Svet
07.11.2021. 23:05
R.E.

Mala nezgoda

Astronautima se pokvario toalet, rešenje su pelene

Astronaut
Izvor: Shutterstock

Astronautima koji treba da polete nazad na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice, dogodila se nezgoda pošto se u kapsuli pokvario toalet.

Oni će zato morati da nose pelene, preneo je AP.

Astronautkinja NASA Megan Mekartur opisala je situaciju kao "ispod standarda", ali je rekla da će se nekako snaći. Ona i još troje astronauta će provesti 20 sati u Spejs Eks kapsuli pre nego što slete na Zemlju.

"Let u svemir je pun malih izazova. Ovo je još samo jedan u nizu sa kojim moramo da se suočimo u ovoj misiji. Nismo preterano zabrinuti", rekla je Mekartur na konferenciji za novinare iz orbite.

Francuski astronaut Tomas Peske rekao je da je proteklih šest meseci u svemiru bilo intenzivno, a da su između ostalog bili i domaćini ruskoj svemirskoj filmskoj ekipi koja je snimala scene na međunarodnoj svemirskoj stanici.

Na kraju se pojavio problem sa toaletom u kapsuli Spejs Eks, a inženjeri su pregledali kapsulu i rekli da nije ugrožena, ali da toalet ne može da se koristi, preneo je Glas Amerike.

U ekipi sa Peskeom i Mekartur su i astronauti Šejn Kimbro i Akiko Hošide. Oni su u svemiru od 23. aprila. U Međunarodnoj svemirskoj stanici ostaće jedan Amerikanac i dvojica Rusa koji će dočekati novu ekipu astronauta.

Povratak na Zemlju možemo i uživo da pratimo na NASA YouTube kanalu: 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina dva puta testirala svemirsko hipersonično oružje
Kina

Kineska vojska

24.10.2021. 11:32

Kina dva puta testirala svemirsko hipersonično oružje

Dva puta tokom proteklog leta kineska vojska je testirala svemirske hiperskonične rakete programirane da obiđu krug oko planete pre nego što se s dodatnim ubrzanjem iz neočekivanog pravca obruše ka cilju.
Close
Vremenska prognoza
light snow
2°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve