Sport
09.08.2021. 10:52
R.E./RTS

Svemirske Olimpijske igre

Može i ovako: Gimnastika bez kontakta sa parterom, beztežinsko streljaštvo..

Svemirske olimpijske igre
Izvor: Screenshot Twitter Thomas Pesquet

Međunarodna kosmička stanica (MKS) bila je jedno od najzabavnijih mesta na kojima se čovek ovih dana mogao naći.

Olimpijske igre u Tokiju su završene, takmičari iz Srbije osvojili su rekordan broj medalja, a ceremonijom zatvaranja zvanično je stavljena tačka na olimpijsko odmeravanje snaga do 2024. godine. 

Ipak, pre megdana u Parizu održane su najneobičnije Olimpijske igre, a takmičari su bili astronauti na Međunarodnoj kosmičkoj stanici, taman na vreme kako bi sudije mogle da razmotre ko su pobednici, piše RTS

Francuski astronaut Tomas Pesket iz Evropske agencije za istraživanje svemira (ESA) objavio je na Tviteru seriju od četiri video-zapisa na kojima se vidi kako neki od astronauta sa MKS-a izvode svoje tačke u bestežinskom stanju.

Možda ne bi bila tako loša ideja da neke discipline koje se izvode u prostoru sa nultom gravitacijom budu dodatak budućim Olimpijskim igrama.

Na današnjim Igrama na ivici svemira jedno od "zemaljskih" olimpijskih pravila je poštovano: zastavice svih zemalja učesnika bile su istaknute.

Na svemirskim Olimpijskim igrama takmičari su se okušali u gimnastici ali u verziji u kojoj nema baš previše kontakta sa parterom. Svi takmičari su dobili maksimalne poene za stil izvođenja.

Usledilo je odmeravanje snaga u beskontaktnom rukometu sa „nešto“ manjom loptom nego što bi se očekivalo. Ova disciplina je poznata i kao svemirski hokej. 

Sinhrono svemirsko plivanje izvodi se bez vode, ali sa mnogo više smeha.

Deo Igara činio je i turnir u bestežinskom streljaštvu. Teško je objasniti oružje, municiju i mete pa savetujemo da pogledate priloženi snimak.

Naravno, i ceremonija zatvaranja imala je svoju svemirsku verziju u kojoj je član posade MKS-a iz Japana, astronaut Aki Hošide olimpijsku zastavu predao kolegi iz Francuske, gde će 2024. godine biti održane sledeće Olimpijske igre.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Poršeom" u svemir? Da, i to uskoro
zemlja, svemir

Nov igrač

29.07.2021. 19:05

"Poršeom" u svemir? Da, i to uskoro

Porodična holding kompanija "Porše", koja kontroliše "Folksvagen grupu" (VW), najnoviji je veliki investitor koji pretenduje na vodeću ulogu u kosmičkoj utakmici razvojem tehnologija budućnosti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve