Scena
16.06.2021. 18:07
R.E.

Nagrada za književnost

"Stefan Mitrov Ljubiša" Radoslavu Petkoviću

Knjige
Izvor: Shutterstock

Književnik Radoslav Petković dobitnik je nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša“ za 2019/2020, koju dodeljuje Festival "Budva, grad teatar“.

Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu: Mihajlo Pantić, Nadežda Čačinović i Slavica Perović. Nagrada će svečano biti dodeljena na zatvaranju Festivala, koji se održava od 10. jula do 20. avgusta u Budvi.

"Nagrada koju su dobili pisci poput Mirka Kovača, Ljubomira Simovića i Boža Koprivice nije samo priznanje za ukupan književni rad: ona čini da se laureat oseti privilegovanim što je u dobrom društvu. Nema pisca kog ne raduju nagrade. Ali nagrada je istovremeno i obaveza da budete posvećeni poslu koji najviše volite“, istakao je Petković povodom vesti da je dobitnik prestižnog priznanja.
 

Radoslav Petković rođen je 1953. godine u Beogradu, a živi i radi u Novom Sadu. 

Njegova dela - pet romana, priče, esejistička proza... prevedena su na engleski, francuski, nemački, grčki, mađarski, bugarski, slovenački, slovački i makedonski jezik, a sam pisac je sa engleskog preveo Čestertona, Tolkina, Defoa i Stivensona.

 

Priče Radoslava Petkovića nalaze se u više antologija objavljenih u zemlji i inostranstvu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Odvratna mi je podela na uspešne i neuspešne"
Slobodan Vladušić

Slobodan Vladušić

16.06.2021. 09:10

"Odvratna mi je podela na uspešne i neuspešne"

"Mi danas jesmo civilizacije omame, zato što nas uče da se predajemo omami. Mediji promovišu „poznate“ koji su ispunili svoje snove. A šta se dešava sa onim drugim, koji nisu ispunili svoje snove, a takvih je neuporedivo više? Njima se govori kako nisu dovoljno jako sanjali svoje snove, tj. da su sami krivi za neuspeh. Tako na kraju dobijamo civilizaciju u kojoj na jednoj strani imamo uspešnu manjinu, a na drugoj nesrećnu i očajnu većinu, čiji su „snovi“ bili zapravo omama koja im je uništila živote."
Ugrušak u bajci

Preporuka za čitanje

Karl Uve Knausgor
13.06.2021. 18:35

Ugrušak u bajci

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve