Scena
14.01.2022. 19:35
Tanjug

Jovana Stojiljković

Sofka dobila nagradu

Jovana Stojiljković 14.1.2022.
Izvor: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Glumica Jovana Stojiljković ovogodišnja je dobitnica nagrade "Petar Banićević" za ulogu Sofke u predstavi "Nečista krv", rađenoj prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Žiri koji čine prvakinja Drame u penziji Dobrila Stojnić, direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez i prethodna dobitnica ovog priznanja Suzana Lukić, odluku o dobitniku je doneo jednoglasno.

"Jovana Stojiljković je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osećajem za partnersku igru, te pokazala koliko mladi umetnik može da ima poštovanja i svesnosti da je predstava, pre svega, kolektivni umetnički čin", navodi žiri u obrazloženju.
 

Ceremonija dodele nagrade biće održana 2. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta nakon izvođenja predstave "Nečista krv".

Nagradu će uručiti Iva Banićević, unuka prvaka drame čije ime nosi ovo priznanje.

Narodno pozorište je nagradu "Petar Banićević" ustanovilo 2010. godine u znak sećanja na barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006), a dodeljuje se mladom glumcu ili glumici do 40 godine koji se umetnički istakao u prethodnom periodu, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru.

Pored Suzane Lukić, dosadašnji laureati su i Igor Ðorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Ðorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Ðorović i Bojan Krivokapić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve što ste želeli da znate o "Nečistoj krvi" (VIDEO)
Nečista krv

Kojekude sa Marom

11.01.2022. 09:44

Sve što ste želeli da znate o "Nečistoj krvi" (VIDEO)

Serija Nečista krv uzburkala je strasti srpske publike. Gledaoci zameraju odusustvo pravog vranjanskog naglaska, previše erotskih scena i povremeno sporu radnju.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve