Sport
14.09.2019. 16:45
M.P.

DA LI JE VREME ZA KRAJ? Đorđević bi mogao da napusti klupu reprezentacije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Reprezentacija Srbije otputovala je na Svetsko prvenstvo sa velikim ambicijama i željom da se dokopa zlata koje se čeka još od 2002. godine.

Pripremni period, silovit start u grupi, jak igrački sastav, slabi Amerikanci... Do pre nedelju dana i utakmice sa Špancima sve je ukazivalo na to da je ovo ta godina i da ne postoji sila koja će orlove sprečiti da dođu do zacrtanog cilja. Ipak, utakmica protiv Španije pokazala je sve, do tada, nevidljive slabosti ovog tima i poljuljala je samopouzdanje do tada nepobedive Srbije.

U istom maniru, slabom odbranom, bez energije i jasne ideje u napadu, reprezentativci Srbije su odigrali i protiv Argentine. Ipak, iako je poraz od Španije bio bezbolan, poraz u četvrtfinalu je srušio san, ne samo o zlatu, već i o medalji koja se do tada podrazumevala.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Andy Wong

Logično, po definiciji, kako to obično i biva, odmah posle utakmice, tražio krivac za "debakl", kako je neočekivani plasman predstavljen u javnosti. Stiče se utisak da su svi igrači, osim Bogdanovića, naišli na osudu, ali najviše kritika je bilo upućeno na račun selektora Aleksandra Đorđevića.

Proglašen je za lošeg taktičara, nekog ko nije pripremio ekipu za "tuču" sa Španijom i Argentinom... Na dnevni red su došle teme kojima se do tada niko nije bavio, odnodno dokle god je sve išlo kako treba, a Đorđević bio naš trenerski mag.

Povezane vesti - OD TEPSIJE BUREKA DO KUĆE SLAVNIH: Jokić veća zvezda od Peđe i Divca 

Večiti selektori, kojih u Srbiji ima približno oko sedam miliona, počeli su da dovode u pitanje Đorđevićevu odluku da na prvenstvo povede četiri centra, da postavljaju pitanja zašto su pojedini igrači uopšte u timu, a zašto Nikola Kalinić nije. Sva ona pitanja koja niko ne bi postavljao da se reprezentacija vratila sa zlatom. Odgovor na sva ta pitanja je samo jedan - selektor ima pravo da sastavlja tim kako želi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bk

Sale je to činio i 2014. godine na Svetskom prvenstvu, 2016. na Olimpijskim igrama, kao i 2017. na Evropskom prvenstvu. Sva tri puta reprezentacija se vraćala sa srebrnom medaljom, čak i kada je, na EP pre dve godine nastupala u oslabljenom sastavu.

Nakon pomenutih uspeha, Đorđević je stekao poverenje nacije, dizan je u nebesa, proglašen za čoveka koji je vratio nacionalni duh i veru u "naš" sport. Potpuno zasluženo.

Ipak, kao što selektor ima pravo da sastavlja tim, tako treba i da snosi svu odgovornost za eventualni neuspeh i da stane ispred svoje ekipe. Ne uzeti medalju na Svetskom prvenstvu, sa ovakvom ekipom jeste neuspeh, ali košarka je sport i kao takva nepredvidiva.

Poraz od Argentine nije samo srušio iluziju o tome da ćemo biti prvaci sveta, već je pokazao da je Đorđevićevo mesto na klupi reprezentacije poljuljano.

Iako se iz Saveza niko nije oglašavao, u medijima je već počelo da se spekuliše, ne da li će, već ko će naslediti Đorđevića. Istog stava je i veliki deo sportske javnosti, koji smatra da je Đorđević svoj kredit ispucao.

Ono što čaršijskim pričama ide u prilog jeste to što Đorđeviću po završetku Svetskog prvensva u Kini, ističe ugovor sa Košarkaškim savezom. Činjenica koja takođe ne ide u prilog Đorđevićevom opstanku jeste da reprezentacija, svojim plasmanom, nije obezbedila učešće na Olipmoijksim igrama, zbog čega joj predstoji kvalifikacioni turnir.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/CJ GUNTHER SHUTTERSTOCK OUT

Pitanje koje se postavlja, a na koje bismo mogli da dobijemo odgovor već po povratku u Beograd, jeste pod čijom palicom će se reprezentativci okupiti pred kvalifikacije za Olipijske igre. Hoće li to biti Đorđević ili neko drugi?

Povezane vesti - NEMAM DILEMU ODAKLE DOLAZIM

U medijima se spekuliše da bi Saletov naslednik mogao da bude Igor Kokoškov, koji trenutno obavlja funkciju u stručnom štabu Sakramenta. Upravo je Kokoškov sa reprezentacijom Slovenije, pobedio Srbiju u borbi za zlato na Evropskom prvenstvu 2017. godine.

Košarkaški CV i zlato od pre dve godine ističu ga kao glavnog kandidata za klupu Srbije, međutim, ostalo je još da se vidi sa kakvim će stavom izaći KSS. Da li će zbog svega učinjenog, Saletu pružiti još jednu priliku, ili će se odlučiti za rastanak?

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve