica”). U toj koprodukciji Hrvatske, BiH, Švajcarske i Nemačke, igrali su Ermin Bravo, Leon Lučev, Franko Nero, Andrea Štaka i drugi.

Hemon je u petak uveče publici u Beogradu čitao odlomak iz svog novog dela u nastajanju “Moji roditelji: uvod”.

Istaknuti pisac i dramaturg Igor Štiks, takođe rodom iz Sarajeva, čitao je odlomke iz svojih novih projekata. Ovaj talentovani autor domaćoj publici je najpre poznat po izvanrednom romanu “Elijahova stolica”, koji je dramatizovan za istorimenu nagrađivanu hit predstavu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (2012) u režiji Borisa Liješevića.

Štiks zbližio i reditelje su se zbližili i on kaže da je zato postao i dramski pisac, te je napisao komade “Brašno u venama” (2015) za Sarajevski ratni teatar (SARTR) i kasnije “Zrenjanin” za Narodno pozorište “Toša Jovanović” upravo u - Zrenjaninu.

Ipak, svestrani pisac je ostavio dubokog traga zahvaljujući romanima “Dvorac u Romanji” (2000) i “Rezalište” (2017) i zbirkom priča “Povijest poplave” (2008).

Publika u Beogradu Štiksa će moći da čuje i u nedelju, 29. avgusta, kada će sa osnivačem “Krokodila” Vladimirom Arsenijevićem voditi konferenciju “Zajednička čitaonica” u Jugoslovenskoj kinoteci, kao prezentacija celokupnog kola od devet naslova biblioteke festivala.

Rukopise u nastajanju je predstavila i Ognjenka Lakićević, poznata kao muzičarka, pevačica beogradskog alternativnog rok benda “Autopark”. Ima za sobom već četiri zbirke pesama, voli da drži radionice poezije, jer je raduje kada vidi da nekome prija da stvara pesme.

Iste večeri predstavili su se i književnici Ana Miloš, Elvedin Nezirović, a znatnu pažnju publike je privukao Damir Karakaš, hrvatski autor iz Brinja, sa studija novinarstva.

Poseban segment bio je posvećen sećanju na tragično preminulog i voljenog pisca Bekima Sejranovića, a odlomke je čitao glumac Leon Lučev.

U razgovoru sa Vladimirom Arsenijevićem o Bekimu, do duboko u noć su govorili izdavač Ivan Bevc ispred uzdavačke kuće Booka, kao i autorka i pesnikinja Milica Vučković.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova i treće veče festivala KROKODIL biće održano u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Ulica Birčaninova 21.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan i besplatan, a program možete pratiti i online putem internet platforme entrio.si.

Kupljenim kartama za online program, snimak sve tri večeri moći će da se pogleda do 1. septembra.  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Štampane VS elektronske knjige: Šta je bolje
Čitanje

Nauka rekla svoje

12.05.2021. 22:00

Štampane VS elektronske knjige: Šta je bolje

Nauka kaže da čitanje pozitivno utiče na opšte zdravlje čoveka, kao i na optimalno funkcionisanje mozga. Evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da nastavite da gajite svoju ljubav prema knjizi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve