Scena
19.05.2023. 11:50
Beta

Zabranjeno pušenje

Tužba protiv Neleta Karajlića

Nele Karajlić, ATA IMAGES, 19.5.2023.
Izvor: ATAIMAGES / Borislav Zdrinja

Jedan od osnivača sarajevske rok grupe Zabranjeno pušenje Davor Sučić saopštio je da je povukao dozvolu za javno izvođenje svojih pesama koje je u Srbiji i inostranstvu izvodio bivši pevač i suosnivač tog benda Nenad Janković, u javnosti poznat kao Nele Karajlić.

Kako se navodi, zabrana se odnosi na koncerte i medijske nastupe koje Janković ima sa violinistom Stefanom Milenkovićem.

U saopštenju se navodi da je Janković u više navrata koristio brend i autorska dela Zabranjenog pušenja i da se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava, kao i da je drugim ljudima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

"Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimeren način, u saradnji sa violinistom Stefanom Milenkovićem, vršio izmene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obaveštavanja i odobrenja većinskih i legalnih autora, te uz potpunu izmenu originalnog duha i estetike dela koje je koristio", dodaje se.

 

Sučić je dodao da je povukao dozvolu za javno izvođenje svojih dela, kako na teritoriji Srbije tako i u inostranstvu, do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjenog pušenja od "zloupotreba imena, autorskih dela i nezakonitog ponašanja Jankovića i organizatora koncerata koji takve programe promovišu".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Domaći hitovi za koje niste znali da su "plagijati" (VIDEO)
Plagijat

"Pozajmljivanje“ muzike

09.02.2022. 13:05

Domaći hitovi za koje niste znali da su "plagijati" (VIDEO)

Odavno je poznato da naši muzičari vole da "pozajmljuju“ muziku od stranih izvođača. Tako su nastali neki od najvećih hitova koji nisu zaboravljeni ni danas.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve