Sport
30.03.2023. 19:27
Beta

MOK

Ruski i beloruski stonoteniseri se vraćaju

stonitenis, stoni tenis
Izvor: Shutterstock

Ruski sportisti vratiće se svetskim takmičenjima u stonom tenisu, nakon što je vodeća organizacija tog sporta poslušala savet Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da im se dozvoli da učestvuju kao neutralni.

Odluka Međunarodne federacije stonog tenisa (ITTF) otvara put igračima iz Rusije i Belorusije da prekinu jednogodišnju suspenziju iz takmičenja koju su dobili zbog rata u Ukrajini.

ITTF je navela da oni mogu da nastave takmičenja najranije od maja "pod strogim uslovima neutralnosti", ali da ipak ne mogu da učestvuju na svetskim prvenstvima u maju, pošto su propustili kvalifkacije.

Ta organizacija navela je da će napraviti sopstvene smernice na osnovu preporuka MOK, ali se nije obavezala ni na kakve posebne mere.

ITTF je svoju odluku opravdala primerom "ping pong diplomatije", kada su američki stonoteniseri putovali u Kinu 1971. godine da igraju seriju egzibicionih mečeva, koji su pomogli da se odnosi dve zemlje odmrznu tokom Hladnog rata.

"Stoni tenis ima dugu istoriju zbližavanja ljudi čak i kada su političke veze bile slabe. On može da gradi mostove, što vodi do boljeg razumevanja među ljudima i otvara vrata za izgradnju mira na načine na koje suspenzije i podele ne mogu", navodi se u saopštenju.
 

Ruskim i beloruskim sportistima dozvoljena su pojedinačna učešća u teniskim i biciklističkim takmičenjima, ali ne i u reprezentativnim.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Olimpijska pobednica pala na antidoping testu zbog leka za pse?!
1

Verovali ili ne

06.03.2023. 14:33

Olimpijska pobednica pala na antidoping testu zbog leka za pse?!

Nigde u složenom lavirintu propisa, pravilnika i tumačenja koja regulišu globalni antidoping sistem nema upozorenja: "Čuvajte se lekova za pse". Nema ga iz razumljivih razloga, ali to je ipak dovelo do tromesečnog detektivskog rada kojim je petostruka olimpijka oslobođena kazne jer se dopingovala što bi ukaljalo njen besprekoran lik "čiste sportistkinje".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
16.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve