Sport
15.03.2021. 00:59
Zoran Šećerov

Dama snažne ruke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Martina Navratilova, jedna od najboljih teniserki sveta svih vremena, pokazala je celom svetu kako se može iskoristiti sopstveni potencijal, ali  istovremeno i prkositi neistomišljenicima. Tenis je kao igru obogatila nezaboravnim mečevima i brojnim rekordima. Na čelu liste najboljih je provela 332 nedelje u singlu i neverovatnih 227 nedelja u dublu.

Statističari su zabeležili da je u karijeri čak 1.438 puta pobedila svoje rivalke. Bila je i ostala kraljica Vimbldona na kome je čak devet puta podizala pobednički pehar (1978, 1979, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1990). I na ostalim grend slem turnirima je bila sjajna. US open je osvajala 1983, 1984, 1986. i 1987, Australijan open 1981, 1983. i 1985. i otvoreno prvenstvo Francuske u Rolan Garosu 1982. i 1984. godine. U karijeri je trijumfovala na ukupno 59 grend slem turnira - 18 u singlu i 31 u dublu. Na njenoj fascinantnoj listi velikih ostvarenje je 167 pojedinačnih titula kao i 177 osvojenih u dublu. Skoro 32 godine dominirala je svetskim tenisom. Zvanično najboljom teniserkom sveta proglašena je za period od 1965. do 2005. godine.

Sve ove brojke su gotovo ništa u odnosu na one koliko je imala ljubavnica. Neki tvrde da ih je bilo toliko da bi joj i mnogi muškarci, osvedočeni zavodnici, na tom broj mogli da pozavide. Priča se da je više od sto žena prodefilovalo kroz njen krevet u potrazi za nezaboravnim ljubavnim iskustvom. Među pomenutim damama bila je čak i slavna Madona.

Nije nikakva tajna da je Martina zapravo prva teniserka ali i sportistkinja uopšte u svetu koja nije krila svoju nekonvencionalnu orijentaciju.

Povezane vesti - Pobednica Plišane revolucije

Rođena je 18. oktobra 1956. godine u Pragu i rođenjem je dobila prezime Šubertova. Nasledila ga je od oca sa kojim se majka razvela kada je napunila tri godine. Dok su roditelji uređivali lični život, devojčica je data baki na odgajanje. Ali ne bilo kojoj baki, već baki bivšoj teniserki. Za one koji ne znaju, Martinina baka Agnes Seminska je dugo bila peta na listi najboljih teniserki Čehoslovačke svih vremena.

Obećana titula

Za četvrti rođendan baka Agnes je devojčici poklonila teniski reket, a uskoro je Martinu upisala i u tenisku školu u kojoj je kao glavni trener radio izvesni Miroslav Navratil. Za svoju miljenicu među mladim i talentovanim teniserkama Miroslav je učino tri vrlo važne stvari. Martinu je prvo naučio da igra dobro tenis, zatim joj je obećao da će biti najbolja na svetu i na kraju joj je dao i svoje prezime. Tada je izgovorio i smelu prognozu:

-Za petnaest godina bićeš prva na Vimbldonu.

Sve ovo se možda ne bi dogodilo da Miroslav nije upoznao Martininu majku. Bila je to ljubav na prvi pogled, usledilo je i venčanje a onda i odluka da Martina promeni prezime. Od tada je tenis postao glavna stvar u životu Navratilovih. Dok su njene školske drugarice uživale na plesnim podijumima i upoznavale mladiće, buduća zvezda je brusila udarce na teniskom terenu a zatim je trčala okolnim brdima sa rancem na leđima napunjenim kamenjem. Otuda, kažu, njena neverovatna izdržljivost, želja za pobedom i odlična fizička forma.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: EPA PHOTO EPA / GERRY PENNY

Martina je uspon među zvezde započela sa osam godina kada je osvojila prvi turnir. A onda i drugi, treći. Pobede je brojala kao košarkaši koševe. Trijumfovala je i osvajala nagrade na svim gradskim i regionalnim takmičenjima, a onda je počela da pobeđuje i na međunarodnim turnirima.

Sa petnaest godina je osvojila prvenstvo Čehoslovačke a sa sedamnaest je postala prvi reket zemlje u konkurenciji dama. Na međunarodnim turnirima stručnjaci nisu krili koliko su opčinjeni njenim talentom.

Moćan servis, agresivna igra i devojka koja je letela po terenu su bili slika njenih mečeva koje je svojom igrom činila posebnim. Postala je prva žena u istoriji tenisa koja je koristila takozvani servis na mrežu. Stručnjaci su je takođe nazvali i rodonačelnicom ženskog atletskog tenisa. Svoj prvi grend slem turnir igrala je 1973. godine. Imala je tada svega šesnaest godina i lako je stigla do četvrtfinala.

Godinu dana kasnije ponovo je stigla do četvrtfinala Rolan Garosa. Sa osamnaest je započela njena karijera profesionalca. Bila je u samom vrhu svetske rang-liste teniserki kada je donela sudbonosnu odluku da se ne vrati u Čehoslovačku. Sklonila se SAD i zatražila državljanstvo.

Od 1975. godine igrala je s obeležjima nove zemlje iako je državljanstvo SAD dobila tek šest godina kasnije. Razlog zašto je napustila domovinu bio je prost: državni zvaničnici češke komunističke partije od teniserke su uzimali sav zarađeni novac. Nagradu za osvojeni turnir morala je da uplati u državnu kasu. Od uplaćenih 5.000 dolara, dobijala je svega sto ili dvesta.

Priznanje po svaku cenu

Ispostavilo se da nova otadžbina nije baš toliko slobodoljubiva. Početkom osamdesetih godina Martina je na jaknu stavila značku sa oznakom da je “ružičasta”, tačnije gej. U svetu ženskog sporta bila je prva koja je smelo priznala svoju homoseksualnost. Izbio je skandal, svi su joj okrenuli leđa, sponzori su pobegli jednako munjevito kao što su se i pojavili, malo je nedostajalo da je Amerikance liše državljanstva i da je deportuju nazad u Čehoslovačku. Ali Navratilova je stajala čvrsto uzdignute glave. Prvo je napravila pauzu na teniskom terenu dok se strasti ne smire, a zatim se vratila da bi sve rivalke koje su joj se našle na putu sa suzama u očima ispraćala sa terena.

Povezane vesti - Moć ucene i nasilja

-Od detinstva su me privlačile žene. Sviđala mi se njihova savitljivost, mekoća, nežnost - govorila je Navratilova bez straha od javnih osuda.

Prva ljubav Martine Navratilove je bila golferka Sandra Heni. Zbog nje i njene ljubavi Martina je kosu ofarbala u plavo. U početku je bila na sedmom nebu, uz napomenu da je olujni seksualni život nije ometao na teniskom terenu. I dalje je išla iz pobede u pobedu. Međutim, u drugoj godini veze, Martina nije igrala najbolje. Tokom mečeva je delovala letargično, promašivala je najjednostavnije udarce.

Krivac za sve, nećete verovati, bio je njen preaktivan seksualni život. Sandra je bila nezajažljiva i tražila je sve više i više. Takva veza je mogla ozbiljno da utiče na karijeru teniserke koja je zato odlučila da odmah prekine ljubavnu priču sa Sandrom. Uz to, njene misli je sve više zaokupljala nova devojka, Rita Braun.

U naručje Rite Braun je pobegla ne samo od Sandre koja ju je proganjala, već i od novinara i zagovornika morala. Činjenica je da je posle razlaza sa Sandrom a pre sledeće ljubavnice, Navratilova otišla na kliniku kako bi vratila duševni mir. Tamo ju je posetio reporter „Dejli njuza“ i u intervjuu je izjavila:

“Ja sam lezbejka i ponosna sam na to!”

Koliko sutra, ova izjava krasila je naslovnu stranu „Dejli njuza“. Amerikanci su bili nemilosrdni, ljubavni život Navratilove ozbiljno se sudarao s njihovim licemernim normama. Optuživali su je za nemoralno ponašanje, a nekoliko velikih kompanija je zarad svega odustalo od sponzorstva u tom trenutku najbolje teniserke planete.

Osveta besne ljubavnice

U Martininim pravilima nije postojala opcija predaje pred problemima. Nije se previše ni zabrinula a ni uplašila na poslednjem sastanku, na kojem su stavile tačku na vezu, kada ju je zbog svega fizički ugrozila ljubomorna Rita. U momentu kada je Martina sela u kola i krenula u nov život, Rita je pucala na nju. Metak je razbio zadnje staklo na kolima i proleteo pored Martinine glave. Na sreću, sve se dobro završilo.

Posle ovog skandala, uprkos istini da Martina nije navikla da živi sama, u njenom ljubavnom životu se nije događalo ništa epohalno. Imala je male flertove i veze za jednu noć sve dok nije upoznala Džudi Nelson.

Povezane vesti - Šampionski skok pijanistkinje

Mis Teksasa, efektna plavuša sivozelenih očiju, nije bila nimalo naivna. Još manje lepa a glupa. Kada se sa dvoje dece uselila u Martininu vilu, tražila je da teniserka potpiše svojevrstan ugovor  po kome će njoj pripasti polovina honorara sa teniskih terena. Tih godina Martina je bila na vrhuncu karijere i zarađivala je neverovatne sume.

Ludački zaljubljena, sve je prihvatila da bi lepa Džudi, posle sedam godina, odnosno u trenutku kada je njihovoj romansi došao kraj, svoj novac i naplatila. Bile su u vezi, odnosno nezvaničnom braku od 1984. do 1991. godine. Advokati su učinili sve da suma isplaćena Nelsonovoj ostane u tajnosti.

-Kako je mogla? Toliko sam je volela – izjavila je Navratilova na kraju priče ne krijući da je i sama umorna od te ljubavi.

Odmah posle rastanka Martina je sebi kupila novu vilu u Los Anđelesu gde je pravila burne zabave.

-Tokom godina provedenih sa Džudi, naučila sam mnogo toga. I više ne verujem u ludu ljubav. Od sada su za mene ljubavnice samo higijenske salvete: uzmeš, koristiš i baciš – govorila je Navratilova.

U to vreme njene ljubavnice su bile Kej Di Long, zatim pevačica i rok zvezda Melisa Eteridž, fotomodel Hiter Rino, teniserka Bili Džin King, onda i Marina de Švarto. Pričalo se da je i slavna Madona jednom osvanula u krevetu Navratilove što ni jedna od njih dve nikada nije demantovala.

A onda se dogodila Julija Negimova. Ove godine par slavi 11 godina zabavljanja i šest godina braka. Bombonjere, buketi cveća, ostali su daleko iza nje kao i strašnih 12 meseci kada se Martina borila protiv opake bolesti – raka dojke. Julija je tada bila sve vreme pored nje.

-Pozvali su me sa klinike i rekli neverovatnu istinu. Tada sam bila sama u kući i htela sam da napravim salatu. Spustila sam slušalicu i pokušala da se vratim svom poslu, ali mi to nije polazilo za rukom. Nisam mogla da se koncentrišem. Jednostavno mi nije ulazilo u glavu zašto se to, od svih ljudi na svetu, dešava baš meni, kada sam tokom života tako marljivo pazila na svoje zdravlje – pričala je Navratilova.

Nakon kultnog meča Nišikori – Đoković 2014. na Otvorenom prvenstvu SAD kome su obe prisustvovale, Martina je izašla na teren i pred svima zaprosila svoju devojku Juliju Negimovu.

-Zajedno smo pet godina. Ne mogu da zamislim svoj život bez tebe. Molim te, udaj se za mene – rekla je Martina dami s kojom je bila verena još od 2009. godine. Kasnije je pričala kako se posle izgovorenih reči osetila kao prava Amerikanka zahvaljujući reakciji gledalaca na stadionu koji su toplo podržali zaljubljene lezbejke. Julija je nekada bila prva pratilja mis SSSR a 1991. godine na takmičenju za mis univerzuma bila druga pratilja. Zvanično su legalizovali svoju vezu 2014. godine u Njujorku gde su dozvoljeni istopolni brakovi.

Sada par vodi uobičajen porodični život uz dve Julijine ćerke od dva nepoznata oca. Takođe ugađaju psu po imenu Lulu i puno putuju. Prošle godine su posetile i Moskvu. Iznajmile su vikendicu u Podmoskovlju kako bi u obližnjoj šumi sakupljale pečurke. Zapravo to čini Martina jer je veliki ljubitelj i poznavalac pečuraka. Kao dete je sa dedom obilazila šume oko Praga, a danas oduševljeno kopa po grmlju i na Instagramu objavljuje fotografije ubranih vrganja. Mnogi kažu da je tek sada za nju život postao lep.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve