BAJDEN: Flojdovo ubistvo prekretnica u američkoj istoriji

BAJDEN: Flojdovo ubistvo prekretnica u američkoj istoriji

EPA-EFE/JUSTIN LANE


Demokratski američki predsednički kandidat Džo Bajden rekao je da će Džordž Flojd, crnac kojeg je ubio beli policajac, promeniti svet.

“Mislim da je ovo što se ovde desilo jedna od glavnih prekretnica u američkoj istoriji, realno, u smislu građanskih sloboda, građanskih prava i pravednog tretiranja ljudi”, rekao je Bajden nakon privatnog sastanka sa Flojdovom porodicom u Hjustonu u Teksasu, gde je izjavio saučešće, prenosi BBC pozivajući se na CBS Njuz.

Povezane vesti – Obećani rasizam

I mada svaki kandidat smatra da su predstojeći izbori ključni trenutak u istoriji, piše BBC, Džo Bajden od početka tvrdi da će novembar Amerikancima biti prilika da definišu kakva nacija žele da budu.

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Bajden je oštro kritikovao predsednika Donalda Trampa, koji se kandiduje za drugi predsedničkki mandat 3. novembra, optužujući ga da je tokom vikenda davao “očajne” spekulativne komentare o Flojdu.

Kandidat demokrata je nedavno i sam bio optužen da je uzimao crnačke glasove zdravo za gotovo kad je rekao da “Afroamerikanci i nisu crni” ako uopšte pomišljaju da glasaju za Trampa.

Povezane vesti – Obećana zemlja kao kolevka rasizma

Ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg je policajac Derek Šovin ugušio kolenom prilikom hapšenja, podstaklo je globalne proteste.

Privatna sahrana Džordža Flojda biće u Hjustonu kasnije u toku dana.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar