Sport
18.03.2020. 15:21
R. E. / Index. hr

VELIKI POTRESI: NBA traži pomoć od banaka i ima tri opcije za završetak sezone

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rukovodstvo NBA lige svakodnevno razgovara s vlasnicima klubova, predstavnicima zdravstvenih institucija, ali i finansijskim stručnjacima kako bi dobili do što boljeg rešenja u vezi sa nastavakom sezone prekinute pandemijom koronavirusa, ali i finansijskim posledicama prouzrokovanih prekidom najjače lige na svetu.

Za sada je jasno da se sezona neće nastaviti pre juna, a trenutno se razmatraju tri opcije, iako se sve može promeniti pošto se situacija sa raširenošću i kontrolom virusa konstantno menja, piše Index. hr.

Te tri opcije su skraćivanje preostalog regularnog dela sezone i odigravanje samo nekoliko utakmica, potom skraćivanje prvoga kruga doigravanja na serije na tri pobede, zatim otkazivanje svih preostalih utakmica regularnog dela sezone i pokretanje plej ofa na temelju do sada odigranih utakmica i najgori scenario bi bio otkazivanje cele sezone.

Ako bi se sezona nastavila sredinom juna, finale bi se završilo početkom avgusta, a onda bi tek usledio NBA draft, a Letnja liga bi postala bi Jesenja liga. Nova sezona verovatno bi počela tek oko Božića.

NBA trenutno pokušava da izradi studiju o finansijskim posledicama po ligu u svakom od tih slučajeva, zavisno i od toga hoće li na utakmice smeti da dolaze gledaoci ili ne. Na osnovu finansijske računice odredit će se koliki će biti salary cap za sledeću sezonu, odnosno ograničenje na visine plata igrača.

Već je potpuno jasno da će salary cap biti primetno niži nego što bi bio u normalnoj situaciji. To je loša vest za sve igrače kojima ovog leta ističe ugovor, ali ne toliko za klubove, koji ionako nisu imali nameru razbacivati se novcem ovog leta, već se fokusirati na leto 2021. kad ugovor ističe mnogim zvezdama na čelu s MVP Janisom Antetokounmpom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO SHUTTERSTOCK OUT

Ipak dovoljno dobar pokazatelj finansijskih posledica koronavirusa po NBA ligu je činjenica da je NBA zatražila ogromno povećanje limita u bankama. Umesto dosadašnjih 650 miliona dolara, NBA je zatražila dopušteni minus od 1,2 milijarde, odnosno gotovo dvostruko veći.

To povećanje limita bi, javlja Adrian Vojnarovski s ESPN-a, trebalo pomoći ligi u pokrivanju tekućih troškova dok je sezona prekinuta.

Koronavirus u svetu sporta:

FUDBAL U DOBA PANDEMIJE: Trećina tima Valensije pozitivno na koronavirus

Spisak sportista koji su zaraženi koronavirusom

ODLOŽENE SVE UTAKMICE: UEFA suspendovala Ligu šampiona i Ligu Evrope

RUDI GOBER ZARAŽEN: NBA i Evroliga suspendovale sezonu zbog koronavirusa

Kako je koronavirus prekinuo tradiciju staru skoro 200 godina…

NEMA FUDBALA: Evropsko prvenstvo odloženo za 2021. godinu

 Japan se ne priprema za odlaganje Olimpijade

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve