Sport
24.09.2019. 18:05
Mihailo Paunović

ZVEZDINA CRNA TRADICIJA: Liga šampiona je ok, ali šta je sa derbijem?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Generacija fudbalere Crvene zvezde predvođena Vladanom Milojevićem ostaće upamćena u istoriji kluba kao najuspešnija još od one čuvene iz Barija. Obezbeđena je Liga Evrope, posle 10 godina, kao i dva puta zaredom Liga šampiona na koju se čekalo gotovo tri decenije.

Postavljeni su brojni rekordi, među kojima je onaj nepobedivi niz u Superligi koji je trajao više od godinu i po dana, kao i rekordan broj osvojenih bodova u domaćem prvenstvu - 102.

Među brojnim uspesima, ipak postoji i jedna crna brojka koja posebno "žulja" navijače crveno - belih. I to posebno sada, nakon nedavno odigranog večitog derbija. Tim iz Ljutice Bogdana je u poslednje dve decenije, svega četiri puta pobedio na stadionu Partizana - 2002. godine, 2007. godine, 2012. godine i 2016. godine.

Povezane vesti - DVA PUTA JE DVA PUTA: Zvezdina Liga šampiona više nije slučajnost

Zato je pred derbi, u svlačionicima zvezdinih igrača, pobeda postavljena kao imperativ. Međutim, Milojevićevi izabranici ne samo da nisu pobedili, nego su odigrali toliko loše, da nisu uputili niti jedan šut u okvir gola Vladimira Stojkovića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ BOJAN STEKIC/ bk

Nakon poraza čini se, makar na osnovu reakcija navijača Crvene zvezde, kao da je sve do tada urađeno palo u vodu. Liga šampiona i rekordi su ok, ali gde je pobeda u derbiju?

Selektori sa Twittera i Facebook-a

Nezadovoljstvo navijača Zvezde najbolje se videlo na društvenim mrežama - stalnoj bazi "večitih selektora".

(Ne)opravdano linčovanje

Istina je, Zvezda je poslednju pobedu na partizanovom stadionu zabeležila 2016, kada su strelci za crno-bele bili Ugo Vijeira i Ibanjez. Istina je i da je poslednje tri sezone tim iz Ljutice Bogdana, makar igrački, daleko kvalitetniji tim i da su se pobede nad gradskim rivalom opravdano očekivale. Tome svedoči i ubedljiva bodovna razlika sa kojom je Zvezda, u poslednje dve sezone, završavala ispred Partizana, kao i partije u Evropi. Upravo te partije u Evropi, pre svega ona pobeda nad Liverpulom, stvorile su atmosferu među navijačima Crvene zvezda, da ako je pao šampion Evrope, mora da padne i Partizan.

Povezane vesti - SLIKA I PRILIKA SRPSKOG FUDBALA: Nenad Lalatović – sinonim za incident

Ipak, zaboravlja se jedna bitna stvar - derbi je po definiciji posebna utakmica. Igra se za prestiž, pa tek onda za rezultat. Tu ne pobeđuju uvek najbolji, već ekipa koja više želi pobedu. U poslednjoj utakmici to je očigledno bio faktor koji je prevagnuo. Crno - beli su više želeli pobedu. Zato su je i ostvarili.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ bk

Mnogo para, malo muzike

Da je poraz u 161. derbiju upalio crveni alarm na Marakani, govori i to da je generalni direktor FK Crvene zvezde sazvao hitnu sednicu za novinare. Prilikom obraćanja novinarima, Terzić je rekao da je ovakva igra nedopustiva i da je mnogo novca uloženo u igrače, ali se dotakao i faktora želje.

"Čestitke igračima i stručnom štabu Partizana. Više su želeli pobedu, ušli sa mnogo strasti i mislim da su bili manje loši od nas. Mislim da derbi njje opravdao očekivanja, zbog tenzija. Duboko sam nezadovoljan igrom Crvene zvezde, predstoji nam ozbiljna analiza zašto je tako. Nedopustivo je da naš tim, najbolji u poslednjih 25 godina, u koji smo uložili 30 miliona evra, za obeštećenja 10, na plate 15 i još pet na bonuse, odigra tako loše", rekao je Terzić.

Isticati faktor "želje" kao glavni uzročnik poraza, koliko god on bio bitan, neukusno je kada govorimo o derbiju koji je sam po sebi dovoljno motivišući i značajan. Istovremeno,to je pitanje za trenera koji bi morao da motiviše svoje igrače.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Upirati prstom u Vladana Milojevića, posle jednog poraza u derbiji, nije etički, ali je činjenica da stručnjak ekipu bolje priprema za evropske utakmice nego za one protiv večitog rivala. To potvrđuje i poslednji derbi u Finalu kupa koji je Partizan takođe dobio.

Igre svog tima, nakon odigranog derbija bio je svestan i Vladan Milojević koji je krivicu preuzeo na sebe.

"Posledice za neuspeh, lošu igru i krivcu preuzimam na sebe. Svaki poraz boli, ali bitno je da nešto naučimo. Mnogo sam toga naučio u nedelju. To je život. Kritikovao sam igrače, ali sam ispred njih kritikovao i sebe. Samo sam ja kriv. Igrači samo rade ono što se od njih traži. Ako klub treba mene da kazni, neka me kazni. Spreman sam na sve sekvence. Prihvatićemo i kazne jer smo porodica", istakao je Milojević.

Dakle, želja ili Liga šampiona? Šta je važnije?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve