Scena
17.06.2021. 10:43
R.E.

Od 1. do 4. jula

Šta nas čeka na Festivalu debitantskog filma

Ravno Selo Film Festival
Izvor: Ravno Selo Film Festival

Međunarodni festival debitantskog filma - Ravno Selo - biće održan od 1. do 4. jula, a tradicionalno je okrenut ka mladim, neafirmisanim rediteljima.

Osim glavnog i studentskog programa, festival će ove godine prvi put imati i treću selekciju pod nazivom “Kratkih 100 minuta” u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu.

Gost selektor glavnog programa Dragan Jeličić, dok je za dokumetnarni program zadužen Igor Toholj. Gosti u okviru studentskog filma su akademci Akademije iz Skoplja.

 

Čertvrti po redu Ravno Selo festival svečano će biti otvoren 1. jula, koncertom filmske muzike na kojem će glumce i pevače pratiti novosadska filharmonija, a festival otvara ruski film “Superdeep” Arsenija Suhina sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi. Festival će biti zatvoren dodelom nagrada i projekcijom filma “Jedini izlaz” Darka Nikolića.

U glavnom programu biće prikazani i domaći film “Lihvar”  Nemanje Ćeranića, češki film "Smotaj i pali“ sa Peđom Bjelcem u glavnoj ulozi, reditelja Adama Hobzika, mađarski film “Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme” rediteljke Lili Horvatkao i turski film “Potencijalni kandidat” reditelja Erkana Kasala.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

Petar Ristovki, direktor festivala podsetio je kako se rodila ideja o osnivanju: “Kada je pre pet godina izgore Dom kulture u Ravnom selu, rodila se ideja o organizovanju festivala nakon veoma posećene besplatne projekcije filma ‘Dnevnik mašinovođe’, na koju je stiglo više od 1.500 meštana ovog i okolnih sela. Ideja festivala je da se skrene pažnja javnosti na Opštinu Vrbas, kao i da se Dom kulture obnovi. Drago mi je što su se svi naši napori isplatili i što je Ravno Selo kroz ovih pet godina postalo selo filma, selo kulture i što imamo priliku da zajedno sa Ravnoselcima gradimo dalje ovaj festival specifičnog, rekao bih pomalo i Felinijevskog, karaktera. Vidimo se i ove godine u Ravnom Selu!”.

Lazar Ristovski, osnivač festivala najavio je početak radova na izgradnji novog Doma kulture: “Posle pet godina borbe u pet setova, borba se isplatila. Stari Dom se danas ruši, a novi počinje da se zida. Lepo je kada se grade putevi i fabrike, ali kada se podiže jedan objekat kulture, to je za zemlju isto tako važno. Ravno Selo će biti rasadnik talenata. Ja ću se pobrinuti da naš Dom bude stalno pun i publikom i najkvalitetnijim programima. Hvala predsedniku Pokrajinske vlade gospodinu Miroviću na razumevanju i pomoći. Uistinu sam srećan".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od špageti kauboja do "Her Žike" (VIDEO)
Gidra

Dragomir Bojanić Gidra

13.06.2021. 03:17

Od špageti kauboja do "Her Žike" (VIDEO)

Uloga Žike Pavlovića u serijalu "Lude godine" smatra se remek-delom srpskog glumišta. Međutim, Dragomir Bojanić Gidra ostvario je pored toga još stotinu drugih uloga među kojima su i one u italijanskim vestern i akcionim filmovima.
Video
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve