Sport
21.12.2022. 22:10
Beta

Beograd

Osnovan Nacionalni savet Srbije za sport

sport
Izvor: Shutterstock

Nacionalni savet za sport, čiji osnovni cilj je da pomogne razvoju domaćeg sporta u svim segmentima, osnovan je u Beogradu.

Čine ga istaknute sportske ličnosti, bivši sportisti i stručnjaci iz oblasti nauke i medicine sporta, a na osnivačkoj sednici je za predsednika izabran ministar sporta Zoran Gajić.

Savet će, kakoje najavljeno, predlagati i pratiti sprovođenje mera za razvoj srpskog sporta, pomagaće u identifikovanju i razvoju strateških prioriteta i pružati pomoć pri tumačenju propisa povezanih sa sportom, a baviće se i drugim zadacima povezanim s razvojem sporta i sportskih kadrova, saopštilo je Ministarstvo sporta.

Ministar i prvi predsednik Nacionalnog saveta za sport, Zoran Gajić je rekao da "hoćemo da autoritetom svih članova Sportskog saveta, njihovom sportskom istorijom, uspesima, motivacijom da pomognemo srpskom sportu".

Najavio je da će se nekoliko radnih grupa baviti kompletnom "piramidom" sporta: od fizičkog vaspitanja mlađih do masovnosti koja, kako je dodao, treba da omogući vrhunski kvalitet, a da "Nacionalni savet mora u fundamentalnom smislu da rukovodi srpskim sportom".

Među članovim Saveta su i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, predstavnici drugih sportskih saveza i univerzitetski profesori.

Predsednik OKS je ukazao na "nerešena pitanja", počev od nastavnika fiskulture i profesora koji su "potpuno u zapećku" i ocenio da je Srbija "u svakom sektoru kad je sport u pitanju", zrela za doradu, promenu i modernizaciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ima li rešenja za krizu u srpskim ekipnim sportovima?
Teodosić 21.12.2022.

Ko je kriv?

21.12.2022. 17:10

Ima li rešenja za krizu u srpskim ekipnim sportovima?

Ovogodišnja više nego apsurdna ostvarenja na međunarodnoj sceni koja su deo nacije doveli do stepena teško objašnjive egzaltiranosti, Srbiju polako ali sigurno udaljavaju od pozicije najuspešnije evropske zemlje u kolektivnim sportovima. Do juče zbog fantastičnih rezultata njenih košarkaša, rukometaša, vaterpolista, odbojkaša i drugih Srbija je za sportske analitičare, ali i sociologe sporta bila svojevrstan fenomen s obzirom na to da je u pitanju zemlja od samo sedam miliona stanovnika. Ipak, ništa se nije događalo slučajno.
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve