Sport
22.07.2021. 13:45
R.E./PolePosition

Filip Jenić

"Vikend za učenje kako za mene tako i za tim"

Filip Jenić
Izvor: fotocar13

Prošlog vikenda je na stazi Portimao održan treći trkački vikenda u španskoj Formuli 4, a naš vozač Filip Jenić je imao solidan učinak.

Kvalifikacije su bile solidne, pošto je na prvoj i drugoj trci obezbedio start sa sedmog i petog mesta, dok je na trećoj krenuo tek kao 19.

Prva trka je bila veoma teška, ali je uspeo da se domogne šestog mesta, na drugoj je završio deveti, dok je na trećoj posle problema sa gumama bio tek petnaesti.

Jenić posle treće trke zauzima 15. mesto u šampionatu vozača sa 11 bodova, dok je u plasmanu novajlija 12. sa 26 bodova.

"Vikend u koji smo ušli sa velikim očekivanjima, počeo je sa 6. mestom u FP1, ali su falili detalji za bolje. S obzirom da je glavni inžinjer odsustvovao, bio je na trci F2 sa HWA Racelab, unapređivanje bolida bilo je dosta teže. Time smo nazadovali, pogoršali auto i završili FP2 tek na P11. Morali smo nešto da smislilimo za prve kvalifikacije, i uspeli smo da ga vratimo na bolji pravac. Time sam završio P7 i P5, što s obzirom na potencijal koji smo pokazali na stazi nije bio dovoljno. Za druge kvalifikacije smo imali ideju da promenimo prednji kraj kako bi se bolid doveo potpuno u red, međutim sve je otišlo u potpuno pogrešnom pravcu", rekao je Filip Jenić za Pole position

Rezultat na drugim kvalifikacijama – tek P19.

Filip Jenić
Izvor: fotocar13

"Sledila je prva trka sa 7. startne pozicije i nadao sam se da ću uspeti dobro sa se snadjem sa autom kako bi popravili utisak sa prethodnih vožnji. Posle starta sa spoljne strane, jako je teško bilo držati se unutra, tako sam u 3. krivini imao prvi manji incident, da bi u potpunom haosu na stazi učestvovao u još jednom manjem.

Potpuno sam ispao iz ritma i posle svega što se desilo bačen sam na P14. Imao sam plan da probam da se smirim, sačuvam gume i iskoristim gužvu na kraju trke da se vratim u poene. Ušli smo u poslednji krug sa dva vozila ispred sebe i sa spoljne strane sam obišao obojicu i domogao se P7 na kraju ove turbulentne trke.

Druga trka, start sa P5. Odmah sam pao na P6 i ponovo na spoljnoj strani nisam uspeo da se snađem, tako da sam dodatno pao na P8. Nisam imao brzinu, branio sam se do poslednjeg kruga, da bih na kraju pao na P9.

Usledila je poslednja trka, start sa P19 i pokušaj ulaska u bodove. Start je bio dobar, bio sam dosta agresivan u prva tri kruga i do 4. mi se to isplatilo kada sam se već domogao P12.

Ispred sebe imao sam grupu koja se bori za P7 i kako sam se približavao i imao jedno od bržih vremena u trci, gume su mi naglo popustile, pa sam se do kraja trke borio samo da ostanem na stazi.

Filip Jenić
Izvor: fotocar13

Trka je završena tek na P15. Na kraju trke me je pozva inžinjer i rečeno mi je da su probali sa višim pritiskom u gumama da naprave neku promenu na bolje. To je na kraju dovelo do toga da zadnje gume zadobiju žuljeve i dođu do prve faze pre pucanja.

Ovo je bio vikend za učenje za mene i za tim. Idemo u Aragon gde moramo da povratimo samopouzdanje i brzinu u nadi da ćemo se boriti za sto više pozicije", istakao je Jenić. 

Naredna runda španske Formule 4 vozi se 31. jula i 1. avgusta na stazi Motorland u Aragonu.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Formula1: Šta donosi ugovor od 100 miliona dolara
formula, 29. 6. 2021.

Nov sponzor za F!

29.06.2021. 22:05

Formula1: Šta donosi ugovor od 100 miliona dolara

Formula 1 je dobila novog sponzora - platformu Cripto.com, koja omogućava korisnicima kupovinu i prodaju virtuelnih valuta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve