Svet
22.11.2022. 17:05
Beta

Zašto?

Antisemitizam u Nemačkoj sve otvoreniji

jevreji, davidova zvezda
Izvor: Shutterstock

U Nemačkoj se ponovo javlja sve otvoreniji antisemitizam, upozorio je predsednik Frank-Valter Štajnmajer i pozvao na poseban oprez.

"Antisemitizam je ponovo sve manje prikriven i sve je otvoreniji", rekao je Štajnmajer u ponedeljak tokom posete sinagogi u Hanoveru, a prenosi dpa.

On je istakao da se pripadnici jevrejske zajednice vređaju, izvrću ruglu i fizički napadaju.

Podsećajući na antisemitski napad koji su pre tri godine u gradu Haleu izveli ekstremni desničari, nemački predsednik je rekao da bi voleo da je ta tragedija rezultirala većim naporima da se suzbije antisemitizam. Međutim, upravo suprotno, "antisemitska krivična dela su u Nemačkoj u porastu."

Štajnmajer je prisustvovao ceremoniji rukopoloženja petorice novih jevrejskih veroučitelja, rabina, i jednog predvodnika u molitvi ili ba’al tefilaha.

Prema saopštenju predsednikovog kabineta, to je prvo rukopoloženje nekog ortodoksnog rabina u pokrajini Donja Saksonija od Drugog svetskog rata.

Poseta sinagogi u Hanoveru usledila je posle vesti da je prošle sedmice neko pucao na sinagogu u Esenu. Počinioci nisu pronađeni.

U govoru koji je održao posle rukopoloženja rabina, Štajnmajer se osvrnuo i na taj napad, rekavši da ga je ta vest "duboko pogodila."

"A u Berlinu je tokom vikenda oskrnavljena jedna sinagoga. Sve to me veoma boli," rekao je nemački predsednik.

On je naglasio da veruje da na to može da postoji samo jedan odgovor. "Prvo, moramo biti na oprezu. I ne smemo okretati glavu. Ne smemo tolerisati antisemitizam u Nemačkoj," rekao je Štajnmajer.

Rukopoloženje rabina obavlja se svečanom ceremonijom kada oni posle završenih verskih studija treba da preuzmu rad u zajednici.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve