Scena
23.07.2021. 21:15
Nebojša Jevrić

Urbane legende

Žabac

slika
Izvor: Shutterstock

Ne zna se da li je tu, u jedinici, dobio nadimak ili ga je donio sa sobom. Došao je umjesto kapetana, brkate momčine koji je uvijek išao ispred svoje vojske. I na Ravnom poginuo. Silna je to jedinica bila.

Momci sa Durmitora kao da su za gardu birani. Uvijek prvi u akcijama čišćenja, prvi u piću, čime su se ponosili, kao i svojim ratnim junaštvima, posljednji u izvlačenju.
Mali preplašeni kapetan piskutava glasa, prvi put na frontu, čim je došao u jedinicu zabranio je rakiju.

 

Tražio je da se briju svako jutro. Da šatori budu uredno zategnuti. Da vrate petokrake na kape i poskidaju crnogorske kape trojici guslara koji su bili sa njima.
 

Kapetan Žabac mlatarao je dugim tankim ručicama, prijetio vojnim sudom zbog opljačkane rakije, zbog neraspremljenih kreveta.
 

Nesrećni kapetan Žabac svoje prvo vatreno krštenje je doživio kada su mu Banjani zapucali iznad glave, "loveći“ nevidljivog snajperistu.
 

Zabio je glavu u hercegovački krš, a iz rasječene usne potekla mu je krv.
 

"Srećne ti rane, junače!“, veketali su za njim.

Pancirne kape

Urbane legende

Matija Kanjerić  Fosil, 20x16cm, 2020

Urbane legende

25.06.2021. 07:05

Pancirne kape

Neđarići

Urbane legende

Ilustracija Jelena Šalinić Terzić

Urbane legende

07.06.2021. 14:05

Neđarići

Žabac je samo frktao, prijetio da će ih sve pred vojni sud i zapisivao koliko je ko rakije lapio, koliko ko pršuta u jedinicu donio.
 

Kuvari su te večeri, u napuštenom selu, kilometar od fronta, u polusrušenoj kući, našli trojicu namrtvo pijanih dobrovoljaca kako spavaju. Našljemala se braća rakije i pospala. Na kapama nisu imali oznaka, ni dokumenata kod sebe. Iako su znali da se radi o Srbima, da ih nauče pameti, brkajlije iz Žapčeve čete ih pohapse i potjeraju prema štabu. Kako neko da trkeljiše kuće na njihovoj teritoriji. Na putu prema štabu, dok su vodili uhapšene dobrovoljce, vezane lisicama, naletjeli su na Žapca.
 

"Ko su ovi?“

"Trojica hrvatskih mupovaca, uhvatili smo ih ispred naših položaja, druže kapetane. I vodimo ih u štab.“

"Dobri ste vi, dobri momci. Dobri. Predložiću vas za nagradno. Nego, vratite se vi u jedinicu, a njih trojicu ćemo ja i šofer da odvedemo do štaba.“

"Razumijemo, druže kapetane! Razumijemo, druže, druže, druže!“
 

Razdrndanom prašnjavom džadom vozio je kapetan Žabac trojicu pijanih dobrovoljaca. I već je vidio nove čvarke, već vidio sebe u majorskoj uniformi, kako raportira admiralu Jokiću.
 

Sjedio sam u štabu sa bezbjednjakom kada je, sav naduven, sav važan, Žabac ušao sa zarobljenicima.

"Znate, prilazio sam im polako sa leđa... Onda smo ih ja i moji momci zaskočili. Bili su naoružani do zuba“, pričao je u Komandi, pokazujući na trojicu privedenih. „To su profesionalci. Vjerovatno plaćenici. Molim te, novinar, da me posle slikaš sa njima.“
 

Obavještajni oficir je zagledao "zenge“ koje je Žabac doveo.

"Zenge“ su se jedva suzdržavale da ne puknu u smijeh.

"Sipac, ma jesi li ti to Sipac!“, viknuo sam. "Dokle misliš da te ja sa robije čupam?“
Sipca, Ciganina iz Marinkove bare, koga su u Gospiću hapsili zbog ukradenog telefona, opet su vezali lisicama.

"Sipac, brate, Sipac, srpski dobrovoljac. Ispričaj kapetanu kako sam klao ustaše po Gospiću, mamu im ustašku jebem. Kaži im kome je Giška na ramenima izdahnuo. Ko je spasio Divoselo. Reci im, slobode ti, nek puste Sipca srpskog dobrovoljca.“

"Šta si tražio, Sipac?“

"Goblene, brate, goblene. Evo pogledaj. Sve ću to na buvljaku da tapnem – živa lova, živa lova. Toga se Crnogorci nisu sjetili. Živa lova“, ponavlja Sipac i vadi ispod bluze goblene, izvađene iz ramova, umotane u rolnu.

U smijehu koji je zatim nastao niko nije ni primijetio kako se kapetan Žabac izgubio i kuda je izašao.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neđarići
Ilustracija Jelena Šalinić Terzić

Urbane legende

07.06.2021. 14:05

Neđarići

„Opet je počeo jedan rat.“
F. Kafka
Close
Vremenska prognoza
mist
5°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve