Sport
15.01.2020. 18:27
R. E. / Index.hr

"SVE MI JE UZEO": Šukur je imao sve dok nije progovorio protiv Erdogana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Dobar dan, gospodine Sukur", javili su se novinari Bilda proslavljenom turskom fudbaleru Hakanu Šukuru i započeli intervju, prenosi Index hr.

"Pozdrav, kako ste", odgovorio im je Hakan na tečnom nemačkom.

"Vi govorite nemački?" začuđeno su upitali Nemci.

"Pomalo, ali bolje da pređemo na turski", odgovorio im je proslavljeni napadač Galatasaraja.

"A gde se nalazite trenutno?" zanimalo je Bildove ljude.

"Upravo počinjem smenu, na poslu sam", odgovara Sukur, na što su ga odmah upitali:

"Čuli smo da nemate više svoju pekaru, čime se sada bavite?"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Vozim za Uber, taksist sam. Da, i prodajem knjige povremeno kako bih preživeo", zaprepastio je ih Hakan Sukur.

Reč je o jednom od najvećih turskih fudbalera svih vremena, danas 48-godišnjaku, koji je s Galatasarayem 2000. osvojio tadašnji Kup UEFA-e.

Morao je da beži u SAD jer je u Turskoj državni neprijatelj

S Turskom je dve godine kasnije osvojio bronzu na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji, bilo ga je u Torinu, Interu, Parmi i Blackburnu, ali nigde nije ostavio trag kao u Istanbulu.

Slavni Bik s Bosfora teško preživljava jer ga u Turskoj smatraju državnim neprijateljem. Sva imovina mu je već godinama zamrznuta zato što je javno govorio protiv Erdoganovog režima.

Pobegao je u Kaliforniju s porodicom, u malo mesto Palo Alto, gde je otvorio pekaru s turskim specijalitetima.

Da nije otišao, završio bi u zatvoru.

"Znam da sam mogao živeti lepo, verojatno bih bio ministar da sam hteo da igram po njihovim pravilima. Ipak, tu sam, prodajem ljudima hranu i piće", rekao je za Times pre dve godine u svom prvom intervju nakon bega.

Ista sudbina zadesila je i NBA zvezdu Enesa Kantera, obojica su bila za Fethullaha Gülena, a to se u Turskoj nije smelo.

"Erdogan je video pretnju. Nakon što sam napustio parlament imao sam velikih problema, s kojim god poslom sam pokušao, nije išlo. Mislio sam da će proći, ali nije."

https://www.youtube.com/watch?v=2MA1PVW_DVE

U Turskoj mu govore da je izdajnik i terorist, a Erdogan tvrdi da je imao ulogu u pokušaju državnog udara pre četiri godine. Na randnju njegove žene bacali su kamenje, decu su mu maltretirali i zlostavljali na ulici, a nakon svake izjave koju bi dao medijima dobijao je pretnje.

"Ušao sam u politiku i video šta je korupcija"

Čim je otišao u Kaliforniju, uhitili su mu oca koji je u zatvoru oboleo od raka. Majka takođe ima rak, oboje su teško bolesni i imaju financijskih problema.

"Svi koji imaju neke veze sa mnom imaju puno problema u životu."

Nemce je zanimalo zašto u Turskoj smatraju da je neprijatelj države.

"Ja sam neprijatelj vlade, a ne države i turske nacije. Volim našu zemlju i zastavu, neprijatelj sam pogrešne politike i stava čiji su nas ciljevi odveli od zapadne civilizacije. Ti političari su napravili velike zločine i boje se svih onih koji ih na to podsećaju", rekao je pa objasnio zašto se priključio Erdoganovoj stranci.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Partija me je pozvala jer je imala ideju da me iskoristi. Pristao sam. Da nisam prihvatio poziv i ušao u politiku, nikad ne bih znao kako stvari u Turskoj funkcionišu. Video sam puno korupcije, puno izveštaja o nekim lošim stvarima koji se rade. Onda sam podneo ostavku 2013. Tada je počeo moj pakao."

Povezane vesti - Antiruska doping histerija

"Erdogan je krenuo da  me uništava. Jer ako može mene, može bilo koga"

Erdogan je, tvrdi, počeo da ga unitava.

"Sve mi je uzeo. Pravo na slobodu, pravo na govor i pravo na rad. U Turskoj imam desetine miliona dolara. Sve mi je zaplijenjeno, oca su mi bacili u zatvor. Pa ja sam igrao širom svijeta, imam puno prijatelja. Bio sam u zemljama koji su vršile reforme i počele se razvijati, narod je živeo bolje. I mi smo trebali tako. U Turskoj se političari ponašaju neustavno, nema prostora za razgovor. Postoji glas samo jednog čoveka i zajednice ljudi koja ga prati", govori Nemcima pa dodaje:

"Svako mišljenje osim Erdoganovog je neprihvatljivo. Ovde vam govorim o zemlji u kojoj možete biti uhapšeni zbog jednog ili dva twita, nekoliko komentara. Zato sam ovde u SAD-u sa svojom porodicom."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/TOLGA BOZOGLU

Sav novac je uložio u Tursku i sada nema ništa.

"Imam pravo na svoju imovinu, to je potvrdio i Evropski sud pravde. Ničije vlasništvo se ne može otuđiti. Ali u Turskoj nema vladavine prava tako da je sve uzalud. Čak ne mogu ni svoje stanove iznajmljivati jer bi potencijalni stanari bili ugroženi. Tako sam završio na dnu, ne mogu koristiti svoj novac i nekretnine. Zato ovde radim ono što radim. Nigde u svetu nemam nikakav novac, nigde mi ništa nije ostalo."

Povezane vesti - Istina o fudbalu ili parada apsurda

Iz Galatasaraja za koji je postigao preko 200 golova je izbačen 2017. godine. Navijači su bili protiv, ali...

"To je bila odluka predsednika države. Nije me pogodilo, to mi članstvo ne znači previše. Erdogan koristi sport kao instrument svoje politike, fudbal u Turskoj nije autonoman. Nema slobode. Svi sportisti su uplašeni, usta su im začepljena. Odmah bi bili žestoko napadnuti u medijima."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/TOLGA BOZOGLU

Poruka čoveku zbog kojeg mu je uništen život

Njegovi mlađi kolege Mesut Ozil i Ilkay Gundogan, bivši i sadašnji reprezentativci Nemačke, fotografirali su se s Erdoganom, što je podiglo dosta prašine.

Erdogan je nedavno bio i Ozilov venčani kum.

"Ne mislim da je to dobar potez, trebali su poštovati državu za koju igraju. Preporučio bih im da se učlane u Erdoganovu stranku, tada će videti šta se događa u Turskoj. Nema ništa od selfieja. Neka odu u Tursku, neka razgovaraju s ljudima i vide i osete kako se živi."

U emotivnom intervju završio je s porukom čoveku zbog kojeg je na dnu.

"On treba da se vrati demokraciji i ljudskim pravima. Da bude neko ko se brine o ljudima i njihovim pravima. Da bude predsednik kakav je Turskoj potreban. Mnogi ga prate i slušaju, treba širiti mir. To su vrednosti koje treba da vrede u celom svetu."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve