Svet
14.02.2022. 11:05
Tanjug

Odlučiće komisija

Austrija ukida obaveznu vakcinaciju?

Austrija
Izvor: Shutterstock

Nedelju dana od stupanja na snagu Zakona o obaveznoj vakcinaciji, na veliki pritisak guvernera pokrajina, austrijski kancelar Karl Nehamer po prvi put najavljuje mogućnost odstupanja od ove mere i saopštava da se odustalo od lutrije za vakcinisane.

Nehamer je, za dnevnik "Kronen cajtung", rekao da ne isključuje mogućnost stavljanja van snage Zakona o obaveznoj vakcinaciji.

"Ako se eksperti komisije, koju vlada treba da imenuje, izjasne za stavljanje van snage obavezne vakcinacije to ćemo poslušati", poručio je on.

Nehamer je kazao da se Zakon inače stalno analizira, što i zahtevaju guverneri pokrajina.

"Sve dok eksperti kažu da je vakcina ključno sredstvo ostaje na snazi obavezna vakcinacija. Međutim ako predlože vladi da se ukine zakon to će biti učinjeno", objasnio je on.
 

Komisija eksperata, koju pominje Nehamer, još nije uspostavljena.

Nehamer je, za ORF, podvukao da je obavezna vakcinacija savršena alatka, kao i da je Zakon dobro izrađen i može fleksibilno reagovati an svaku situaciju, fleksibilno kao i virus.

"Baš zbog toga smo se odlučili da uspostavimo komisiju eksperata kao savetodavno telo, kako bi se stalno analizirala usklađenost sa Ustavom i da li je mera i dalje potrebna, pre svega da li je vakcinacija i pravo sredstvo u borbi protiv virusa", naglasio je on.

Kada je reč o najavljivanoj lutriji za vakcinisane, preko koje bi svaki deseti vakcinisani građanin dobio bon o 500 evra za primljenu dozu vakcine protiv korona virusa, Nehamer je kazao da se od toga odustaje.

On je predložio da se za te svrhe predviđeni novac prosledi ljudima koji su dali značajan doprinos u borbi protiv pandemije.

Konkretno misli na osoblje u zdravstvu, negovatelje, ali i vojsku i policiju.

Ukazao je da je lutrija bila predloženo na želju Socijaldemokratske partije Austrje (SPO) kao podsticaj, i da je ona trebalo da se odvija preko javnog servisa ORF.

Međutim, ORF je odbio sprovođenje lutrije, što je bila prepreka za sprovođenje ovog plana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Austriji gotovo svi ignorisali poziv na vakcinaciju
Vakcine

Veliki neuspeh

01.02.2022. 11:43

U Austriji gotovo svi ignorisali poziv na vakcinaciju

Pokušaj Zdravstvenog osiguranja Austrije od kraja prošle godine da pismom sa ličnim terminom navede nevakcinisane da prime vakcinu protiv koronavirusa doživeo je veliki neuspeh.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve