Scena
21.03.2023. 15:35
Beta

Jačanje saradnje

Srbija i Italija potpisale sporazum o filmskoj koprodukciji

1
Izvor: Shutterstock

Predstavnici Srbije i Italije su u Beogradu potpisali sporazum o filmskoj koprodukciji u cilju jačanja saradnja dve države u oblasti kinematografije, saopštila je Vlada Srbije.

U saopštenju je navedeno da se tim sporazumom "dodatno ojačava" međusobna saradnja u oblasti kinematografije dve zemlje, "budući da veza u oblasti filma doprinosi razvoju kulturnih odnosa Srbije i Italije", te se ukazala potreba za ažuriranjem pravnog okvira te saradnje.

Sporazum su potpisali ministarka kulture Srbije Maja Gojković i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani.
 
Po sporazumu, koprodukcija se odnosi na kinematografska ili audiovizuelna dela bez obzira na žanr, igrani, animirani, dokumentarni, u skladu sa zakonima i propisima obe države.

Za sprovođenje sporazuma zaduženi su Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije za Vladu Srbije i Ministarstvo kulture – Generalni direktorat za kinematografiju i audiovizuelno stvaralaštvo za Vladu Italije.

Po sporazumu, koprodukcije će se smatrati "nacionalnim delima" u skladu sa zakonima i propisima u Srbiji i Italiji i, kako je navedeno, uživaće sve beneficije iz važećih zakona i propisa na teritoriji dve države.
 
Za sprovođenje tog sporazuma predviđeno je i osnivanje zajedničke komisije koja će se načelno sastajati jednom u dve godine.

Ta komisija će "proceniti postojanje sveobuhvatne ravnoteže između broja koprodukcija, iznosa ulaganja koproducenata i tehničkog i umetničkog učešća.

Koprodukcije realizovane po tom sporazumu, kako je navedeno, uglavnom će biti predstavljene na međunarodnim festivalima od strane većinskog koproducenta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pop i Mare su se konačno vratili! Pogledajte trejler za film "Munje opet"
Munje

Radivoje Raša Andrić

07.03.2023. 14:15

Pop i Mare su se konačno vratili! Pogledajte trejler za film "Munje opet"

Kada nam je Radivoje Raša Andrić početkom prošle godine, u razgovoru za "Ekspres", potvrdio da će snimiti nastavak "Munja" uhvatio nas je neizdrž koji nas nije pustio do dana današnjeg. Tako će biti sve do 30. marta kada "Munje opet" budu prikazane na velikom platnu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve