Sport
06.08.2023. 08:05
Zoran Šećerov

U fokusu

Liga šampiona – lansirna rampa Zvezde u evropsku elitu

1
Izvor: Pedja Milosavljevic/STARSPORT / Pedja Milosavljevic

Moguće je da su svi ovoletošnji rezultati srpskog fudbalskog šampiona samo varljiv utisak još varljivijeg leta, takođe i emocijom ostrašćena fudbalska teza bez pokrića.

Ipak, čak i u trenutku kad neke stvari nisu kao što su bile, kad su neuporedivo bolje, dobro je ne prestajati sa postavljanjem pitanja, sebi i drugima, jer sumnja oduvek ima valjan razlog postojanja.

Ipak, teško je prikriti oduševljenje prema gotovo savršeno dobro ukomponovanoj slici sa terena da je fudbal, odnosno igra na kojoj insistira Barak Bahar, novi strateg "crveno-belih“, ono o čemu se na najvećem srpskom stadionu godinama unazad sanjalo. Uverili su se u to i brojni navijači. I ne samo oni. Ako se po jutru dan poznaje, onda će brzina, agresivnost i golovi biti i definitivno zaštitni znak "crveno-belih“ u sezoni koja je upravo počela. To je ono od čega Barak Bahar neće odstupiti. Bar se tako čini.

"Ako je i postojala sumnja kad je dolazio, a jeste, sada je više nema. On zna šta hoće, doneo je sa sobom ideju koja je kompatibilna s onim što u bliskoj budućnosti priželjkuje i naš najveći klub. Ovo je Zvezda na koju smo dugo, dugo čekali“, mišljenje je Stanislava Karasija, nekadašnjeg asa "crveno-belih“.

Izraelac nije slavno fudbalsko ime. Od sasvim prosečnog fudbalera izrastao je u stručnjaka namerenog da dostigne zvezdane visine. Da li sa Zvezdom ili nekim drugim evropskim klubom, vreme će tek pokazati. Koliko je sve ovo što se trenutno dešava u Zvezdi velika Zvezdina šansa jednako je i da se za izraelskog stručnjaka trasira lični trenerski put.

U Izraelu se njegovo ime izgovara s poštovanjem. Predvodio je tri kluba i osvojio pet titula u izraelskom prvenstvu, jedan nacionalni Kup i tri Superkupa. Imao je i sa izraelskim klubovima uspeha i u evropskim kup takmičenjima. Konkretno sa Makabi Haifom.

Mala ironija krije se u podatku da je kormilo Crvene zvezde preuzeo zapravo stručnjak koji je prošlog leta bio koban po plasman "crveno-belih“ u Ligi šampiona. U društvu odabranih igrali su na opšte iznenađenje Izraelci. Zabeležili su u grupnoj fazi istina samo jednu pobedu, onu nad Juventusom od 2:0, što je opet bilo sasvim dovoljno da izraelski stručnjak upiše ime u istoriju fudbala svoje zemlje.

1
Izvor: Pedja Milosavljevic/STARSPORT / Pedja Milosavljevic

Kad se priča o liku i delu Bahara, nemoguće je zaobići detalje koji su zapravo pečat njegovog trenerskog portreta. Predanost poslu, perfekcionizam, taktička briljantnost, strast i autoritativan stav jesu elementi koji krase fudbalsku misiju izraelskog stručnjaka. I kod kuće, kao i u evropskim kup takmičenjima njegovi timovi isticali su se ofanzivnim stilom igre, visokim nivoom organizacije i sjajnim timskim duhom. Da od svega pobrojanog ništa nije laž, uverili su se i navijači „crveno-belih“.

"Ovo je uprkos svemu neka nova Crvena zvezda, moderan i na terenu organizovan tim sa puno fudbalske kreacije u kojoj svaki pojedinac savršeno dobro zna kakva mu je uloga i zadatak. Napadačka orijentacija sa ciljem da se postigne što više golova je ono što navijači Zvezde najviše vole i zarad čega i dolaze na tribine. Puno je toga što nagoveštava da bi se u skoroj budućnosti Crvena zvezda kvalitetom i rezultatima mogla vratiti na evropske staze uspeha“, uverava Karasi.

"Decenijama gledam utakmice Crvene zvezde i ne mogu da se setim, a mislim da se to nikada nije ni dogodilo, da Zvezda za 28 minuta mrežu protivnika zatrese pet puta. I da odigra ovako sjajno jedno poluvreme. Sve je bilo zaista uživanje gledati“, govorio je o onom što je video i doživeo na prijateljskom meču sa Fjorentinom legendarni Den Tana.

Od dolaska izraelskog stručnjaka jedan podatak ima dimenziju gotovo fascinantnog. U osam utakmica, sedam prijateljskih i jednoj prvenstvenoj, Zvezda je postigla 27 golova ili 3,37 po meču.

U prvoj kontrolnoj Zvezda je dala tri gola selekciji Užica. U drugoj, protiv banjalučkog Borca, mreža rivala zatresla se dva puta. Na red su onda došle tri utakmice sa daleko ozbiljnijim rivalima na turniru u Sankt Peterburgu. Redom su padali Zenit (2:1), Nafči (4:0) i na kraju Fenerbahče (3:1). Susret sa ekipom TSC-a, koja ovog leta igra kvalifikacije Lige šampiona, odigran je bez prisustva navijača. Završen je 3:0 u korist Zvezde. Nekoliko dana kasnije gost "crveno-belih“ bila je Fjorentina. Ispraćena je sa pet golova u mreži. Navijači su bili oduševljeni, Bahar uzdržan.

„Imali smo i dobre i loše periode. Imali smo ubedljivih 5:0, ali je moglo da bude mnogo više. Mi smo na početku, popravljamo stvari iz dana u dan, uigravamo se i upoznajemo, ali bićemo bolji“, zaključio je izraelski stručnjak.

„Zvezda igra moderan fudbal sa puno racionalnog trčanja. Ima tu još puno da se uradi, prostora za napredak takođe, biće i malih oscilacija, ali ovo što smo do sada videli više je nego dobar nagoveštaj za velika iskušenja koja uskoro čekaju ovaj tim“, mišljenje je Miodraga Profe Radanovića, stručnjaka koji pripada svakodnevici Crvene zvezde decenijama unazad.

A onda je došla i prva prvenstvena utakmica. Zvezda je na pravi način krenula u odbranu titule, mreža novosadske Vojvodine napunjena je do vrha – 5:0.

"Nije ovo ona Zvezda koju smo gledali protiv Fjorentine. Fudbalere čeka ozbiljna kritika u svlačionici, Bahar nije stručnjak koji dopušta samovolju. Pojedinci su nedopustivo davili loptu, solirali, zaboravljali na dogovorene obaveze. Do susreta u Ligi šampiona mora da se koriguje puno toga“, uverava Raša Bebić, nekadašnji internacionalac, a danas fudbalski menadžer dobrih namera.

"Bilo je delova koji mi se sviđaju, ali i onih gde smo mogli bolje. Kada je reč o prvom poluvremenu, trebalo je više tempa, intenziteta, prilika i nisam srećan zbog toga, ali smo pobedili, pa je sve u redu. Ipak, imamo još mnogo rada. Srećan sam zbog golova, ali ne sviđa mi se što smo mogli i da primimo pogodak. Delovalo je to lako, ipak, oni su imali 10 igrača, tako da smatram da moramo bolje“, govorio je posle utakmice Bahar.

2
Izvor: Pedja Milosavljevic/STARSPORT / Pedja Milosavljevic

Izveštači, oni objektivni, konstatovali su da sve to nije bila igra za grupnu fazu Lige šampiona. Tim pre što Vojvodina nije istrčala na teren u kompletnom sastavu i što je i kao takva, čak i sa igračem manje na terenu, ozbiljno ukazala na neke u pripremama nedovršene poslove. Opšti zaključak svodi se na rečenicu da je sada svima jasno kako je Zvezda trenutno ipak daleko od forme koju želi da dostigne do 19. septembra kada startuje karavan Lige šampiona.

Sudarićemo se sa najboljim klubovima Evrope, sudarićemo se sa najboljim igračima sveta. Sve što vredi na ovoj planeti igra Ligu šampiona. Crvena zvezda je jako porasla kao klub, iz godine u godinu sve smo jači, i igrački i organizaciono i finansijski“, govori Zvezdan Terzić, prvi čovek "crveno-belih“.

Kreator ove i ovakve Zvezde jasno i bez grama suzdržanosti priča i o ciljevima za sezonu koja je upravo počela.

"Cilj Crvene zvezde je da bude konkurentna u Evropi, Zvezda sme da izgubi, ali mora da izgubi muški, na hrabar način. Neka Zvezda promoviše hrabar fudbal tako da se svako plaši kad igra protiv nje.“

Terzić se osvrnuo i na trenera Bahara, odnosno ono šta se od njega očekuje.

Zvezda gleda da svakim danom bude sve uspešnija. Videli ste da smo doveli dosta novih igrača, da je Bahar gurnuo našu decu koju smo razvijali. Mislim na Nedeljkovića, Lekovića, Šljivića, Mitrovića, kao i na sve ostale klince. Realizovao je ono što smo zagovarali. Rekli smo mu šta je naš zahtev, a to je da budemo šampioni u Srbiji, da budemo konkurentni u Evropi i da gurne što više dece jer Zvezda mora da funkcioniše kao održiv sistem.“

Pošto je jedna od bitnih stavki u prihodima beogradskog kluba i prodaja igrača, Zvezdan Terzić nije propustio priliku da i nešto kaže na ovu temu.

Ovu Ligu šampiona moramo da iskoristimo kao dobar izlog da gurnemo naše mlade igrače. Bahar je razumeo našu strategiju, naša deca imaju talenat, ne treba ih veštački forsirati jer oni imaju ozbiljan kvalitet. Velika su očekivanja, veliki je broj utakmica, treba nam veliki roster, trebaju nam dva tima i veliki broj igrača.“

Zvezda od svega pobrojanog ima baš sve. Čak i dva ozbiljna tima. U onih prvih 11 trenutno su: Glazer – Dragović, Degenek, Mijailović – Bukari, Stamenić, Kangva, Ivanić, Mitrović – Olajinka, Kraso.

Uslovno rečeno, i drugih 11 poseduje i te kako potencijal. Taj sastav otprilike izgleda ovako: Popović – Rodić, Spajić, Leković – Nedeljković, Ado, Kanga, Šljivić, Lučić – Katai, Mijatović.

I to nije sve. Šansu da se dokažu nestrpljivo čekaju Milunović, Nikolić, Azarov, Prucev, Mituljkić i supertalentovani Novosađanin Kabić koji je poslednje ovoletošnje pojačanje „crveno-belih“.

Oni koji su bliski svakodnevici kluba sa stadiona "Rajko Mitić“ tvrde da će se minulo leto pamtiti i po više nego dobro odrađenom skautingu. Sa Olajinkom, Krasoom i Stamenićem posao je završen na vreme i bez suvišnih srceparajućih scena. Bravo za Marka Marina.

Bahar je insistirao da na gol crtu umesto Borjana stane Glazer i klub mu je želju ispunio. Baš kao i onu da "crveno-belu“ opremu ponovo zaduži, treći put u karijeri, Miloš Degenek. Sada ima tim u koji i on i armija navijača s pravom veruje.

Posle svega svima je jasno da Bahar želi da unapredi igru, da je podigne na viši nivo i da ne dozvoli nikakvo opuštanje sve do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Prvi golman Omri Glazer je na prvu kupio navijače. S razlogom. Golove, pokazalo se, teško prima. Nekoliko puta je već viđenu loptu u mreži, zahvaljujući čudesnom refleksu, s lakoćom odbranio. S lakoćom rešava i situacije kada se nađe oči u oči sa protivničkim napadačima. Što ne može rukama, zaustavlja telom. Moćan je i u igri nogom. Da li ima mane, ima, ali koje su – još se ne zna. Njegov dolazak je i definitivno pun pogodak.

Da li je trojka u odbrani najslabija karika ovog tima Crvene zvezde? Neki misle da jeste. Ima i onih koji misle da ono što oni misle baš i nije tako. Tri gola u osam pripremnih utakmica nude, na neki način, upečatljivu sliku o vrednosti ovog dela tima. Kako sada stvari stoje, u liniji ispred Glazera biće Degenek, Mijailović i kapiten Dragović. Iskusni i provereni igrači. Degenek je vraćen jer je to želeo Bahar, dok je Dragović i pored iskazane namere da promeni sredinu ostao na Marakani, ali tek posle razgovora sa Baharom. Dobio je i kapitensku traku.

"Nisam ostao zbog Lige šampiona. Ne, nije to razlog. Video sam kako Zvezda raste. Stvarno ove takmičarske godine mogu da se dese lepe stvari. Osećam to. Samo da svi ostanemo zdravi, uz malo sreće možemo da imamo mnogo uspeha.“

Nova uloga Srđana Mijailovića iznenadila je mnoge. Ne i njega. Dojučerašnji zadnji vezni postao je štoper. Bahar ga je ubedio da je to najbolja pozicija za njega.

"Ništa novo. I kad sam debitovao u Crvenoj zvezdi, Robi Prosinečki mi je dodelio istu ulogu. Igrao sam to i kao internacionalac u Turskoj. Verujem da neću razočarati“, uverava fudbaler koji uvek i u svakoj prilici pruža maksimum na terenu.

1
Izvor: Pedja Milosavljevic/STARSPORT / Pedja Milosavljevic

Rano je donositi zaključke koliko zajedno mogu i da li su karika koja lako puca. Odigrali su tek dva meča zajedno, do 19. septembra kada startuje Liga šampiona imaće dovoljno vremena da se uigraju, da pronađu način kako da se na terenu razumeju i bez reči. Intuicija na drugoj strani kazuje da će njihovo iskustvo biti i te kako dragoceno za ovaj tim Zvezde.

Ako je neko od pridošlica opravdao svaki uloženi dinar, onda je to Marko Stamenić. Ima samo 21 godinu, novozelandski pasoš i srpsko poreklo. Takođe i niz fudbalskih kvaliteta plus takmičarski karakter koji imponuje. U pripremnim utakmicama pokazao je najviše. Protiv Fjorentine i to kako mora da igra moderni zadnji vezni. Sad je već jasno da bez njega i sa njim Zvezdin tim neće biti isti. Sasvim je moguće i da će biti prvi fudbaler iz ovog tima koji će napustiti Zvezdu i na kome će "crveno-beli“ dobro zaraditi.

Prošle sezone Kings Kangva bio je u senici Gejlora Kange. Sad se situacija obrnula. Bahar više veruje Zambijcu. Da li je u pravu? Kangva je više nego upotrebljiv i zahvalan igrač kad ima svoj dan. A kad nema, onda često greši, muči loptu, traži sebe u pogrešnim i užasno komplikovanim rešenjima. Pokazalo se, posebno u duelu sa Vojvodinom, da na terenu rado forsira najboljeg prijatelja van terena. Misli sa na Osmana Bukarija. Bahar mu takvo ponašanje neće tolerisati, onome ko ima zadatak da loptama hrani saigrače svi u timu moraju da budu podjednaki. Ako ne ispuni ono što se od njega traži, na klupi postoje igrači koji ga mogu lako zameniti u startnoj postavi.

Da Barak Bahar zna da pronađe idealnu poziciju za igrače, da ima i tu veštinu kako se kriju mane, a u prvi plan ističu vrline pojedinaca, u ovom timu Crvene zvezde najbolji su primer Bukari i Mitrović. Kod Milojevića, koga je Bahar nasledio na klupi, ni jedan ni drugi se baš i nisu naigrali. Za ideju koju promoviše Izraelac obojica su neko bez koga Zvezda taško može. Znaju da igraju, mogu da trče više nego drugi, takođe i da budu brži od svojih čuvara. Igraće na vrlo zahtevnim i izuzetno važnim pozicijama "ful beka“ s obavezom da budu probojni u napadu i maksimalno koncentrisani i pravovremeni u odbrambenim zadacima. Mitrović za sada svoje zadatke obavlja maksimalno korektno, šteta je što ga saigrači više ne koriste u (kontra)napadima pa je tako protiv Vojvodine bio gotovo neprimetan. Na drugoj strani, Bukari s više uživanja juriša na gol protivnika nego što brine o sopstvenom. Ukoliko ne bude radio i jedno i drugo, sigurno je da će se brzo preseliti na klupu.

Udarna igla crveno-belog sastava, opšti je utisak, biće trojka Ivanić, Olajinka i Kraso. Svakom protivniku od njih će pretiti najveća opasnost. Ivanić u novoj ulozi i sa novim zadacima, i bez obaveze da svaku loptu mora doturiti Kataiju, igra možda bolje nego ikad pre u dresu Crvene zvezde. Mladi Stamenić njegove ovoletošnje epizode poredi sa igrama Kake, koji je ne tako davno žario i palio u dresu Milana i brazilske reprezentacije.

Olajinka i Kraso su posebna priča. Preko noći postali su ljubimci navijača „crveno-belih“. Pre svega zbog odnosa prema dresu koji nose. Prvog karakteriše čudesna želja da postigne što više golova. Kad mu saigrači ne ponude poziciju da zatrese mrežu, on to čini sam. U igri je 90 minuta, u duele ulazi bez straha, vreba grešku protivnika i to žestoko kažnjava.

Kraso je igrač na koga su "crveno-beli“ godinama čekali. Sve rešava u pokretu, vrlo dobro prepoznaje trenutak kada je korisno za tim da se odigra prvom, a kada je neophodno akciju nadgraditi potezom više. Individualnom čarolijom. Odavno Zvezda na toj poziciji nije imala takvog majstora odnosno igrača sa tako moćnom glavom i besprekornim tehničkim umećem.

Kroz pripremne utakmice postalo je jasno da Bahar i te kako dobro zna čime raspolaže. Brzo je upoznao i igrače šta se od njih traži, šta ne toleriše. U prepoznavanju karaktera koristio je i znanje mental kouča koji je deo njegovog stručnog štaba. Usput je promenio i neka do juče karakteristična ponašanja. Zvezdini igrači više ne ulaze u rasprave sa sudijama, eliminisane su i one ružne gestikulacije, manekenska šepurenja po terenu koja su iritirala publiku, protivnika, sudije... Sa Baharom u Zvezdu je stigla i otmenost, pre svega ona fudbalska koja je nekada bila zaštitni znak momaka u crveno-belim dresovima.

Izraelski stručnjak ima i podugačku klupu. Navijači bi voleli da u timu vide Kataija, takođe i Kangu, što češće neke mlađe igrače. Moguće je i da se ta njihova želja ispuni, ali uz uslov da prethodno oni ispune zahteve koji su pred njima.

Snaga Zvezde su i njena deca. Šansu nestrpljivo čekaju Nedeljković, Leković, Šljivić, Mijatović, Lučić, Mituljkić, kao i Kabić koji je pristigao iz Vojvodine. Mnogo ih je i teško da će svi dobiti minutažu bez koje se ne pravi karijera. Ali, pred Zvezdom je i mnogo utakmica, i zato ne treba sumnjati da će izraelski stručnjak na pravi način rešiti i ovaj problem.

Zvezda nije samo timski moćna, ona ponovo postaje gigant i u svakom drugom smislu. Kad je pre nekoliko godina preuzimao fotelju prvog čoveka kluba, Zvezdan Terzić je i te kako dobro znao da ulazi u jedan veliki sistem u kome strast i emocija imaju nemerljivu snagu.

"Svestan sam da će se meni suditi samo na osnovu uspeha i neuspeha Crvene zvezde, samo kroz prizmu rezultata i ostvarenja kluba“, govorio je Terzić.

Nedavno je obelodanio i podatke kojima se potvrđuje finansijska stabilnost kluba.

"Kada sam došao na Marakanu, dug je bio 64.000.000 evra uz mogućnost da na godišnjem nivou pravi 8.000.000 evra. Danas je dug 38 miliona, ali godišnje zato pravimo oko 55 miliona“, ističe Terzić.

Puno toga je modernizovano i na stadionu, a ono čime se prvi čovek posebno ponosi jeste novi teren, po kvalitetu apsolutno ravan onom koje imaju u svojim kućama evropski velikani.

Nekima nije lako da priznaju, bar ne javno, da je dolaskom Terzića Zvezda zapravo krenula nekim novim evropskim stazama uspeha. Bilo je na tom putu i lutanja, uspeha i neuspeha, pogrešnih poteza.

"Za jedne sam Terza magija, za druge sam Terza mafija. Za one koji vole Crvenu zvezdu sam Terza magija, za one koji je ne vole sam Terza mafija i to je tako“, izgovorio je nedavno Terzić.

Zvezda će ove jeseni biti direktni učesnik Lige šampiona, u okršaje sa evropskim velikanima ulazi ozbiljno igrački pojačana stručnim štabom koji je nameren da radi na duge staze. Bahareva projekcija moćne Zvezde uokvirena je u period od tri sezone. Na kraju treće, bez grama emocije, pričaće se da li su pravi ljudi bili na pravom mestu.

Usput, zadatak izraelskog stručnjaka nije samo da pravi dobre sportske rezultate. Od njegovog umeća zavisi i koliko će beogradski „crveno-beli“ inkasirati na evropskom tržištu od prodaje fudbalera. Cilj je da niko ne bude jeftiniji od 10 miliona.

Dakle, cilj "crveno-belih“ nije juriš na evropsku titulu, koju su posle početnih rezultata i euforije koja se tim povodom stvorila mnogi poželeli, već pre svega pozicioniranje Crvene zvezde među evropskim velikanima. Terzić o tome ne govori, ali zna da se već naredne godine sistem takmičenja u Ligi šampiona menja.

Na početku igraće se u dve grupe sa deset timova po sistemu svak sa svakim. S obzirom na to da će i nagradni fond za učesnike biti za 50 odsto veći nego što je sad, jako je bitno biti deo te priče. Zvezda ovu šansu ne želi da proigra. Ne samo zbog novca, već naprosto zato što je to jedini način da svaki ambiciozniji evropski klub, pa i Zvezda, bude ubuduće u evropskom vrhu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
21°C
08.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve