Svet
08.05.2022. 16:10
Beta

Rat i novinarstvo

Apel posle napada: "Zaštitite ruske novinare"

novinari
Izvor: Shutterstock

Moskva zahteva da Nemačka, druge zemlje EU i NATO preduzmu hitne mere za zaštitu ruskih reportera na svojoj teritoriji, posle napada na zgradu u Berlinu u kojoj žive ruski novinari, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Jedan od prozora na zgradi je razbijen, a potom je pronađena improvizovana eksplozivna naprava. Novinari i njihove porodice su evakuisani, a policija i demineri su pozvani na lice mesta", navelo je ministarstvo povodom napada na zgradu u Berlinu u petak.

U saopštenju se navodi zahtev da vlasti Nemačke, drugih zemalja EU i NATO-a preduzmu hitne mere za zaštitu ruskih novinara i njihovih porodica na njihovoj teritoriji i da nemačka vlada sprovede temeljnu istragu o zločinu.

"Incident je direktan rezultat kampanje nasilja nad ruskim medijima i njihovim zaposlenima koju vodi Zapad i da bi tela UN, Uneska i OEBS-a koja se bave zaštitom prava novinara trebalo da daju iskreno mišljenje o napadu na slobodu govora i bezbednost novinara, osnovne principe demokratije", navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Meksiku ubijen deveti novinar od početka godine
Novinari

Tragedija

06.05.2022. 14:05

U Meksiku ubijen deveti novinar od početka godine

Na severu Meksika pronađeno je telo ubijenog novinara Luisa Enrikea Ramiresa Ramosa. On je deveti novinar ubijen u Meksiku ove godine, zbog čega je ta država spada među najopasnija mesta za novinare i fotoreportere van ratnih zona.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
18°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve