Život
01.12.2023. 17:26
R.E.

Lepa i važna akcija

Sokolom za sokola - da se voziš i pomažeš pticama

1
Izvor: Screenshot

Na inicijativu kompanije "Srbijavoz“, u železničkoj stanici Beograd Centar obeležen je početak kampanje "Sokolom za sokola”.

Tokom trajanja kampanje, čiji je glavni cilj zaštita i očuvanje stepskog sokola (Falco cherrug), od svake kupljene karte u vozu "Soko“ biće odvajan 1 dinar za kupovinu i postavljanje veštačkih gnezda, kao i za čišćenje dela staništa stepskog sokola u opštini Alibunar.

Događaju su prisustvovali ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i partneri projekta: predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, "Elektromreže Srbije“, opštine Alibunar i Udruženja "Mladi istraživači Srbije“. Oni su kupili prve vozne karte kojima će se u narednim mesecima prikupljati potrebna sredstva, čime je i zvanično počela kampanja koja će trajati od 1. decembra do maja 2024. godine.

U Srbiji je registrovano svega oko 50 parova ove kritično ugrožene i strogo zaštićene vrste, a njena populacija mahom živi u Vojvodini. Zbog toga su se kampanji priključili stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji su godinama unazad nosioci brojnih naučnih projekata očuvanja i praćenja ove jedinstvene vrste ptica kako kod nas tako i u svetu.

1
Izvor: Promo

"Stepski soko, izuzetno vredna, retka i globalno ugrožena vrsta, u poslednjih dvadesetak godina, je u posebnom fokusu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Ovoj najvećoj vrsti sokolova u Srbiji preti opasnost od neposrednog izumiranja, jer iako je uspeo da se prilagodi životu među oranicama, pojavio se novi problem – nedostatak gnezdilišta. Stepski soko ne pravi sopstvena gnezda, već ih u prirodi preotima od drugih ptica. Tako je i naselio visoka i isturena mesta kao što su dalekovodi. Zbog toga će se projektom 'Sokolom za sokola' postavljati  posebno dizajnirana veštačka gnezda na dalekovodima, koja su se u praksi već odlično pokazala. Ona će se, postavljati na povoljnim staništima za stepskog sokola, pre svega duž trase brze pruge Beograd-Novi Sad, kojom saobraća njegov imenjak. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, zajedno sa ostalim partnerima na projektu, očekuje da će zahvaljujući ovom projektu stepski soko i dalje leteti nebom iznad Srbije i biti simbol očuvanja biološke raznovrsnosti i dobre međusektorske saradnje", izjavio je Stanko Kosovac, pomoćnik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Kosovac je zahvalio i sokolarima Tiboru Buzi i Marku Maraviću koji su obezbedili da i primerak sokola prisustvuje ovom događaju.

1
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVI / Srbijavoz promo

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lepa vest: Najređa ptica u Srbiji ima nova gnezda (FOTO)
1

Zakonom zaštićena vrsta

03.04.2023. 15:45

Lepa vest: Najređa ptica u Srbiji ima nova gnezda (FOTO)

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su u banatskom Potisju dva nova gnezda orlova krstaša, kako je navedeno, najređe ptice u Srbiji, koja je zakonom zaštićena.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve