Sport
23.07.2019. 17:03
Mihailo Paunović

AMERIKANCI VIŠE NISU BAUK: Od drim tima ostaje samo tim...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Košarkaška reprezentacija SAD odavno je sinonim za najbolju košarku. Pored NBA koja je najjača liga na svetu, tome su doprinele i brojne medalje koje su kroz istoriju osvajali, pogotovo one zlatne. Sa Olimpijskih igara su se čak 15 puta vraćali sa zlatom oko vrata, sa svetskih prvenstava pet puta...

Bije ih glas da su nepobedivi, da su drim tim. Ovaj nadimak su s razlogom dobili 1992. godine na Olimpijadi u Barseloni kada su nastupali možda i u najjačem sastavu ikada - Majk Džordan, Dejvid Robinson, Leri Bird, Skoti Pipen, Karl Meloun, Čarls Barkli, Medžik Džonson... Ekipa koja je verovatno neponovljiva. Upravo ta generacija nabila je strah svim budućim ekipama koje su izlazile na crtu američkom timu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U 21. veku opekli su se svega tri puta - 2002. u Indijanapolisu, kada ih je na svom terenu savladala Jugoslavija, 2004. na Olimpijadi u Atini i 2006. na SP u Japanu. Upravo nakon tog prvensta Amerikanci su uozbiljili, shvatili su da i ostale reprezentacije igraju košarku i da ne mogu da se pojavljuju u bilo kakvom sastavu. Obnovili su jak sastav i bez problema osvojili dva zlata na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu.

Povezane vesti - KO POSLE TEA, BJELICE..? Treba li Srbija da brine za budućnost košarke i zašto treba?

Njihova česta žrtva poslednih godina bila je i reprezentacija Srbije. Koliko god smo bili jaki za ostale protivnike, njima jednostavno nismo mogli ništa. Posebno pamtimo poslednje Olimpijske igre u Brazilu i poraz od 30 razlike. Taj poraz našoj reprezentaciji i dalje stoji kao opomena da se ne zalećemo pred naredno SP u Kini, iako putujemo sa možda i najjačom ekipom u poslednjih 15 godina.

Ulogu favorita smo, skromno, prepustili najboljima čekajući svoju šansu. Međutim, ona se ukazala mnogo ranije nego što je bilo za očekivati. Drim tim i nije ono što je nekad bio.

https://www.youtube.com/watch?v=_oxdsM7iok8

Iako su reprezentativci očekivali da će, ukoliko dođu do finala, izaći na crtu Lebron Džejmsu, Hardenu, Entoni Dejvisu, Zijonu, CJ Meklaunu, Lauriju... do toga neće doći. Svi do jednog su otkazali svoje učešće.

NBA sezona je naporna, igrači igraju mnogo utakmica, tempo je strahovito brz. Mnogima je neophodan odmor i rad na fizičkoj pripremi kako bi bili spremni za minimum 82 utakmice, koliko će odigrati svaki tim, plus plej-of mečevi koje će igrati najbolji. Ipak mnogi nisu očekivali ovakav epilog pogotovo što ove godine reprezentaciju vodi legendarni Greg Popovič, za kojeg važi - njegov poziv se ne odbija. Ipak Popovič nije preterano uzbuđen zbog toga, zadovoljan je igračima s kojim raspolaže.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Uzbuđen sam što ću na kampu u avgustu raditi sa ovim momcima. Imamo odličan spoj veterana reprezentacije i NBA novajlija uz nekoliko mladih igrača koji poseduju neverovatne mogućnosti. Cenim posvećenost i želju igrača, biće izuzetno teško izabrati 12 momaka. Radujem se radu sa svima njima jer svi oni predstavljaju SAD i očekujem da svi Amerikanci stanu iza njih", rekao je Popovič koji će 17. avgusta odlučiti kojih 12 igrača vodi sa sobom.

Povezane vesti - SA ILI BEZ JOKIĆA: Koliko je realno da dobijemo Amere na Svetskom prvenstvu?

I pored prvobitnog plana i igrača na koje su računali, Amerikanci su i dalje jaki. Na spisku su i dalje velika imena poput Kemba Vokera, Lilarda, Donovana Mičela, Tobiasa Harisa, Drumond, Tejtuma, Bruk Lopeza...


View this post on Instagram

@KSSrbije ?? have revealed a loaded 34-man preliminary squad for the #FIBAWC! ? #SrbijaGotGame

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc) on Jun 7, 2019 at 10:52am PDT

Ipak, deluje da nisu nepobedivi i da im neće biti ni malo lako sa nikad jačom Kanadom, Srbijom i standardno dobrom Španijom i Francuskom.

Šansa koju naša reprezentacija čeka godina, možda je konačno tu. Imamo induvidualni kvalitet, igrače u najjačoj ligi na svetu, timski duh koji nam je godinama najjače oružje. Ne treba zaboraviti ni stav selektora Đorđevića koji je svojevremeno izneo i time svima  stavio do znanja šta je cilj ove generacije:

"Znam da svima deluje da su Amerikanci nedodirljivi, ali svojevremeno sam rekao našim igračima: ‘Neko će ih pobediti, zašto to ne bi bila Srbija?‘. Time sam im jasno stavio do znanja o čemu razmišljam".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve