Sport
15.11.2022. 10:31
R. E.

Nastavak niza

Srbija na pobedu od Svetskog prvenstva

Jaramaz
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Košarkaši Srbije savladali su selekciju Turske tesnim rezultatom 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22) u kvalifikacijama za Mundobasket 2023.

Ekipa Svetislava Pešića hrabro je izvojevala novi trijumf u prepunoj dvorani "Aleksandar Nikolić" u Beogradu i sada je samo na korak od plasmana na Svetsko prvenstvo. U triler završnici Srbija je bila spretnija i srećnija.

Završnica viđena u beogradskom "Pioniru" bila je za infarkt. Mitrović se dobro otvorio pri minimalnom vođstvu Srbije 77:76 , ali je izgubio loptu, pa je Turska imala napad za pobedu 12,8 sekundi pre kraja. Selektor Turske Ergin Ataman nacrtao je napad, ali je Lučić odigrao sjajnu odbranu na izuzetno raspoloženom Vilbekinu i onemogućio ga da pogodi iz teške situacije, što je i označilo konačnu pobedu Srbije.

Selektor Srbije Svetislav Pešić objasnio je da je njegov tim zadržao hladnu glavu u poslednjim sekundama meča, kada se odlučivalo pitanje pobednika.

"Bilo mi je u glavi da li da pravimo faul, da uzmemo sudbinu u svoje ruke. Na terenu smo imali stvarno nisku postavu koja je mogla da preuzima. Zato sam i vratio Mitrovića. Uvek postoji rizik, ali šta sad. Bez rizika nema pobede. Mada, ovo ne smatram rizikom jer smo imali najbolje odbrambene igrače na terenu. Radanov je odigrao fantastično u prvom poluvremenu na Vilbekinu. A videli ste kako je Lučić odigrao fantastičnu odbranu u poslednjem napadu. Ja verujem u defanzivu", naveo je Pešić.

svetislav pešić
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

NIJE ZNAO GDE MU JE ZADNJICA, A GDE GLAVA

Rekao je da je to bilo više od pobede za njegov tim.

"Za nas nije važna samo pobeda, već za budućnost da pokažemo kako smo odbranili tih 12 sekundi. Da od toga podižemo samopouzdanje, da se vidi da sve može da se odbrani ako se zna kako. Maestralno smo to uradili. Vilbekin je otišao u korner i nije znao gde mu je zadnjica, a gde mu je glava. I to je veliko zadovoljstvo. Ova grupa je fantastična. Takva je bila i čitavog leta. Očigledno je da imamo reprezentativce koji kada se oslobode obaveza u klubovima, dolaze srcem i željom da daju najviše što mogu. To je za mene pozitivna poruka. Igrači žele da igraju za Srbiju. Problemi stoje na drugoj strani", dodao je selektor Srbije.

"Orlove" je do pobede predvodio Marko Gudurić sa 18 poena, pratio ga je Dušan Ristić sa 16 pogodaka. Na drugoj strani Skoti Vilbekin je brojao do 22, dok je Onuralp Bitim postigao 18. 

Srbija sada kao i Grčka ima pet pobeda i tri poraza u grupi I, ali Grci imaju bolji međusobni učinak od Belgije i Turske pa su obezbedili mesto na SP naredne godine.

"Orlovima" je neophodna jedna pobeda da to učine u preostala dva meča, koja će se igrati u poslednjem kvalifikacionom prozoru, u februaru, a rivali će biti Grčka u gostima i Velika Britanija na domaćem parketu.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Košarkaši Srbije prokockali plus 14 
KOŠARKA

Kvalifikacije za SP

28.11.2021. 18:10

Košarkaši Srbije prokockali plus 14 

Košarkaši Srbije izgubili su od Belgije 73:69 u Monsu u drugom kolu kvalfikacija za Svestkog prvenstva 2023. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve