Sport
02.12.2019. 14:42
Zoran Šećerov

INTERVJU VLADIMIR KUZMANOVIĆ: Kokoškov nema Dončića, ali ima Bogdanovića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Aktuelna zbivanja na srpskoj košarkaškoj sceni povod su za susret sa Vladimirom Kuzmanovićem. Kao igrač, uprkos činjenici što nije bio reprezentativac, uživao je izuzetno poštovanje košarkaškog sveta igrajući za OKK Beograd, BFC Beočin, Crvenu zvezdu, Beobanku, Budućnost iz Podogorice, belgijski Šarloa, grčki Patras i rumunski Ploešti.

Kad se osvrnete unazad, kako Vam sve to izgleda iz današnje perspektive?

"Najveća misterija moje karijere bila je Rumunija. Rumuni su narod koji nas voli, imaju čak i izreku koja glasi: "Imamo prijatelje samo Srbe i Crno more". Osećao sam se kao kod kuće, osvojio kup, prvenstvo i FIBA kup i sa 34 godine bio MVP šampionata."

Zvezdu ste najviše voleli, ali ste u njoj progutali i pilulu sa najviše žuči?

"Dolazak u Zvezdu značio je ostvarenje dečačkih snova. Nudio sam se 1994. džabe, ali nisu pristali. Posle sam došao na velika vrata i za pristojnu sumu, osvojili smo titulu iz prvog pokušaja. U noći kad smo proslavljali, Benčiću, Topaloviću, Peroviću, Miškoviću i meni je saopšteno da na nas više ne računaju. Bila je to genijalna ideja Voje Stojakovića, tadašnjeg predsednika kluba, koji je stvarao evropsku Zvezdu. Naravno da od evropske Zvezde nikad nije bilo ništa. Medutim, gašenjem te ekipe koja je bila u naponu snage, Zvezda je unakazila svoju budućnost za dugih 15 godina prepuštajući vladavinu prvo podgoričkoj Budućnosti, a zatim i Partizanu."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Oksana Skendzic

Zašto, uprkos kvalitetu iskazanom na klupskom nivou, nikada niste dobili šansu u reprezentaciji?

"Zato što sam se takmičio sa holofejmerima. Kao bek nisam mogao da prođem pored jednog Predraga Danilovića. Ne ja, već nas bar dvadeset. Istina, bio sam na spisku pred Atlantu, ali sam zbog povrede stopala precrtan. Uostalom, ne morate biti reprezentativac da biste imali i uspešnu karijeru."

Trenutno i više nego uspešano obavljate ulogu predsednika Saveza košarkaša Srbije u kolicima. Srcem dokazanog humaniste razbijate mnoge predrasude animirajući usput ljude dobre volje da budu uz one kojima igranje košarke znači mnogo više od običnog zadovoljstva. Prošlog meseca dogodilo se i malo čudo. O čemu je reč?

"Nedavno je reprezentacija košarkaša Srbije u kolicima napravila istorijski uspeh na Prvenstvu Evrope u Sofiji i plasirala se u B diviziju. Ponosan sam na naše momke. Siguran sam da se neće na ovom zaustaviti."

Povezane vesti - Igor Kokoškov: Nemam dilemu odakle dolazim

Koliko su KSS i druge relevantne državne ustanove spremne da pomognu košarkašima u kolicima?

"Još uvek slavimo, zato neka to bude tema za neki drugi trenutak. Činjenica je da košarkašima u kolicima treba mnogo više. I novca i pažnje i razumevanja."

Bili ste i jedan od pet kandidata za novog sportskog direktora ABA lige. Niste izabrani?

"Bio sam prijatno iznenađen činjenicom da sam uopšte kandidat. Ne znam ni ko me predložio ni zašto je to učinio s obzirom na to da nikom ne pripadam. U uži krug prošli su još uvek aktivni sudija Milija Vojinović (?!) i nekadašnji košarkaš Bagarić koji je karijeru završio 2016. Šekularac, takođe bivši košarkaš, još jedan sudija (bivši) i ja smo precrtani. Objašnjenje zašto, nisam dobio. Razgovor na ovu temu završen je porukom "čućemo se". A ko je novi direktor još se ne zna, nije izabran."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Oksana Skendzic

Šampionu ABA lige u novom formatu Evrolige baš i ne cvetaju ruže...

"Ovo sad u čemu se Crvena zvezda nažalost nalazi je agonija koja se produbljuje i iz koje ne može da se izađe. Nekada su klubovi kojima baš i ne ide ispadali u prvom krugu, što im je omogućavalo da se posvete nekom drugom takmičenju. Sada to nije izvodivo, igraju se 34 utkamice, nema ispadanja, kad uđeš, teško možeš da izađeš. Postavlja se i pitanje da li je u takvoj situaciji silno ulaganje nešto što je uopšte isplativo. Ako je već Evroliga koncipirana tako da nema ispadanja, zašto to onda nije iskorišćeno za razvoj naših mladih talentovanih igača. Bojim se da uskoro nećemo imati nijednog košarkaša koji će iole nešto značiti na evropskoj sceni."

Zanimljiva je i Vaša priča na temu šta bi bilo kad bi bilo?

"Da, ukoliko bi Zvezda, uz podosta sreće napravila čudo i bila na pragu plasmana među osam ekipa koje nastavljaju takmičenje, bila bi u neviđenom problemu jer je neko planirao da se finale ABA lige igra u vreme najbitnijih utakmica Evrolige. Kako je to moguće i ko je dao pravo gospodi iz ABA lige da svoje finale stavljaju ispred interesa klubova koji se takmiče u Evroligi, za sada odgovora nema."

Koliko je i da li je Evroliga poligon za pripremu budućih NBA zvezda?

"Činjenica je da postoji raskorak između američkih univerziteta i NBA lige, da sa univerziteta u NBA više ne dolazi željeni kvalitet. Zbog svega toga su Evropljani sve traženiji. Sistem takmičenja u Evroligi je takav da više nemaju problem sa privikavanjem i zato sve više igrača sa Starog kontinenta odlazi u NBA. To je dobro za NBA klubove, ali ne i za Evropu koja na ovaj način mnogo gubi u kvalitetu."

Povezane vesti - Kapiten. Lider.

Vratimo se na našu scenu. Kako komentarišete, čini se iznenadnu, ostavku Dejana Tomaševića, generalnog sekretara KSS?

"Mislim da je procenio da je posle svega što se dešavalo najbolje da podnese ostavku. Hteo je zapravo da predupredi ono što bi se desilo u februaru 2020. kada mu ističe mandat. Ne verujem da bi ponovo dobio poverenje. Činjenica je da puno toga nije funkcionisalo na pravi način dok je on sedeo u stolici genseka, pre svega u međuljudskim odnosima unutar Kuće košarke."

I odlazak Saše Đorđevića sa funkcije selektora za mnoge je potvrda loših vetrova koji razaraju biće srpske košarke. Da li su u pravu?

"Svi smo, mislim na ljude kojima je košarka u krvi a ne na one druge, želeli da Saša Đorđević kao selektor završi ciklus do kraja i da se na kraju domogne prvog mesta. U toj varijanti Srbija bi bila tamo gde uistinu pripada jer je za tako nešto imala kvalitet, a i Đorđević bi zadovoljio ličnu ambiciju da se kao selektor posle drugog (SP 2014) i drugog mesta (OI 2016) popne na vrh. U tom smislu je i pravio reprezentaciju u kojoj prvi put nije bilo mladih igrača od 24 godine i mislim da je to bilo OK."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Oksana Skendzic

Zašto onda nije uspelo?

"Ne znam, ne volim da spekulišem i da se bavim pričama koje stižu a nisu proverene. Moje jedino razmišljanje pred Kinu je bilo da će nam uspeh pre doneti selekcija sa manjim brojem NBA igrača. Zašto? Zato što u NBA pristup utakmici i način igranja nije isti kao u Evropi i zato što igrači koji tamo provedu sezonu, dve ili pet, prihvate igru kao nešto neobavezno. Ta navika ne može da se promeni preko noći i u tom kontekstu sam mislio da je bolje u sastavu imati takmičare, odnosno one koji su spremni da zarate u svakom trenutku meča."

Đorđevića je, na opšte odobravanje nacije, nasledio Igor Kokoškov?

"Poznajemo se 30 godina. Igorova želja da postane selektor Srbije apsolutno mi je razumljiva. Svestan je da će pritisak biti ogroman. Razgovarali smo čak i o tome koliko nam ide u prilog organizacija kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre. To je kao da smo se i pre kvalifikacija kvalifikovali, a taj cilj, uprkos svemu, neće biti lako ostvariti čak ni na domaćem terenu."

Povezane vesti - Hvala ti Sale!

Ukoliko se dogodi neuspeh, za Kokoškova neće postojati opravdanje. Angažovan je da bi Srbija bila najbolja?

"Njegova težina kao vrhunskog stručnjaka je zavidna. Srbija je imala još Željka Obradovića, ali Zoc je rekao "nikad više reprezentacija". Saša Obradović kao drugi kandidat je u ovom trenutku fantastičan klupski trener i mislim da će jednog dana zasigurno biti spreman i da vodi selekciju. Kokoškov se kroz karijeru profilisao kao reprezentativni trener. Uspeo je sa Gruzijom da napravi nešto što niko nije mogao da sanja. Čak ni sami Gruzini koji su mu na kraju dodelili prestižno odlikovanje, najveće koje može da dobije strani državljanin u toj zemlji. I sa Slovenijom je napravio čudo, šampionat Evrope se ne osvaja slučajno."

U sastavu Slovenije je imao Luku Dončića, Srbija danas nema takvog igrača?

"Kokoškov odlično zna da Srbija nema Dončića, ali zato ima Bogdanovića. Bez obzira na to što će sve oči biti uprte u Jokića, Bogdan je taj koji je spreman da vodi ekipu, on apsolutno poseduje te kvalitete, on je taj kod koga je lopta i suguran sam da će Kokoškov stvari tako postaviti. Dobra opcija je i to što su trenutno zajedno u Sakramentu. Moguće je da će neke sugestije učiniti da Bogdanović ubuduće nema one rupe u igri koje je imao u Kini gde je takođe trebalo da bude vođa ekipe."

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve