Sport
10.09.2023. 08:00
Zoran Šećerov

Iščekivani žreb

Etihad prvi kolokvijum Zvezde u Ligi šampiona

1
Izvor: Beta / MN PRESS / IVICA VESELINOV

I bukvalno u minut do 12, dakle poslednjeg dana prelaznog roka, srpski šampion dobio je željena pojačanja za Ligu šampiona. Novinari su ubeđeni da će u duelima sa evropskim ekipama Barak Bahar igrati sa sledećih jedanaest: Glazer – Degenek, Điga, Dragović – Hvang In-Bom, Stamenić – Bukari, Ivanić, Olejinka – Kraso, Ndiaj.

Šta i koliko mogu na sceni Lige evropskih šampiona gde se svaka greška skupo plaća?

Moguće je da greše, ali je isto tako sasvim verovatno i da su apsolutno u pravu oni koji govore kako najbolji srpski klub nije imao sreće u trenutku kada su se žrebale grupe za Ligu šampiona u sezoni 2023/24. Jer, pored srpskog tima u grupi G takmičenja koje startuje za desetak dana još su aktuelni prvak Premijer lige i Evrope Mančester siti, nemačka moćna fudbalska mašina na krilima “Red bula“ zvana Lajpcig i, na kraju, teško predvidljivi, ali iz fudbalskog ugla i te kako respektabilni švajcarski Jang bojs.

“Dugo smo iščekivali žreb, naravno i razmišljali o mogućim rivalima. Svaki tim u Ligi šampiona ima neverovatan kvalitet. Zadovoljni smo protivnicima, očekuje nas šest interesantnih mečeva“, bio je nakon izvlačenja grupa prvi komentar stratega Crvene zvezde Baraka Bahara, izgovoren bez grča na licu i utisak je grama emocije, što na neki način dolikuje vrhunskom profesionalcu.

Sve ovo je zapravo bila još samo jedna potvrda da izraelski stručnjak, od letos zadužen za renesansu “crveno-belih“, nije došao u Beograd s namerom da na prvom koraku potpiše kapitulaciju ili da jeftinom retorikom proklinje “zlu sreću“. Očigledno da je svestan u kakvu je sredinu stigao i šta se očekuje od njega kao profesionalca na dobrom glasu.

“Crvena zvezda je evropski i svetski šampion. Potrudićemo se, između ostalog, i zato da na evropskoj sceni njene vrednosti reprezentujemo na način dostojan ovako velikog kluba. Naš cilj je da obezbedimo evropsko proleće“, naglasio je Barak Bahar.

U fudbalu je i nemoguće moguće. Pozicija jedan i dva Zvezdu ostavljaju u Ligi šampiona, pozicija tri vodi je u Ligu Evrope. Da li je s obzirom na snagu rivala, ali i trenutnu vrednost “crveno-belih“, ovako nešto ostvarljivo?

“Svaka priča o prvom i drugom mestu u grupi je čista iluzija, o tome jednostavno ne treba razmišljati“, kategoričan je nekadašnji as “crveno-belih“ i dokazani stručnjak Dragoslav Stepanović.

Proslavljeni srpski vojskovođa Živojin Mišić svojim vojnicima je govorio: “Ko sme taj i može, ko ne zna za strah taj ide napred.“ Da li je trenutno kao nekad Mišić na istoj talasnoj dužini i legendarni Dragan Džajić, čiji je projekat Zvezda iz Barija i Tokija, teško je odgovoriti, ali njegovu izjavu pred okršaje koji očekuju “crveno-bele“ u Ligi šampiona vredi citirati.

Zvezda nema razloga da se plaši, protiv svih može da se igra, pa čak i protiv Sitija.“

Da iskusni fudbalski vuk zna šta je uprkos svemu sasvim moguće, dokaz je i ovo njegovo mnogo realnije razmišljanje.

“Šansu treba tražiti protiv Lajpciga i Jang bojsa. Tu realno možemo očekivati bodove“, rekao je Džajić.

Zvezdan Terzić nije baš srećan što je Zvezda, kako kaže, iz prvog šešira dobila ekipu “koja je najbolja poslednjih 10 godina na planeti“. Uz to je aktuelni šampion Evrope. Međutim, u svakom zlu ima i malo dobrog.

“Radujem se spektaklu na ’Marakani’, duelu Zvezde i Sitija. Učinićemo sve da ni njima ne bude lako pred punim tribinama naših navijača.“

Terzić, sasvim razumljivo, gleda i ekonomsku stranu učešća Crvene zvezde u najelitnijem klupskom takmičenju kontinenta. Dva preostala rivala posmatra drugim očima.

“Iz drugog šešira mogli smo da dobijemo i atraktivnijeg protivnika, a strah me je da mnogi ne potcene Lajpcig koji je izvanredan. Što se tiče Jang bojsa, dobar je protivnik, imamo šest bodova u igri i moramo da se borimo za to.“

Terzić znan kao optimista i u situacijama kada drugi beže u mišju rupu ima i odgovor kako i na koji način...

“Uz podršku navijača možemo mnogo. Na utakmicama visokog nivoa odlučuju detalji i trebaće nam sreća da se susreti odmotaju u dobrom pravcu. Zvezda uvek igra na gol više i pobedu bez obzira na snagu protivnika i tako će biti i ove jeseni u Ligi šampiona.“

Da li samo kod kuće ili i u gostima, uskoro će se saznati. Beograđani prvo idu u goste. Već 19. septembra Crvenu zvezdu čeka okršaj sa Mančester sitijem u Mančesteru. Prvi kolokvijum u Ligi šampiona polagaće na Etihadu. Duel nekadašnjeg i aktuelnog šampiona Evrope zasigurno je jedan od najatraktivnijih u prvoj rundi najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja.

Dve nedelje kasnije (4. oktobra) u Beograd dolazi Jang bojs. U desetom mesecu 2023. Zvezdu čeka gostovanje u Lajpcigu, a onda, 7. novembra, Lajpcig stiže u Beograd. U istom mesecu (28. novembra) Zvezda putuje u Švajcarsku da bi u šestom kolu, 12. decembra, na travu “Marakane“ istrčao Mančester siti.

“Zvezda i zaista ima jednu grupu koja je mnogo, mnogo teška. Treće mesto je dostižno, ali mora se imati na umu i da je Jang bojs jedan sasvim dobar tim s vrlo respektabilnom pozicijom u švajcarskom prvenstvu, ali i iskustvom u Evropi. Nisam, moram priznati, preveliki optimista“, iskren je Dragoslav Stepanović koji i dalje vrlo pažljivo prati prilike u evropskom fudbalu.

Mančester siti, Lajpcig, Jang bojs. Prvi od tri protivnika je zvanični šampion kontinenta, Premijer lige, osvajač FA kupa.

“Dugo, dugo su čekali na titulu kontinentalnog šampiona da bi im se sve karte složile prošle sezone koja je bila najuspešnija klupska sezona ne samo od dolaska Pepa Gvardiole, već u istoriji. Naredna bi mogla biti još uspešnija jer su ponovo uložili mnogo novca i osvežili tim koji dominira ostrvskim i evropskim fudbalom“, govori Dragoslav Stepanović.

Od zvučnijih imena letos su klub napustili Rijad Marez (Al Ahli), Ajmerik Laport (Al Nasr) i Ilkaj Gundogan (Barselona). Za 180 miliona kupljeni su Joška Gvardiol (Lajpcig), Žeremi Dokua (Ren) i Mateo Kovačić (Čelsi). Ako se zna da između ostalih dres Sitija nose najbolji strelac današnjice Erling Haland, zatim fenomenalni Belgijanac Kevin de Brujne ili asovi poput Bernarda Silve, Rodnija ili Fodena, da u odbrani imaju Rubena Dijaša, Kajla Vokera i Manuela Akandžija ili ispred mreže Moraeša, onda je jasno i laicima da, uz nabrojana pojačanja, ove sezone imaju bolji tim nego u sezoni kad su u finalu protiv Intera osvojili “ušati pehar“.

“Jednako su moćni pojedinačno, ali i kao ekipa. Ne znam da li sam ikada video tim koji u svakom trenutku pokriva svaki deo terena sa po jednim igračem. Ne poznajem ni trenera koji je tako dobro kao Pep Gvardiola rasporedio svoje igrače na terenu, odnosno stručnjaka koji je uspeo da svaki njegov igrač s loptom u nogama ima dve ili tri mogućnosti kome da je doda, kao i onu četvrtu da sam izdribla protivnika i krene napred. Ne, ne znam da li sam ikada video tim koji tako dobro pokriva prostor. Takođe, i tim koji poseduje sposobnost da od prvog do 90. minuta, i naravno u minutima nadoknade, juriša na gol protivnika. Sve ovo, naravno, nije nastalo preko noći. Gvardiola je sve to stvarao sedam godina. Takođe je napravio sjajnu stvar kad je konačno osvojio Ligu šampiona. Grešku Jirgena Klopa nije ponovio, sjajan tim osvežio je ovog leta novim igračima i slažem se sa onima koji tvrde da je Siti jači nego što je to bio“, uverava Dragoslav Stepanović.

Nekadašnji prvotimac OFK Beograda i Crvene zvezde, takođe i reprezentativac, ali i trener s bogatim internacionalnim iskustvom dotakao se i Erlinga Halanda bez namera da ponudi recept kako ga zaustaviti.

“To je nešto nalik na nemoguću misiju. Nisam video čoveka koji je više integrisan u sve ono što se dešava i što radi, odnosno napadača koji toliko voli da zatrese mrežu. Ako postigne jedan gol, on hoće još jedan, čak i 100 ako je to moguće. Tih 50 golova koje je prošle sezone postigao u 50 utakmica su čudo. Dobro je što je poslušao oca koji je takođe igrao za Siti i što je došao kod Gvradiole iako mu to Nemci nikada neće oprostiti jer su ga svi videli kao naslednika Levandovskog u Bajernu“, podseća Stepanović.

Lajpcig je specifikum. Najmlađi je bundesligaški klub, ali i najomraženiji. Postoji samo 14 godina i to kao dobro osmišljen projekat austrijskog “Red bula“. Danas je najozbiljniji rival neprikosnovenog Bajerna i velike Borusije iz Dortmunda. Polako izrasta i u klub s visokim rejtingom u Evropi. Prati ga i priča da ima jednu od najboljih skauting mreža na kontinentu. Prepoznatljivi su i po tome što svake godine planski prodaju najbolje igrače i što tako dobro zarađuju a da zbog svega ne trpe rezultati.

“Baš ih dobro poznajem. Marko Rose, aktuelni trener Lajpciga, bio je nekada moj igrač. Sjajno radi. Na startu ovogodišnje sezone bacio je u vatru četiri mlada igrača, momke između 19 i 21 godine. Razbili su Union Berlin. Među njima je i taj mali Slovenac Benjamin Šeško. U dve utakmice na debiju u Bundesligi postigao je dva gola. Igra, nije normalno koliko dobro. Šta sve Zvezda nije uradila da pronađe špica negde u Evropi, a ovaj dečko im je bio ispred nosa“, govori Dragoslav Stepanović.

Lajpcig je letos od prodaje igrača zaradio 220 miliona. Hrvatskog reprezentativca Joška Gvardiola prodao je Sitiju za 90 miliona. Dvadeset manje dobio je za Dominika Soboslaija koji je obukao dres Liverpula, odnosno 60 miliona za Kristofera Nkunkua, novog igrača Čelsija... Ljudi koji vode klub od zarađenih 220 uložili su 150 u nove snage. Novac je potrošen na Luisa Opendu (Lans), Kastela Lukebu (Lion), Kristofa Baumgartnera (Hofenhajm), kao i decu Salcburga Benjamina Šeška i Nikolasa Zeivalda. Marko Rose ima i Tima Vernera, kao i supertalentovanog Ćavija Simonsa. Dani Olmo je već zvezda.

“Razbio je sa tri gola minhenski Bajern u Superkupu Nemačke. Bilo ga je milina gledati“, predstavlja Olma Dragoslav Stepanović uz podsećanje da momci njegovog nekadašnjeg fudbalera ne znaju u toku utakmice za predah, da su napadački orijentisani, maksimalno odgovorni na svakom delu terena, tehnički i taktički izuzetno pripremljeni.

“Teško ih je nadigrati“, podseća na moć “Red bulovog“ mezimčeta popularni Stepi.

S Mančester sitijem Zvezda nikad pre nije igrala evropske mečeve. S Lajpcigom takođe. Jang bojs je, međutim, stari poznanik. Dva puta je doneo sreću “crveno-belima“, svi se nadaju da će tako biti i treći put. Uostalom, bio je to jedan od onih klubova iz četvrtog šešira koga je Zvezda priželjkivala za protivnika. U četiri duela sa švajcarskim timom Zvezda je zabeležila jednu pobedu i tri remija. Sada već daleke 2004. bilo je 2:2 u Bernu i 3:0 za Zvezdu na “Marakani“. I pre četiri godine Zvezda je u gostima odigrala 2:2 kod kuće, 1:1 u gostima i tako drugi put u nizu izborila Ligu šampiona zahvaljujući famoznom pravilu gola u gostima.

Sada bi bilo dobro u duelu sa timom iz Berna ostvariti pobede umesto remija. Ali kako? Da nisu mačji kašalj, dokazali su i nedavno kada su u plej-ofu Lige šampiona eliminisali Makabi iz Haife, tim koji je to isto prošle godine priredio Crvenoj zvezdi. Bolje upućeni u snagu tima iz Berna tvrde da je Jang bojs rival koji se, uprkos svemu, može pobediti. U prelaznom roku ostali su bez tri odlična igrača uz zaradu od 23 miliona. Fabijan Rider prodat je Renu za 15 miliona, štoper Sedrik Cesinger Volfsburgu za pet, a Kristijan Fasnaht engleskom Noriču za tri miliona. Za pojačanja su uložili samo 3,9 miliona. Stigli su Darijan Mareš iz Bazela, Lukaš Lakomija iz Zaglebja i Saidija Janka iz Valjadolida.

Zvezda tima je Kastriot Imeri, Švajcarac poreklom sa Kosova. U sastavu je još nekoliko odličnih fudbalera, ali svi zajedno ne bi trebalo da predstavljaju rivala s oznakom nepobediv. Ima i onih koji tvrde da je ovaj sastav Jang bojsa manje kvalitetan od onog iz 2019. uz podsećanje da je aktuelni tim Crvene zvezde koji sada predvodi Barak Bahar fudbalski vredniji od onog iz 2019.

Izraelac je konačno i bukvalno u minut do 12 skockao tim, tim koji budi nadu. Od starta je forsirao jedanaestoricu za koju se verovalo da puno može. Onda se pokazalo da u svakoj liniji nedostaje bar još po jedan kvalitetan fudbaler.

Glazer, Degenek, Mijailović, Dragović, Stamenić, Kangva, Bukari, Kraso, Olejinka, Ivanić i Mitrović su bila jedanaestorica koju je Barak Bahar forsirao.

“Lično ne poznajem gospodina Bahara. Ono što o njemu znam jeste da je u Izraelu pravio i tim i igru, osvajao trofeje. Sećam se i utakmice Haife i Zvezde. Razbili su nas trčanjem i tehnikom. Koliko vidim, on želi da sada i Zvezda tako igra. Bilo bi lepo da se tako nešto i dogodi, ali za mene je enigma da li igrači Zvezde imaju sposobnost da tako trče i da se tako bore. Ako igrač ima malu bateriju koja se brzo potroši, onda on ne može da igra onako kako to Bahar od njega traži“, mišljenje Dragoslava Stepanovića.

Letos je došao Bahar i preporučio je da između stativa umesto Borjana stane Glazer. Na preporuku Bahara vraćen je i Degenek. Letos su realizovani transferi Krasoa, Olejinke i Stamenića, sa pozajmice je vraćen perspektivni Lučić. U novom sistemu (3-5-2) brzinske vrednosti Bukarija i Mitrovića došle su do punog izražaja na desnoj i levoj strani terena, Ivanić je preuzeo ulogu kreatora. Do povrede radio je to na visokom nivou.

Krenuli su sjajno, nizale su se pobede, a onda se pokazalo da ovaj i ovakav tim ima i slabih tačaka.

“Igrali su iznad svojih mogućnosti, a kad se to događa nemoguće je očekivati da će se to i ponavljati stalno. Pokazao je to najbolje meč protiv Voždovca. Primili su tri gola jer niko nije napadao protivničke igrače kada je to trebalo. A pre toga, setite se, protivnik nije mogao da se odlepi od naših fudbalera. Jurišali su kao osice, kidisali na rivala na svakom delu terena. U međuvremenu izgubili su formu koju su imali na početku zajedničkog rada. Ipak, ne treba strahovati. Za 14 dana može dosta toga da se uradi na osveženju tima.“

Bahar je insistirao na pojačanjima. Prvo je u poslednji čas ozvaničen transfer defanzivca Nasera Đige. U Zvezdu je došao na pozajmicu iz švajcarskog Bazela. Ima 21 godinu i reprezentativac je Burkine Faso. Fudbal je učio u Viteseu, onda se dokazivao i u Bazelu. Prošle sezone nosio je dres francuskog Nima. Da li će u liniji bekova zameniti Degeneka ili Mijailovića, odlučiće Izraelac.

Zvezdi je nedostajao i špic, neko ko s lakoćom daje golove. Šerif Ndiaj okarakterisan je kao napadač sa takvim osobinama. Na “Marakanu“ je stigao iz turske Adane. Zbog njega biće pomeranja i u završnici napada, a neko će morati i na klupu. Da li će to biti mladi Mitrović ili Bukari koji ima brzinu, ali ne uvek i poštovanje prema zahtevima koji se pred njega postavljaju, uskoro će se znati.

I onda, kad je malo ko to očekivao, Zvezdi se dogodio i južnokorejski vezista Hvang In-Beom. Ili igrač koji joj je nedostajao. Ima 26 godina, odigrao je 45 mečeva za nacionalni tim, a u Evropu je stigao pre tri godine iz Vankuvera.

Igrao je i za Daedžon Sitizense, Asan Mugunghvau, Rubin Kazanj, Seul i Olimpijakos. U Pireju je odigrao 40 utakmica, postigao pet golova i imao četiri asistencije. Igra na poziciji centralnog veznog, može da pokrije i mesta defanzivnog, ali i ofanzivnog veznog fudbalera.

Trener Zvezde je još ranije predočio da želi brzinu, a Hvang je tu da donese i kontrolu lopte jer je retko gubi i uglavnom gleda napred i tamo šalje pasove iz driblinga.

To je samo deo onoga što ga je preporučilo srpskom šampionu, pošto se Korejac nešto više služi desnom nogom, ali se neće previše nameštati i gubiti vreme i ako mu ona dođe na levu za udarac ka golu, pa bi makar iz dosadašnje prakse trebalo da bude veliko pojačanje koje će opravdati rekordan iznos transfera koji će “crveno-beli“ platiti u tri godišnje rate. Ugovor je potpisan na četiri godine.

Srpski šampion je do sada potrošio gotovo 10 miliona na pojačanja. Bio bi to ogroman trošak da na drugoj strani nije zagarantovana zarada od 23.599.000 miliona evra. Pred Zvezdom je i mogućnost da cifru uveća jer se u LŠ svaki remi nagrađuje sa 900.000 evra, a pobeda sa čak 2,8 miliona. Kad se svemu dodaju i prihodi od ulaznica, sponzora i TV prava...

Zvezda ima novi tim, Bahar tim koji je priželjkivao za Ligu šampiona. Ako je onih 11 s početka teksta idealnih 11, navijači “crveno-belih“ imaće priliku da ih vide 15. septembra u prvenstvenom duelu sa Čukaričkim na Banovom brdu. Već tri dana kasnije Baharova ekipa istrčaće na travu Etihada.

Iz starog tima kod Bahara su u igri praktično samo kapiten Dragović i sjajni Ivanić.

“Uigranost jednog tima preduslov je za dobar rezultat u Ligi šampiona. Izraelac nije imao vremena da uigra tim. Za 30 dana je to nemoguće. Baharov minus je i to što utakmice u našoj ligi ne mogu da posluže za proveru prave forme ili uigranosti. Ispada na kraju da će prvu utakmicu u Ligi šampiona i to sa najjačim rivalom Zvezda odigrati u sastavu koji je pre toga odigrao samo jedan meč“, konstatuje Dragoslav Stepanović.

Uprkos tome što se start Zvezde u Ligi šampiona očekuje s nestrpljenjem, optimizam, utisak je, sve više ustupa mesta realnosti. Oni s podosta optimizma veruju da Zvezda ima tim za 16 najboljih u Evropi, oni drugi da je sve još uvek san koji bi mogao da postane java za godinu ili dve jer Bahar ima nameru da bar tri godine stvara na “Marakani“. Da bi pomirio i jedne i druge, Dragoslav Stepanović podseća na zaboravljeno nepisano pravilo.

“Kad se najviše nadaš, najmanje dobiješ, kad se najmanje nadaš – najviše dobiješ.“

Moguće da je i tako. Od 15. septembra Glazer, Degenek, Điga, Dragović, Hvang In-Bom, Stamenić, Bukari, Ivanić, Olejinka, Kraso i Ndiaj imaće priliku da pokažu da li su tim koji ispisuje nove blistave stranice istorije Crvene zvezde ili su tim sa “stažom“ jednogodišnje biljke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Raduljica i Zvezda završena priča
1

Raskid ugovora

04.09.2023. 15:08

Raduljica i Zvezda završena priča

Košarkaški klub Crvena zvezda saopštio je da je sporazumno raskinuo ugovor sa Miroslavom Raduljicom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
16.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve