Svet
08.10.2021. 11:57
Tanjug

Veliko priznanje

Novinarima Nobelova nagrada za mir

Nobelova nagrada za mir
Izvor: NTB / Heiko Junge

Novinari Marija Reša sa Filipina i Dmitrij Muratov iz Rusije dobitnici su Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu, saopštila je predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.

Reša i Muratov odlukovani su zbog "hrabre borbe za slobodu izražavanja na Filipinima i u Rusiji", dodala je Rajs-Andersen na konferencij za novinare.

"Istovremeno, oni su predstavnici svih novinara koji se zalažu za te ideale u svetu u kojem se demokratija i sloboda medija suočavaju sa sve nepovoljnijim uslovima", navela je ona.

Prestižnu nagradu prati zlatna medalja i novčana nagrada u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto više od 1,14 miliona dolara.

Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazac Alfred Nobel, koji je preminuo 1895. godine.

Nobelova nagrada za mir 8.10.2021.
Izvor: NTB / Heiko Junge

Prošlogodišnja nagrada pripala je Svetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija, koji je osnovan 1961. godine s ciljem borbe protiv gladi širom sveta.

Taj ogranak Agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, sa sedištem u Rimu, pohvaljen je tada zbog nastojanja da se spreči upotreba gladi kao oružja za rat i sukobe.

Do sada su proglašeni ovogodišnji pobednici Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu, fiziku, hemiju i književnost.

Sledeće nedelje biće proglašen dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Abdulrazak Gurna dobitnik Nobela za književnost
Knjiga

Prestižna nagrada

07.10.2021. 14:46

Abdulrazak Gurna dobitnik Nobela za književnost

Abdulrazak Gurnah iz Zanzibara je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2021. godinu za "beskompromisan i saosećajan prodor u efekte kolonijalizma", saopštio je Nobelov komitet za dodelu nagrada.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve