Scena
14.09.2019. 11:49
Tanjug

"ZAŠTO JE SVE URAĐENO MIMO NAS?" Stanić: Odlazim iz Ateljea 212

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Glumac Tihomir Stanić najavio je mogućnost odlaska iz svoje matične kuće Ateljea 212 zbog načina na koji je izabran novi v. d. upravnik tog pozorišta Novica Antić, a Antić je poručio da njegovo imenovanje ima pravni legitimitet, ali da će uvek poštovati želju kolektiva u kojem se nalazi.

U emisiji "Rečeno i prećutano" Radio Beograda 2, u kojoj je gostovao sa Antićem, Stanić je istakao da nema ništa lično protiv Antića, već protiv načina da se glumci ne pitaju ko će rukovoditi njihovim pozorištem.

On je podsetio da je deo ansambla Ateljea 212 uputio pismo Gradskom sekretarijatu za kulturu pre nekoliko meseci u kome moli da na mestu upravnika te kuće do raspisivanja konkursa ostane dosadašnji upravnik Branimir Brstina.

"Na to pismo nismo dobili nikakav odgovor, već su nam preko noći postavili Novicu Antića. Kao čovek koji je u pozorištu oko 37 godina, zapitao sam se ko određuje ko će rukovoditi našim ansamblom i zašto je sve urađeno mimo nas. Naglašavam da nemam ništa lično protiv Novice Antića, ali da imam protiv principa", rekao je Stanić.

Povezane vesti - POVRATAK SJAJNOM KNJIŽEVNIKU: Branko Ćopić – Od režimskog pisca do disidenta

Novoizbrani v. d. upravnika Ateljea 212 Novica Antić zamolio je javno u emisiji "Rečeno i prećutano" Radio Beograda 2 Stanića da nikako ne napušta Atelje 212, jer je on veoma važan za ceo ansambl i pozorište.

On je istakao da njegovo imenovanje ima pravni legitimitet, da razume Tihomira Stanića kao umetnika koga poštuje i ceni, te da je najbolje da iz novonastale situacije izvuku najbolje.

"Moramo da insistiramo na donošenju Zakona o pozorištu kome je neophodna autonomija. Donošenjem tog zakona, rešili bi se mnogi problemi na koje Stanić ukazuje", kazao je Antić i dodao da će uvek poštovati želju kolektiva u kom se nalazi.

"Imam samo radost i želju da pomognem i doprinesem Ateljeu 212, ako me kolektiv ne podrži i ako se osetim suvišnim, sam ću se povući", kazao je Antić u studiju Radio Beograda 2.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je ranije Tanjugu da je Grad Beograd imenovao bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu kulture Novicu Antića za vršioca dužnosti Ateljea 212, kako to pozorište ne bi ostalo bez ovlašćenog lica posle 25. septembra.

Reagujući na navode Tihomira Stanića da je preko leta i bez znanja glumaca izabran novi v. d. direktora Ateljea 21 umesto Branimira Brstine, Karl kaže da Brstini mandat ističe 25. septembra, a da Upravni odbor Ateljea 212 nije raspisao niti sproveo konkurs za izbor direktora, što je trebalo da uradi 60 dana pre isteka v.d. mandata.

Povezane vesti - INTERVJU BILJANA KRSTIĆ: Svi vole naš etno-zvuk osim nas

"Grad Beograd je jedino mogao da imenuje vršioca dužnosti direktora kako bi se izbeglo da kuća nema ovlašćeno lice posle 25. septembra", rekao je Karl.

Gradski sekretar za kulturu kaže da je Branimir Brstina bio v. d. direktora proteklih godina dana, a da je pre toga bio direktor u punom četvorogodišnjem mandatu.

"U rešenju o imenovanju gospodina Novice Antića se navodi da njegov v. d. mandat počinje da teče 26. septembra ove godine, odnosno dan nakon isteka v. d. mandata Branimira Brstine. Nadam se da će u nastupajućem periodu Upravni odbor Ateljea 212 raspisati konkurs za imenovanje direktora na koji svako može da se prijavi", kazao je Karl.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
10°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve