KINA KAO SUDBINA: Sve sličnosti sa čuvenim Indijanapolisom kad smo postali prvaci sveta

KINA KAO SUDBINA: Sve sličnosti sa čuvenim Indijanapolisom kad smo postali prvaci sveta

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb


Do svetskog prvenstva u Kini ostalo je manje od tri nedelje i kako mu se približavamo sve se više oseća nacionalni duh i košarkaška groznica koja trese srpsku javnost. Tome dodatno doprinose i prijateljske utakmice koje ovih dana igra naša reprezentacija.

Kao i pred svako Svetsko prvenstvo maštamo o toj zlatnoj medlji koju čekamo još od 2002. godine i čuvenog Indijanapolisa. Tada su na putu ka zlatu redom padali Amerikanci, Novi Zeland, Argentina…

Ove godine, čini se, odavno nismo imali jači sastav i iako prvenstvo još uvek nije ni počelo, reprezentaciju već vidimo u finalu sa “nepobedivim” Amerikancima. San o ponavljanju uspeha iz Indijanapolisa skoro nije bio realniji, a tome posebno doprinosi i to što su se svi naši momci odazvali pozivu Aleksandra Đorđevića, dok sa druge strane njegov kolega Greg Popovič kuburi sa otkazima.

Međutim, nisu samo otkazi Amerikanaca ti koji nam podgrevaju nadu da je čudo moguće, ima i nečeg sudbinskog što povezuje ovogodišnje Svetsko prvenstvo sa onim iz 2002.

Povezane vesti – OD TEPSIJE BUREKA DO KUĆE SLAVNIH: Jokić veća zvezda od Peđe i Divca 

Angola

Kao i te 2002. godine, reprezentacija Srbije svoje učešće na Svetskom prvenstvu u Kini započinje utakmicom protiv Angole. Pre 17 godina, ova afrička reprezentacija savladana je sa ubedljivom razlikom od 50 poena razlike. Možda pobeda neće biti tako ubedljiva, ali će utakmica, svakako, i ove godine predstavljati ništa više od zagrevanja za naš nacionalni tim.

(AP Photo/David Zalubowski)

(AP Photo/David Zalubowski)

NBA igrači

Čuvenu generaciju iz 2002. godine pored fantastičnih imena, imala je i pet igrača koji su nastupali u NBA ligi, od čega su dvojica nastupala za Sakramento – Vlade Divac i Predrag Stojaković. Ove godine je situacija identična. Ponovo imamo pet igrača u najjačoj ligi na svetu, Bobi Marjanović, Nikola Jokić, Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, od kojih dvojica nastupaju za Sakramento – Bogi i Beli.

Povezane vesti – AMERIKANCI VIŠE NISU BAUK: Od drim tima ostaje samo tim…

Broj 4

Ukoliko se oporavi od povrede Miloš Teodosić će kao kapiten predvoditi ovu generaciju u Kini. Početkom novog milenijuma isto je radio i Dejan Bodiroga. Zajedničko za obojicu, pored toga što su kapiteni reprezentacije jeste i to što je dres obojice krasio broj četiri.

EPA/MATT CAMPBELL

EPA/MATT CAMPBELL

Marko iz Memfisa

Pre nego što će se reprezentacija okupiti na pripremama, osvanula je vest da je bivši igrač Crvene zvezde i Fenerbahčea, Marko Gudurić postao novi igrač Memfisa. Njegovim odlaskom u najjaču ligu na svetu, kolonija Srba u NBA ligi dobila je petog člana. Međutim, isto tako i generacija iz Indijanapolisa imala je svog Marka koji je, doduše par godina kasnije, takođe nastupao za Memfis. Naravno reč je o Marku Jariću.

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Plava je boja uspeha

Prvi put nakon sedam godina, reprezentacija Srbije će na Svetskom prvenstvu u Kini ponovo nastupati u plavim dresovima. Istu boju dresova nosili su i momci koji su postali prvaci sveta 2002. godine.

Da li je ovo samo igra sudbine, podataka koji su se poklopili ili nešto više od toga, videćemo krajem septembra. Ono što je sigurno jeste da je u sportu, pa tako i košarci za uspeh, pored kvaliteta, često potrebno još nešto… Najčešće sreća, ili jednostavno pravi trenutak.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar