POVEĆANE TENZIJE: Aviokompanije izbegavaju vazdušni prostor Irana

POVEĆANE TENZIJE: Aviokompanije izbegavaju vazdušni prostor Irana

EPA-EFE/ARMANDO BABANI


Aviokompanije “Britiš ervejz” i “Lufthanza” poslednje su u nizu kompanija koje su saopštile da će izbegavati vazdušni prostor iznad Irana, dok iz “Etihada” navode da se pridržavaju planova za nepredviđene situacije.

“Britiš ervejz” je saopštio da će letovi izbegavati područje Ormuz, nakon što je tamo oboren američki dron, prenosi AP. Iz “Lufthanze” poručuju da avioni više neće leteti iznad Ormuza i Omanskog zaliva, ali da će letovi za Teheran, za sada, ići neometano.

“Etihad” je u odgovoru agenciji AP saopštio da prate planove za nepredviđene situacije. Kompanija dodaje da pažljivo prati trenutnu situaciju i da će u skladu sa okolnostima odlučiti o daljim koracima.

Povezane vesti – Iran oborio američki dron

Američki “Junajted erlajns” prvi je saopštio da će let od Njujorka do Mumbaja u Indiji, koji prelazi i preko dela iranske teritorije, odložiti zbog povećanih tenzija.

Ubrzo se oglasila i američka Federalna administracija za vazduhoplovstvo (FAA) koja je izdala zabranu svim američkim aviokompanijama da lete kroz iranski vazdušni prostor.

Pored “Junajteda”, “Delta erlajns” i “Amerikan erlajns” su potvrdili da su letovi preusmereni sa teritorije Irana.

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Nacionalni avio prevoznik Australije, “Kvantas” saopštio je da će letovi koji idu na Bliski istok obilaziti Ormuz i Omanski zaliv, nakon što je Iran oborio američki osmatrački dron na tom području, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, zbog toga će doći do manjih izmena na letovima na relaciji Velika Britanija – Australija.

Rojters navodi, pozivajući se na sajt za praćenje letova “Flightradar24” , da letovi “Katar ervejza” i “Emirejtsa” ne obilaze područje za koje je američka FAA izdala upozorenja. Agencija podseća da se zabrana FAA odnosi isključivo na američke avio prevoznike.

Kompanije nisu bile dostupne za komentar agenciji Rojters. Portparol holandske aviokompanije “KLM” saopštio je da njeni avioni više ne lete iznad Ormuza.

Među kompanijama koje izbegavaju prostor iznad Ormuza su i “Malezija erlajns”, “Japan erlajns” i “ANA”.

Podsetimo, predsednik SAD Donald Tramp prvobitno je odobrio napad na Iran zbog obaranja američkog drona, ali je posle nekoliko časova odustao i povukao naređenje, javlja “Njujork tajms”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar