Sport
08.08.2021. 18:39
Tanjug

Završene OI 2020

Olimpijski plamen u Tokiju je ugašen, neka se spremi Pariz...

Pariz, 8. 8. 2021.
Izvor: AP / Francois Mori

Posle 16 dana, završene su 32. Olimpijske igre na kojima je Srbija osvojila devet medalja.

Nakon odlaganja od godinu dana, zbog pandemije korona virusa, Igre su uprkos restriktivnim merama i bez publike uspešno završene, a za medalje u različitim sportovima nadmetalo se više od 11.000 sportista iz celog sveta.

Svečanost zatvaranja počela je videom u kojem su prikaani neki od najlepših sportskih trenutaka u protekle dve sedmice, nakon čega su na stadion ušli japanski prestolonaslednik Akišino zajedno s predsednikom Medunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Tomasom Bahom.

Usledila je povorka učesnika sa zastavama, a zlatna karatistkinja Jovana Preković nosila je zastavu Srbije i predvodila srpsku delegaciju.

Prema tradiciji zatvaranja, sportisti su potom ušli na stadion međusobno pomešani u duhu zajedništva.

Na velikim ekranima projektovane su poruke navijača.

Za vreme svečanosti zatvaranja dodeljene su medalje pobednicima u maratonu.

U Tokiju su prvi put tu čast doživele i maratonke.

"Bile su to Igre nade, solidarnosti i mira", rekao je Bah, poručivši sportistima da su bili inspiracija.

Pogledajte fotografije: 

"Nadahnuli ste nas ovom ujedinjujućom snagom sporta. Ovo je bilo još značajnije s obzirom na mnoge izazove s kojima ste se morali suočiti zbog pandemije", rekao je Bah.

Olimpijski tim Srbije sa Igara u Tokiju vraća se sa devet osvojenih medalja - tri zlatne, jednom srebnom i pet bronzanih, čime je odboren dosadašnji rekord od osam sa prethodnih OI u Rio de Žaneiru.

Sa bilansom medalja 3-1-5, Srbija je zauzela 28. mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Najuspešniji su sportisti SAD sa 39 zlatnih, 41 srebrnom i 33 bronzane medalje, sledi Kina (38-32-18), dok je domaćin Japan završio kao treći sa bilansom 27-14-17.

Olimpijska zastava sada je u rukama Pariza, domaćina sledećih Letnjih olimpijskih igara koje će biti održane 2024. godine, zbog čega je u tom gradu, u trenutku zatvaranja Igara u Tokiju, održana ulična proslava. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Legenda OI u Sarajevu: To je bio poslednji romantični trenutak ex-Jugoslavije
Jure Franko

Jure Franko

07.08.2021. 12:14

Legenda OI u Sarajevu: To je bio poslednji romantični trenutak ex-Jugoslavije

"Kada sam 14. februara 1984. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu osvojio srebrnu medalju, koja je bila prva za tadašnju državu Jugoslaviju, a ispostavilo se potom i jedina medalja, Sarajlije su mi klicale - volim Jureka više od bureka", priseća se u intervjuu za "Ekspres“ Jure Franko, nekada uspešni sportista, zatim trener, novinar, a danas producent koji je u Srbiju i region doneo mjuzikl "Mama Mia“.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve