Sport
06.03.2023. 14:33
Beta

Verovali ili ne

Olimpijska pobednica pala na antidoping testu zbog leka za pse?!

1
Izvor: Beta / The Canadian Press / Clement Allard

Nigde u složenom lavirintu propisa, pravilnika i tumačenja koja regulišu globalni antidoping sistem nema upozorenja: "Čuvajte se lekova za pse". Nema ga iz razumljivih razloga, ali to je ipak dovelo do tromesečnog detektivskog rada kojim je petostruka olimpijka oslobođena kazne jer se dopingovala što bi ukaljalo njen besprekoran lik "čiste sportistkinje".

Sada državljanka SAD, Katerina Neš, brdska biciklistkinja i skijašica koja je od 1996. predstavljala Češku na dvema zimskim i trima letnjim olimpijskim igrama, izbegla je četvorogodišnju zabranu takmičenja zbog dopinga iako su se u njenom organizmu pojavili minijaturno sitni tragovi zabranjene supstance.

Vlasti su utvrdile da je ta supstanca ušla kroz njenu kožu dok je pokušavala da svom bolesnom psu, vižli Rubi, silom sipa lek u grlo.

Iako je Neš dobila tešku bitka s antidoping vlastima, istraga protiv nje od prošle nedelje ostaje zapisana u njenom dosijeu i javno objavljena svima što je posledica davnašnjeg pravila da se objavi bilo kakvo dopingovanje, čak i nenamerno, ma kada se i kako se dogodilo.

"Poražavajuće je pomisliti da bi, na primer, loše pranje ruku moglo da mi uništi celu karijeru, jer sam sportistkinja 30 godina“, rekla je 45-godišnja Neš za Asošijeted pres. "Ali, ne žalim jer sam se starala o svom psu kako sam morala i nedeljama sam dodirivala taj lek", objasnila je ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katerina Nash (@katkanash)

Neš živi u Kaliforniji i testirale su je vlasti američke antidoping agencije USADA. Posle nekoliko dana analize u njenom urinu je nađena "količina u tragovima" (0,07 milijarditog dela grama po mililitru) supstance "kapromorelin". Iako mala, ta količina je bila dovoljna da nalaz bude "pala je na antridoping testu". I iako "kapromorelin" nije na listi zabranjenih supstanci, tu je kategorija "ostale zabranjene supstance", povezane s hormonom rasta.

Kao i u prethodnom slučaju kada je utvrđeno da je običan krem za sunčanje izazivao pozitivne testove na doping, članovi naučnog tima USADA-e prionuli su na posao.

Prvo su otkrili da je "kapromorelin" u leku "Entyce" koji se daje za povećanje apetita bolesnih pasa. Zatim su vodeći naučnik USADA-e, lekar Met Fedoruk i drugi stavljali taj lek na svoju kožu. U roku od nekoliko dana, njihovi nalazi su bili pozitivni. Bio je to najnoviji primer prednosti i nedostataka upotrebe sve osetljivijih instrumenata koji mogu otkriti inače zanemarljive tragove lekova.

"Problem s antidopingom je taj što je osetljivost metoda postala toliko velika, da sada ima preklapanja između onoga što je doping i onoga što je izloženost nečemu u okolini", rekao je Fedoruk.

Primer problema koji mogu proizaći iz osetljivih testova je nekoliko odbačenih slučajeva dopingovanja poslednjih godina, uključujući sportista koji su bili pozitivni posle poljupca ili seksa s partnerima u čijem je telu bilo supstanci zabranjenih sportistima.

Ima i odbačenih slučajeva dopinga zbog tragova zabranjenih supstanci na kraju nađenih u hrani koju jedu sportisti, pre svega mesu, ali problema ima i što antidoping kodeks u nekim slučajevima ima niže pragove za pozitivne testove.

Advokat Katerine Neš, Pol Grini, kaže da pravilnik nije prilagođen današnjim prilikama i smatra da se nešto mora uraditi u celini da bi se rešili ovakvi slučajevi. Grini je rekao da treba razmotriti i pravilo o obaveznom javnom objavljivanju dopingovanja u slučajevima kada je nalaz beznačajan, da to ne bi trebalo objavljivati i zvanično registrovati u dosijeu sportista.

Neš je bila suspendovana i iz svog sporta i sa svog mesta predsednice Komisije sportista Međunarodne biciklističke federacije (UCI) dok je rešavan njen slučaj. Ona kaže da je, iako nevina, svesna da će od sada oni koji reč "doping" vide pored njenog imena zaključiti pogrešno.

"To je ironično jer ja problem dopingovanja shvatam ozbiljno", rekla je Neš: "Ne uzimam ni suplemente. Uglavnom se uporno držim samo hranljivih štangli jedne prehrambene kompanije jer je uspešna i jer znam gde ih proizvodi. A evo me kažnjene jer sam se starala o svom psu!".

Nažalost, lek nije spasao Rubija. Mesec dana pošto je Neš donela mučnu odluku da pas bude "uspavan", dobila je prvi poziv USADA-e povodom testa.

Na neki način, ona sebe ipak smatra srećnom što je USADA bila spremna da se posveti otkrivanju odakle "kapromorelin" u njenom telu, te će joj ishod ipak omogućiti da nastavi da se takmiči, ali sada uglavnom na lokalnim nadmetanjima ako to poželi.

Ali, ona priznaje da je teško to nazvati totalnom pobedom.

Već 15 godina, kaže, ispunjavala je svaki formular u kojem je detaljno opisivala gde je i šta radi, javljala se na svaki test i nikada nije imala loš rezultat. Ipak, pravila su zahtevala da se u ovom slučaju objavi njeno ime u saopštenju USADA-e u četvrtak. Ali naslov tog saopštenja govori sve: "Pravila WADA-e se moraju promeniti" jer ta Svetska antidoping agencija nije dozvolila izuzetak iako zna detalje slučaja Katerine Neš.

"To je brutalan sistem", rekla je Neš. "I prilično je razvijen baš tako, s osnovanim razlogom, ali to ne bi trebalo da nas sprečava da ga napravimo tako da bude bolji".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Svetska atletika će prvo preispitati antidoping sankcije Rusiji"
Atletika

Sebastijan Kou

17.02.2023. 10:48

"Svetska atletika će prvo preispitati antidoping sankcije Rusiji"

Predsednik Međunarodne atletske federacije Sebastijan Kou izjavio je da će ta organizacija prvo proučiti status ruskih sportista iz ugla antidoping sankcija, pre nego što ga razmatra iz ugla vezanog za rat u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve