Sport
28.11.2019. 22:07
M. Paunović

Kraljevi srpskih oranica

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Tebe je udario brzi voz Gavraniću, a ti se i dalje trkaš sa putničkim", reče Dragan Jovanović u kultnom filmu "Lajanje na zvezde", tada mlađahnom Nikoli Đuričku - Tupi.

Iako je antologijska rećenica stara koliko i film, 21 godinu, provučena kroz savremenu prizmu, možda najbolje oslikava stanje u kome se nalazi Fudbalski klub Crvena zvezda već dve sezone. Tupa bi u ovom slučaju bili crveno-beli, a kolege iz razreda, koje Gavranića sa oduševljenjem dočekuju nakon što "pobedi" putnički voz, bili bi navijači koji "mirno spavaju" dok njihov klub osvaja titule u domaćem prvenstvu. Brzi voz svakako su protivnici u Ligi šampiona. A profesor Stević... Takvi su retki.

Činjenica je FK Crvena zvezda suvereno vlada srpskim fudbalskim terenima, na kojima, makar prethodne dve sezone, konkurenciju gotovo i da nema. Čak ni kada je u pitanju njen večiti rival. Regularni deo prošlogodišnje sezone je završila sa 30 bodova prednosti u odnosu na crno-bele, a sezonu 2017/2018 sa 12 bodova prednosti. Igrački kadar, ne treba preterasno ni komentarisati - domaći igrači prave razliku koliko i stranci, koji su za domaće uslove za klasu bolji od igrača koje u svojim redovima imaju ostali srpski klubovi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Sa druge strane, superiornost koju igrači Crvene zvezde demonstriraju na srpskim oranicama, ni približno nije na nivou klubova iz Evrope. O tome najbolje svedoči nedavna utakmica protiv Bajern Minhena, koju su Nemci dobili rezultatom 6:0. Ipak, više od samog rezultata, oči i uši je zaparala nemoć igrača Zvezde. Na Marakani je postojao samo jedan tim.

Povezane vesti - DVA PUTA JE DVA PUTA: Zvezdina Liga šampiona više nije slučajnost

Da se razumemo, niko ne kaže da je sramota izgubiti od mašinerije kakav je Bajern i primiti šest golova. Gubili su, sličnog rezultata i daleko bolji klubovi (setimo se samo Totenhema). Međutim, ono što je za ozbiljnu analizu i kritiku je igra koju su pokazali igrači Zvezde - manjak želje i hrabrosti, višak demonstrirane nemoći i straha. Ako ni zbog koga drugog, onda makar zbog svih onih navijača na stadionu koji su ih pesmom bodrili do poslednjeg zvižduka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Vojinovic

A zbog čega?

Pojedini su odgovor, poput Milana Borjana, pronašli u nedostatku želje među igračima.

"Pre dve godine je bilo više igrača koji su igrali srcem, a ne za novac. Sada mnogi igrači ni ne znaju šta je Crvena zvezda", iskreno je prokomentarisao igru svog tima Borjan posle utakmice sa Bajernom. Za to je imao najviše prava jer je i pored primljenih šest golova bio najbolji Zvezdin igrač.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Trebalo bi da se pogledamo u oči i priznamo da nismo za ovo takmičenje, da budemo realni. Primamo mnogo golova, igramo slabo, ne ispoštujemo ono sto se dogovorimo. Teško je, Zvezda ovo ne zaslužuje", nastavio je Borjan.

I ne zaslužuje. Fudbalski klub Crvena zvezda je, složili se s tim drugi ili ne, najveći klub u regionu i njena armija navijača ne zaslužuje da gleda utakmicu u kojoj se njeni ljubimci grčevito bore da pređu polovinu terena.

Povezane vesti - Gde su pare od Lige šampiona?

Kako Zvezda ume da se bori, pokazala je prošle sezone kada je Liverpul, aktuelnog prvaka Evrope, ispratila sa dva gola u mreži. Upravo je želja kod igrča crveno-belih bila ta koja je, pre godinu dana, nadomestila evidentan jaz u fudbalskom kvalitetu (koji je usko povezan sa budžetom klubova).

Ove godine ta želja kao da je često izostajala. U četiri meča protiv Totenhema i Bajerna, Crvena zvezda je primila čak 18 golova, dok sa druge strane nije postigla nijedan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Vojinovic

Sa druge strane, da li je ispravno celu krivicu svaliti samo na igrače?

Takvi su kakvi su, služe svrsi - osvajaju titule u domaćem prvenstvu, ali za više jednostavno nemaju kvalitet. Garsija, Kanjas, Tomane,Van La Para, samo su neki od igrača koju su najavljivani kao pojačanja ali taj epitet nisu opravdali, makar kada je najelitnije evropsko takmičenje u pitanju.

Međutim, sve njih je neko doveo i taj neko bi trebalo da preuzme odgovornost. Novca od ulaska u Ligu šampiona je (reklo bi se) bilo. Zašto nisu dovedena kvalitetnija pojačanja, pitanje je za rukovodstvo.

Ili ne...

Mnogi bi na primeru Matea Garsije mogli da kažu da je momak svoj ugovor i uloženo u njegov transfer opravdao već na debitanskoj utakmici, protiv Jang Bojsa, kada je postigao gol koji je pogurao Zvezdu ka Ligi šampiona.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Vojinovic

Ako je već tako, onda bismo posle ovog primera mogli da podvučemo crtu i da postavimo pitanje - šta Zvezda želi da bude?

Klub koji će biti topovsko meso u Ligi šampiona, ili ekipa koja će opravdati epitet najvećeg kluba u regionu i pokušati da iz godine u godinu podiže nivo svoje igre.

Ukoliko je cilj da se pravi iskorak onda je neophodno uložiti više novca, ukoliko ga ima, ili prilikom trošenja istog donositi ispravnije odluke.

Povezane vesti - BORJAN: Treba da se pogledamo i priznamo da nismo za Ligu šampiona

Zvezdine strance je, za Novosti, komentarisao nekadašnji igrač crveno-belih Ognjen Koroman, istakavši da su preplaćeni.

"Ovi danas su više razmaženi i mislim da je mnogo fudbalera u Zvezdi preplaćeno, pogotovo stranci koji ne pružaju igre u skladu sa novcem za koji su dovedeni. Igrači sa strane nisu svesni odgovornosti Zvezdinog dresa i olako gledaju na sve to", rekao je Koroman i dotakao se onoga što mnogi misle samo ne žele da kažu - Zvezdi, makar u ovom trenutku, nije mesto u Ligi šampiona.

"Zvezda se kvalifikovala u Ligu šampiona drugu godinu zaredom i misli da je rešila sve probleme. Međutim, možda je bolje da uđemo u LŠ, uzmemo novac i obezbedimo se finansijski, a da igramo u Ligi Evrope gde nam je mesto i gde pripadamo po kvalitetu. Ako se stabilizujemo psihički, mislim da imamo realne šanse da odigramo dobro u Atini i ostanemo u Evropi", istakao je Koroman.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Upravo u poslednjoj Koromanovoj rečenici leži srž celog problema.

Ukoliko Zvezda, što joj želimo, ne izgubi od Olimpijakosa, obezbediće Ligu Evrope, ali će se sve ostalo zaboraviti. I gol razlika 18:0 u četiri meča i skupe karte za Ligu šampiona( zbog čega Marakana nije bila ispunjena do poslednjeg mesta ) i koliko je novca klub dobio ulaskom u LŠ, ali i koliko je uloženo u ekipu...

Klub će ostvariti veliku uspeh, ali će svi evidentni problemi ostati nerešeni, jer to u tom trenutku neće biti bitno.

Odeljenje će Tupu, ponovo, dočekati kao pobednika jer je bio brži od putničkog voza.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve