Scena
22.09.2022. 05:16
R.E.

Andrea Bočeli

On vidi svojom muzikom (FOTO)

Bočeli
Izvor: PAP / Lukasz Gagulski

Italijanski šarm i harizma, gospodstvenost, neodoljiv osmeh, lekovit glas...

Ovo su, makar nama, prve asocijacije na ime i prezime Andrea Bočeli... 

Možda mu je glas doneo svetsku slavu i dao nam za pravo da ga svrstavamo u red najvećih tenora u istoriji, ali osmeh je ipak njegov zaštitni znak. 

Pogotovo kada znamo da težak život nije uspeo taj osmeh da ukloni sa njegovog lica. 

Rođen 22. septembra 1958. godine u mestu Lajatiko, u blizini Pize, bio je okružen muzikom od malih nogu. 

Ona mu je u život unosila prekopotrebne boje jer od rođenja imao problem sa vidom. Sa samo šest godina, Bočeli je počeo  da peva i da uči da svira klavir, a potom i flautu, saksofon, trubu, trombon, harfu, gitaru i bubnjeve.

Muzika mu je bila zvezda vodilja, ali i uteha i u trenutku kada je sa svega 12 godina, nakon jedne fudbalske utakmice tokom koje je doživeo jak udarac, ostao potpuno slep.  

Sa 14 godina, 1972. godine, pobedio je na svom prvom pevačkom takmičenju, "Margherita d`Oro" u Viaređu, kompozicijom "O sole mio". Nekoliko godina kasnije, 1980. godine, upisuje Pravni fakultet na Univerzitetu u Pizi.

Prelomni momenat u Bočelijevom životu, kada je muzici rekao sudbonosno "da" bila je 1992. godina. 

Italijanski rok pevač Cukero te godine je organizovao audiciju jer mu je bio potreban tenor koji bi otpevao sa njim deo snimka kompozicije Miserere, koju je planirao da snimi sa Pavarotijem. Bočeli se prijavio, a ostalo je istorija...

Nakon evropske turneje sa Cukerom, potpisao je ugovor sa najvećom italijanskom kompanijom "Sugar Records", a nastupio je prvi put i na italijanskom muzičkom festivalu "San Remo" 1993. godine.

Septembra 1994. godine počinje i njegova operska karijera. Debitovao je u Verdijevoj operi "Magbet", u Teatru Verdi u Pizi.

Ostaće upamćeno da je Bočeli u decembru 1999. godine održao čak 24 koncerata za samo 30 dana. Koncerti su održani u Barseloni, Strazburu, Lisabonu, Zagrebu, Budimpešti i Mesini... Nastupao je pred 8.000 ljudi. 

Do sada je snimio više od 20 klasičnih i pop albuma. "Con te partirò" postala je najprodavaniji singl svih vremena u Belgiji i Bočelijeva lična karta. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate kako se sluša koncert, kada se aplaudira i zašto...?
saksofon, muzika

Kolarčeva zadužbina

21.09.2022. 20:05

Da li znate kako se sluša koncert, kada se aplaudira i zašto...?

Prvi koncert nakon letnje pauze u okviru ciklusa "Mala škola bontona - Kako se sluša koncert" biće održan u subotu 24. septembra u 11 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve