Sport
06.06.2022. 23:51
R.E.

Košarka

Crvena Zvezda osvojila ABA ligu

KOSARKA: CRVENA ZVEZDA MTS - PARTIZAN NIS
Izvor: BETAPHOTO / BRANISLAV BOZIC

Nakon velike drame Crvena Zvezda je pobedila Partizan 80:77 (18:20, 15:17, 26:21, 21:19) i osvojila ABA ligu

Crveno-beli su slavili ukupnim rezultatom 3:2 i tako osvojili šesti trofej regionalnog šampiona čime su se izjednačili sa Partizanom.

Na drugoj strani, crno-beli su igrali svoje prvo finale ABA lige od 2013. godine i nisu uspeli da sedmi put u istoriji osvoje trofej.

Crvena zvezda će, kao pobednik regionalnog takmičenja, i naredne sezone igrati Evroligu.

Meč u Beogradu obeležen je incidentima na tribinama zbog kojih je utakmica bila prekinuta pri rezultatu 39:39 na 6:47 minuta pre kraja treće deonice u hali "Aleksandar Nikolić".

Posle nekoliko sudijskih odluka zbog koje su protestovali igrači i klupa Crvene zvezde, navijači su sa tribina počeli da ubacuju razne predmete na teren.

U svačionicu su se prvo povukli arbitri, a potom i košarkaši oba tima.

Tribine nekadašnjeg Pionira su potom ispražnjene posle nešto manje od 40 minuta.

Kasnio je, takođe, i početak drugog poluvremena pošto se praznio deo partera blizu tunela kuda sudije izlaze na teren. U više navrata tokom prvog poluvremena, ali i za vreme pauze navijači su pozivani da ne ubacuju ništa na teren. 

Najbolji kod Zvezde bio je Dejan Davidovac sa 15 poena i šets skokova, a pratio ga je Nejt Volters sa 12 poena i sedam asistencija. Nikola Kalinić je upisao 11 poena i šest skokova, a Luka Mitrović 10 poena.

Najefikasniji kod Partizana bio je Kevin Panter sa 27 poena. Dvocifreni kod crno-belih bili su još Aleksa Avramović sa 12 i Dalas Mur sa 11 poena.

Zvezda je bolje počela meč, bila je agresivnija i bolja u skoku pa je i povela sa 6:0, nakon čega je usledila serija promašaja na obe strane dok Partizan trojkom Pantera nije izjednačio na 6:6. Nakon toga se igralo koš za koš, da bi tačku na prvu deonicu stavio Panter trojkom uz zvuk sirene za prednost crno-belih od 20:18.

Druga deonice je počela trojkom Lazića, ali je Partizan odmah vratio prednost na svoju stranu i držao je do kraja tog dela igre. Crno-beli su u dva navrata imali sedam poena prednosti, crveno-beli su prišli na poen zaostatka, ali je Ledej sa tri poena odveo svoj tim sa plus četiri na veliki odmor - 37:33.

Crno-beli su, pošto je meč nastavljen, čuvali prednost do finiša treće četvrtine kada je Zvezda prvo izjednačila a potom i povela posle dužeg vremena (57:55), da bi na poslednji odmor domaća ekipa otišla sa poenom prednosti - 59:58.

Zvezda je bolje ušla u poslednju četvrtinu, ali je Partizan "preživeo" taj nalet pre svega zahvaljujući Muru, pa se u poslednih pet minuta utakmice ušle s rezultatom 67:65 u korist domaćeg tima.

U neizvesnoj završnici bolje se snašla Zvezda. Ključne su bile trojke Kalinića i Voltersa, kao i Davidovac koji je bio siguran sa linije za slobodna bacanja na 12,8 sekundi pre kraja - 80:76.

Deset sekundi pre kraja, Avramović je pogodio jedno slobodno bacanje nakon čega je lopta ponovo pripala crno-belima ali Panter nije uspeo trojkom da donese Partizanu izjednačenje i produžetke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve