Svet
09.09.2021. 16:03
R.E./Index.hr

"Podelite ih"

Afrička unija poziva bogate države da se ne vakcinišu trećom dozom

Korona u Africi
Izvor: EPA / KIM LUDBROOK

Bogatim državama bi bilo bolje da šalju vakcine Africi, kako bi se kontinent borio protiv pandemije Covid-19, nego da vakcinišu trećom dozom, što uopšte nema uporište u nauci, rekao je čelnik za zdravstvo Afričke unije (AU).

Direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti John Nkengasong na konferenciji za medije rekao je da je zbunjen odlukama bogatih država, koje ignorišu savete Svetske zdravstvene organizacije (WHO) da odlože vakcinisanje trećom dozom pre nego što se vakciniše ostatak sveta. 

"Problem s trećom dozom je što nismo videli dovoljno naučnih dokaza da one stvarno deluje", prenosi Index.hr.

Korona Afrika
Izvor: EPA / NIC BOTHMA

Bogate zemlje poput Nemačke, Francuske i Izraela planiraju da dodatno vakcinišu stanovništvo, strahujući da imunitet od prve dve doze slabi. 

"Ne znamo u kojem trenutku imunitet pada na razinu na kojoj više ne nudi zaštitu", kazao je Nkengasong. 

"Bez naučnih dokaza, to je kockanje". 

Globalna inicijativa COVAX kojom se osiguravaju doze za siromašnije države pružiće gotovo 30 odsto manje vakcina od zacrtanog cilja od 2 milijarde doza ove godine, objavile su međunarodne organizacije koje vode taj program. 

Čelnik WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti pozvao je "bogate države sa zalihama vakcina iznad svojih potreba" da ih podele sa ostatkom sveta

Trenutno je vakcinisano samo 3 odsto afričkog stanovništva, a kontinent je imao 7,9 miliona slučajeva zaraze, sa 201.000 smrtnih ishoda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li Afrika može da bude nova Indija?
koronavirus u Africi

Korona se sve brže širi

05.05.2021. 11:01

Da li Afrika može da bude nova Indija?

Strah da bi Afrika mogla da bude nova Indija u pandemiji COVID-19 sve je veći zbog naglog rasta zaraženih na ovom kontinentu.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve