Svetosavski susreti i pesma udružili izviđače od Rovinja do Skoplja

Svetosavski susreti i pesma udružili izviđače od Rovinja do Skoplja


Izviđači vole prirodu, čuvaju životnu sredinu ali se pre svega lepo druže i zabavljaju. Na “Svetosavskim susretima – Izviđači pevaju”, koji su održani 1. i 2. februara u Centru za kulturu “Vlada Divljan” u Beogradu, svoje pevačke sposobnosti prikazali su izviđački odredi iz Srbije i regiona.

U ambijentu improvizovanog izviđačkog tabora viorile su se odredske zastave, orila se muzika praćena pesmom izviđačkih odreda od Rovinja do Skoplja, a najbolji su osvojili pehare i plakete.

im3-594x450

Odred “Zvijezda” iz Vareša – pehar za najbolju muziku i najraspevanije izviđače, Irma Hamzić iz odreda “Klek” iz Zavidovića – pehar za najbolji glas, a isti odred osvojio je i pehar za ukupan plasman. Najbolji autorski tekst imao je odred “Izviđači Brčko”, a najbolju pesmu odred “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora. Pehar za najbolji scenski nastup je dobio odred “Beli bor” iz Mramorka, a za najbolju scenografiju i najraspevanije poletarce je dobio odred “Čiča Janko” iz Perleza. Plaketu za izuzetan doprinos u izviđačkom muzičkom stvaralaštvu Srbije dobio je odred “Proka S Plavi” iz Kikinde i njihova Muzička četa “Banatsko plavo”.

im2-642x450

“Svetosavske susrete – Izviđači pevaju, organizujemo već 15. put i odziv učesnika je iz godine u godine sve veći. Ovoga puta došlo je skoro 300 učesnika iz 24 izviđačka odreda iz 18 gradova regiona, a stručnom žiriju uopšte nije bilo lako da odabere najbolje među njima. Voditelj programa bio je Predrag Vuković Peđolino, koji se rado odazvao našem pozivu, kao i mnogi drugi prijatelji ove manifestacije, koja promoviše izviđačke odrede, ali i sredinu iz koje dolaze, tradiciju, stvaralaštvo, pre svega prijateljske odnose. Još jednom smo svi zajedno pokazali da je muzika izviđaču najbolji drug i da izviđačke pesme nemaju barijere i ne poznaju granice“, rekao je Darko Kolaković iz odreda izviđača “Sveti Sava”, starešina akcije „Svetosavski susreti – Izviđači pevaju”.

Manifestacija, čiji je generalni pokrovitelj Gradska opština Palilula, je utemeljena 1993. godine povodom proslave Savindana, a do sada je učestvovalo oko 4.700 izviđača iz više od 50 odreda, koji u Beograd dolaze iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije i Hrvatske.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar