Scena
22.12.2023. 12:10
Promo

Beograd - Novi Sad

Super izlet, iskoristite - dva muzeja povezana jednim vozom!

1
Izvor: Srbijavoz/Promo

Muzeje povezuju umetnička dela, istorijski događaji i ljudi, a Galerija Matice srpske i Muzej Jugoslavije sada su povezani i vozom. Za vreme nastupajućih praznika, dva prestižna srpska muzeja i kompanija Srbijavoz pozivaju građane da izdvoje jedan dan za pravi umetnički izlet.

U narednom periodu ljubiteljima umetnosti biće ponuđen izuzetno bogat muzejski sadržaj, a koristeći voz "Soko” kao prevozno sredstvo, moći će da brzo i sigurno stignu na odredište.

Tako je u Muzeju Jugoslavije, u obnovljenoj zgradi Muzeja 25. maj, koji se nalazi na 15 minuta šetnje od Železničke stanice Beograd Centar, nedavno otvorena izložba "Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta“. U ovom muzeju se može videti i osnovna postavka "Muzejska laboratorija”, a u Kući cveća aktuelna izložba "Umro je drug Tito“.

1
Izvor: Muzej Jugoslavije

"Saradnja dve nacionalne ustanove kulture, iz dva grada, predstavlja svojevrstan kulturni most jer sjedinjuje umetničke i istorijske narative i pritom je jedinstven doživljaj za posetioce. Muzej Jugoslavije i Galerija Matice srpske još jednom su pokazale važnost saradnje inicijativom 'Dva muzeja povezana vozom', kojom predstavljamo dinamični duo novih programa i izložbi, ali i železničkih veza koje se prepliću između dva muzeja za nastupajuće praznike. Kako je međuinstitucionalna saradnja jedan od najvažnijih faktora uspešnosti institucija, ovim partnerstvom želeli smo da predstavimo naše bogate fondove, produbimo kulturne odnose i oplemenimo kulturnu scenu Srbije. Pozvala bih Beograđanke i Beograđane, Novosađanke i Novosađane i sve druge zainteresovane da se otisnu na kratko putovanje između Beograda i Novog Sada i obiđu naše izložbe tokom jednog dana, izjavila je direktorka Muzeja Jugoslavije, mr Neda Knežević.

1
Izvor: Galerija Matice srpske

Trideset minuta laganog hoda od Železničke stanice Novi Sad, u Galeriji Matice srpske posetioce očekuju dve aktuelne izložbe: "Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ i "Pomorišac – Vasa Pomorišac“.

"Kako je brzi voz 'Soko' započeo svoja redovna putovanja na relaciji Beograd – Novi Sad primetili smo kako, nakon dvadesetak minuta od njegovog dolaska u Novi Sad, u Galeriju Matice srpske uđe na desetine posetilaca koji nam napomenu da su, zahvaljujući vozu i blizini stanice, stigli 'čak' iz Beograda da posete naše aktuelne izložbe. Upravo zahvaljujući tome, mi smo u prethodnoj godini zabeležili preko 40.000 poseta na izložbi dela Uroša Predića. U oktobru smo otvorili izložbe 'Paja Jovanović i Gustav Klimt' i 'Pomorišac – Vasa Pomorišac' i ponovo beležimo veliki broj poseta iz prestonice", rekla je upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski.

1
Izvor: Galerija Matice srpske

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve