Svet
25.11.2019. 16:10
Tanjug

60 LEKARA UPOZORILO: Džulijan Asanž bi mogao da umre

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Grupa lekara uputila je pismo ministru unutrašnjih oposlova Britanije Priti Patel u kojem su izrazili ozbiljnu zabrinutost za zdravlje Džulijana Asanža.

Pismo je potpisalo više od 60 lekara iz brojnih država koji insistiraju da je osnivaču Vikiliksa, koji je trenutno u Belmarš zatvoru u Londonu, neophodan hitan medicinski pregled kako fizičkog, tako i psihičkog zdravlja.

Stručnjaci su upozorili da bi Asanž mogao da umre ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere, te da je stoga situacija hitna i nema vremena za gubljenje.

Povezane vesti - Saslušanje Asanža: Ukrali su DNK moje dece

Liza Džonson, jedna od potpisnica pisma, izjavila je da ne nezavisna medicinska procena Asanžovog zdravlja neophodna kako bi se utvrdilo da li je on sposoban za suđenja, prenosi Sputnjik Internešnel.

"U skladu sa vladavinom prava i ljudskim pravima, britanske vlasti moraju poslušati savez medicinskih eksperata širom sveta i prebaciti Asanža u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu pre nego što bude kasno", izjavila je Džonsonova.

Pre nedejlju dana Džon Šipton, otac Džulijana Asanža, u intervjuu za norveške medije izrazio je zabrinutost da bi ekstradicija njegovog sina ujedno značila i njegovu smrt.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve