Scena
26.10.2019. 14:44
100 psoto hr

SMRŠAJ ILI NEMA ULOGE: Fizički izgled kao uslov za uspeh u Holivudu

shutterstock_1249790014.jpg

Američka industrija zabave spolja je prepuna glamura, ali iznutra prilično trula i ispunjena groznim praksama koje služe samo poniženju. Mnoge glumice su ispričale kako su ih psihički maltretirali pre nego što su postigle prvi veći uspeh zbog čega je u Holivudu bitnije imati debelu kožu nego talenat.

Dženifer Lavrence dva puta je dobila Oscara, jedna je od najplaćenijih glumica na svetu, ali pre nego što se probila govorili su joj da je debela i da mora da smrša, piše 100 psoto hr.

"Producenti jednog filma rekli su mi da moram izgubiti sedam kilograma za dve nedelje. Jedna devojka pre mene već je dobila otkaz jer nije dovoljno brzo smršala. U to vreme producent me je stavila u vrstu s još pet devojaka koje su bile vidno mršavije od mene. Sve smo bile gole, samo smo imale traku na intimnim delovima tela. Fotografirali su nas i dali su mi tu fotografiju i rekli da bi trebalo da je iskoristim kao inspiraciju za svoju dijetu. Bilo je ponižavajuće. Dozvolila sam da se to događa jer nisam htela da budem prva i jedina koja o tome priča, mislila sam da moram to da trpim kako bih uspela", rekla je pre dve godine Lavrence.
Laverce

Lavrence je danas poznata kao vrlo iskrena i otvorena prema javnosti, a kaže kako je alergična na reč "dijeta".

Ipak, nije lako odbiti posao zbog takvih stvari kad tek počinješ i treba ti samo jedna prilika. To jako dobro zna i Dženifer Aniston, kojoj je agent rekao da ne dobija uloge jer je predebela.

Shutterstock Shutterstock

Ona je skinula 15 kilograma i ubrzo nakon toga dobila ulogu Rachel Green u "Prijateljima", a ostalo je istorija.

"Agent mi je to rekao vrlo iskreno. To je bila najbolja stvar koju je napravio. Odvratna stvar u Holivudu je ta da nisam dobijala uloge zbog težine. Prvo sam bila šokirana, ali onda sam shvatila da se užasno hranim. Jela sam sendviče s belim hlebom i majonezom, pomfrit s umacima, milkšejkove... Bilo je dobro za mene da počnem da pazim na ishranu", rekla je kasnije Dženifer.

Povezane vesti - MORATE DA IH OHRABRITE: Devojčice mogu da postanu odlične liderke

Još jedna Dženifer dobila je dobronameran savet da promeni svoj izgled ako želi da uspe. Uspešna pevačica i glumica Lopez suočila se s time na početku karijere, ali je to nije nimalo dotaknulo.

Shutterstock Shutterstock

"Puno ljudi u industriji mi je reklo da bi trebalo da smršam, raditi ovo ili ono na svom izgledu. Došlo je do toga da sam konačno rekla: 'Ovo sam ja, ovako izgledam, ovo je moj oblik. Svi s kojima sam odrasla izgledaju ovako i svi su mi lepi. Ne vidim ništa loše u tome'", rekla je Lopez, koja je upravo na svom latino izgledu pokrenula karijeru.

Kaže da je njeno samopouzdanje došlo iz porodice, od mame i bake.

"Imati obline i ne biti visok 180 centimetara u mojoj porodici nikad nije bila loša stvar, nego nešto što se slavilo. Ja sam to uvek nosila sa sobom, a kad sam tako nastupila pred svetom, nisam htela preneti nikakvu poruku nego sam samo bila onakva kakva sam uvek. Puno ljudi, pa čak i slavni, reklo mi je kako sam im pomogla time jer su mislili da su debeli pre nego što sam se ja pojavila na sceni, ali danas vole svoje telo", rekla je Dženifer Lopez.

Shutterstock Shutterstock

Da bi trebala izgubiti kilograme rekli su i Kate Vinslet, i to još u školi.

"Kad sam bila mlađa, imala sam 14 godina, učitelj glume rekao mi je da bih mogla da uspem ukoliko se pomirim s time da ću dobijati uloge 'debelih devojaka'. Želim reći svim mladim devojkama koje su doživjele isto ili slično poniženje od učitelja, prijatelja, čak i roditelja, da ne slušaju ništa od toga i samo naprave ono što i ja - nastavila sam dalje, pobedila sam svoje strahove i nesigurnosti", rekla je Vinslet.

Povezane vesti - TARANTINOV ODGOVOR KINESKIM CENZORIMA: Ne menjam "Bilo jednom u Holivudu"

A glumici Vinion Rider problem nisu bili kilogrami nego lice.

"Bila sam usred rečenice na jednoj audiciji i kasting direktor rekao mi je: 'Slušaj, mala, ne bi trebalo da budeš glumica. Nisi dovoljno lepa. Trebalo bi da se vratiš odakle si došla i ići u školu. Nemaš ono što treba za uspeh'", ispričala je Vinona.

Te je kritike nisu pokolebale, a kao i Lopez, istaknula je da je to zato što su je roditelji odgajali da ima samopouzdanja i da izgled nije bitniji od talenta.

 

Shutterstock Shutterstock

Možda i najpoznatiji primer je onaj sa Merli Strip, kojoj su to takođe rekli na početku karijere. Imala je 26 godina i doveli su je kod producenta Dina De Laurentisa na audiciju za ulogu u "King Kongu".

"Ušla sam i on je sedeo tamo sa svojim sinom, koji je bio uzbuđen jer je doveo novu glumicu. I njegov je otac, De Laurentis, rekao na italijanskom - a ja razumem italijanski - rekao je: 'Que bruta?' Odnosno, zašto si mi doveo ovu ružnu stvar? Bilo je to otrežnjujuće iskustvo za mladu devojku", rekla je.

To je nije pokolebalo jer Merli je danas glumica koja je rekordni broj puta nominovana za Oskara - 18 puta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve