Svet
25.08.2023. 17:30

Obaveštajna služba

Amerikanci kažu da je Prigožinov avion namerno oboren eksplozijom

1
Izvor: Beta / AP / Dmitri Lovetsky

Američka obaveštajna služba preliminarno je ocenila da je eksplozijom namerno oboren avion u kojem je, kako se veruje, bio vođa ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin.

Jedan od zvaničnika je rekao da je Prigožin najverovatnije bio meta eksplozije i da je to "u skladu sa običajem" ruskog predsednika Vladimira Putina da "ućutkava svoje kritičare".

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom da im se ne objave imena, nisu ponudili detalje o tome šta je izazvalo eksploziju, za koju se veruje da je osveta za pobunu Vagnera u junu.

Portparol Pentagona, general Pat Rajder, rekao je da su netačni izveštaji štampe da je avion oborila raketa zemlja-vazduh. On je odbio da kaže da li SAD sumnjaju na bombu ili veruju da je pad bio atentat.

Privatni poslovni avion sa tri člana posade, koji je navodno prevozio vlasnika privredno-vojne kompanije Vagner i šest njegovih saradnika, srušio se u sredu ubrzo pošto je poleteo iz Moskve.

Spasioci su našli 10 tela, a ruski mediji se pozvali na anonimne izvore u Vagneru koji su rekli da je Prigožin mrtav. Ali nije bilo zvanične potvrde.

Mnogi Putinovi protivnici i kritičari su ubijeni ili teško oboleli u očiglednim pokušajima atentata. Zapadni zvaničnici su očekivali da će ruski lider krenuti i na Prigožina, uprkos obećanjima da će odbaciti optužbe u sporazumu koji je okončao pobunu Vagnera koja je trajala od 23. do 24. juna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oglasio se Putin posle pada aviona
1

"To je uvek tragedija"

24.08.2023. 19:55

Oglasio se Putin posle pada aviona

Ruski predsednik Vladimir Putin u prvom oglašavanju posle pada aviona u kojem se nalazio šef plaćenčke grupe Vagner Jevgenij Prigožin izrazio je saučešće porodicama svih poginulih.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve