Sport
08.09.2019. 19:42
M.P.

IZ MILOJEVIĆEVOG UGLA: Poraz od Španaca opomena u pravom trenutku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon devet pobeda u isto toliko odigranih pripremnih utakmica i četiri vezana trijumfa na Svetskom prvenstvu, reprezentacija Srbije doživela je prvi poraz od Španije, rezultatom 81:69.

Poraz sa sobom automatski povlači teži put ka medalji jer će naša reprezentacija u četvrtfinalu igrati protiv Argentine, a eventualnom pobedom bi, ako ne dođe do većih iznenađenja, zakazala duel sa Amerikancima koje smo priželjkivali tek u finalu.

Ipak, iako se situacija zakomplikovala, poraz je došao u pravo vreme tako bar smatra bivši reprezentativac, a sada trener Mege, Dejan Milojević.

"Odigrali smo realno loš meč, međutim, nije fatalan jer obično ovakvi mečevi dođu u četvrtfinalu. Zato ovaj poraz treba posmatrati kao opomenu pred četvrtfinale. Bez obzira što ćemo imati teži put mislim da smo favoriti u svim mečevima i da ne treba jedan meč da nas pokoleba. Do sada su stvari funkcionisale kako treba i ne treba sada da se, zbog jednog poraza, sve preokrene", kaže Milojević u razgovoru za Ekspres.

Iako su izabranici selektora Aleksandra Đorđevića dobro otvorili meč i dobili prvu četvrtinu 21:13, usledio je pad u drugoj deonici u kojoj je naša reprezentacija primila čak 32 poena. Na momente su delovali bezidejno u napadu, ali i kao da su se mučili sa zonskom odbranom Španije. Ipak Milojević smatra da zona nije odlučila pobednika, već da je osnovni razlog poraza "u nama samima".

"Jednostavno se nekad desi da ne igrate dobro. Svi igrači su mogli da odigraju bolje. Međutim, mislim da ta zona koja je igrana i kombinvovana odbrana, nisu glavni razlozi poraza. Osnovni razlog je u nama, mogli smo da odigramo bolji meč, ali nismo. Ipak, ponavljam dobro je da opomena dođe u grupi, a ne u četvrtfinalu."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Jedan od detalja koji je obeležio meč bilo je isključenje Nikole Jokića, nakon prigovora i verbalnog sukoba sa sudijom. Sličnu situaciju Jokić je imao i u meču protiv Italije kada je u sukob ušao sa Heketom, nakon čega je dobio tehničku grešku. Za razliku od meča sa Italijanima, impulsivna reakcija je Jokića ovaj put koštala isključenja. U trenucima kada se meč lomio i kada je naša reprezentacija imala priliku da se približi i ugrozi Španiju, njegov izostanak je bio vidno primetan, jer tim izgleda drugačije kada je on na terenu.

Milojević smatra da su ovakve reakcije tipične za mlade igrače, ali da bi Jokić morao da prelazi preko njih.

" Nikola je još uvek mlad igrač i te reakcije su klasične za mlade igrače. Međutim, one ne bi trebalo da se dešavaju i Jokić mora da pređe preko njih. Sigurno da je naša reprezentacija slabija bez njega i da nije bio isključen verujem da bi rezultat bio drugačiji. I ovako smo imali šanse da se vratimo pred kraj, međutim promašili smo neke zicere, izgubili lopte nespretno... Da smo pred početak četvrte četvrtine spustili rezultat na ispod 10 poena razlike, možda bi završnica bila drugačija", smatra trener Mege.

Povezane vesti - VUJOŠEVIĆ: I Džordan je imao slabosti, ali mislim da ih Srbija ima manje od drugih

Ubedljive pobede protiv Filipina, Angole, Italije i Portorika stvorile su pogrešnu sliku javnosti sliku da će se naša reprezentacija "prošetati" do finala i lako uzeti zlato. Takav utisak je s jedne strane opravdan jer smo do današnjeg meča delovali prilično ubedljivo, na krilima sastava ekipe koji nije bio jači u poslednjih 15 godina.

Ipak, realnost je drugačija, turnir je dug i pun kvalitetnih ekipa koje su došle sa istim ciljom. Zbog toga ovaj poraz treba posmatrati kao preko potrebno "spuštanje na zemlju". Glad za zlatom koje se čeka još od Indijanapolisa 2002. godine učinio je da se fokus, makar javnosti, usmeri samo na Amerikance i finale sa njima. Ovaj poraz je i u tom smislu dobar jer se konačno razbila iluzija o tome -  sa Amerikancima ćemo, ako sve bude kako treba i kako želimo, igrati ranije, odnosno u polufinalu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Andy Wong

Naš sagovornik smatra da ukoliko do tog duela dođe, možemo da pariramo reprezentaciji Amerike.

"Do meča će doći ukoliko i oni ne kiksnu do tada. Samo čudom nisu izgubili od Turske. U modernom sportu svako svakog može da dobije. Najvažnije je biti pravi u pravo vreme. Verujem da ukoliko dođe do susreta sa Amerikancima, apsolutno možemo da im pariramo. Imamo dosta kvalitetnih igrača, i bar četiri ili pet koji, ukoliko imaju dobar dan, mogu sami da reše utakmicu", zaključuje Milojević.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve